Ще има ли поскъпване на новите коли от 6 юли?

След тази дата стават задължителни "черните кутии" и още 7 подпомагащи системи
11 май 2024 19:07, Елка Василева
86
Ще има ли поскъпване на новите коли от 6 юли?
Снимка: архив, БГНЕС

Наближаващият 6 юли е ключова дата за европейската автомобилна индустрия: от тази дата влизат в сила поредните нови изисквания на ЕС за задължително серийно оборудване. Въпросът е ще доведе ли това до ново поскъпване на автомобилите?
 
Поредната порция регламенти от Брюксел задължава всички компании, продаващи леки или лекотоварни автомобили в общността, да ги оборудват със 7 допълнителни асистиращи системи, пише automedia.bg.

До тази година повечето от тези системи се предлагаха като опции срещу доплащане, но сега дори купувачите на най-базовите нива ще трябва да ги имат. Става дума за предупреждение за ограниченията на скоростта, система за аварийно спиране, асистент за поддържане на лентата, задна камера със сензори за странично идващ трафик, аварийни светлини при внезапно спиране, дрегер за тестване на водача преди потегляне и камера, следяща дали шофьорът не е сънлив.

Освен това от юли нататък всички нови коли в Европа трябва да имат т. нар. "черна кутия", която записва данни за скорост, спирачен път и маневри, която да се използва при разследване на произшествия и при застрахователни искове.

Естествено, всички тези системи костват на производителите допълнителни разходи, които те прехвърлят върху купувачите. Можем ли тогава да очакваме нови ценови листи при дилърите от юли, особено при по-евтините модели, които досега нямаха подобно оборудване?  
     
Отговорът е "зависи", ако се съди по импровизирано проучване на Automedia.bg сред няколко от водещите вносители в България. Повечето произведени през последните шест месеца автомобили вече разполагат с тези системи. При Dacia и Renault например надбавката за тях вече е отразена в актуалните ценови листи, обясни Калина Йорданова, управляващ директор на вносителя на двете марки у нас "КЕОС София". При отделни модели обаче добавянето на новите системи ще вдигне забележимо цената. Най-базовото ниво на малкия Hyundai i10 за бизнес клиенти например ще поскъпне с 1000 лева заради добавената в серийното оборудване навигация - начинът на компанията да отговори на изискването за асистент за ограниченията на скоростта, съобщи ни Камен Илчев, оперативен директор на "Хюндай България". Цената на системата като допълнителна екстра е 2000 лева по каталог, но вносителят е преценил, че това ще направи i10 твърде скъп за клиентите.

Европейският съюз от години периодично затяга изискванията за задължително оборудване, започвайки първоначално от неща като ABS и системите за електронна стабилизация (ЕSP и пр.), и добавяйки впоследствие системата за следене на налягането в гумите, системата за разпознаване на знаците и други. Впрочем това далеч не е краят: от юли 2026 г. в сила влизат следващата доза изисквания, според които всички нови коли трябва да имат система за засичане на пешеходци с аварийно спиране, и асистент, който активно се грижи водачът да внимава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от Коли
Готвят забрана за вноса у нас на твърде стари автомобили
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
Данък живот преди 3 часа
2022г. си закупих Дачия за 22000лв., сега е 29000 лв. Базов модел.Цените ще летят още нагоре.
79
0
 
2
 
! Отговори
българина преди 1 седмица
ще мине време и ще има бестселъри, Когато демокрацията идва вповече, недоносчето ЕС!
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Значи камера ще ни снима непрекъзнато докато шофираме или сме в автомобила?!? Това е направо прекалено! Черните кутии също са доста спорни, предвид това че ще записват местоположение!
77
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В България няма знаци. Братчедите отдавна ги утилизираха за чушкопеци на открит огън. А пластмасовите знаци пък стават за капаци на каците за зеле. Честита ви асистенция! Черната кутия пък ще ви я предложат от погребалната агенция в стандартното оборудване. Дрегер пък трябва да е принудителен за пиянките. Алкохол от много години не близвам. От къф зор при всяко стартиране да им ду...м? От 2027 пък стандартното оборудване ще включи и по един нато порчен вграден в седалката на водача. Свиквайте!
76
2
 
7
 
! Отговори
Сифилидко преди 1 седмица
Превръщаме се в тамагочита
75
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Следващата стъпка е дадат контрол на национално ниво на тея системи и коли ще караме през крив макарон, пълзящата диктатура продължава
74
8
 
2
 
! Отговори
61 преди 1 седмица
лекувай се, руснак
73
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И накрая ще извадя стария ми ХМ , или още.по-дъртия ЦХ, и ще карам като човек ......не зомби....
72
11
 
6
 
! Отговори
ЕКСТРА - МАНИВЕЛА? преди 1 седмица
ОЩЕ СМЕ СИ ЗА ПЕЩЕРИТЕ. КВО НИ БЕШЕ ХУБАВО В ТКЗС-то, В КРЕМИКОВЦИ И В ОФ? НА РОБА СВОБОДАТА МУ ПРЕЧИ.
71
21
 
4
 
! Отговори
ахахаха преди 1 седмица
До Радослав 68 - "Първият които успее да ми обясни за какво ти е в България система за следене на маркировката" - излез от миналото, брат! Тая система на няколко пъти ме е спасявала! Без нея кратко разсейване по магистралата, дори и бавно да караш със 100-110, може да е фатално.... Дори и без маркировка работи - камерата си засича до къде стига пътя и от къде започват храстите....
70
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бързо купувайте преди 6 юли :)))
69
5
 
23
 
! Отговори
Гошо преди 1 седмица
Европейския съюз вече е към края си изчерпа се и то се вижда по творчеството им!
68
6
 
33
 
! Отговори
Радослав преди 1 седмица
Първият които успее да ми обясни за какво ти е в България система за следене на маркировката, при положение, че на 90% от местата я няма ще получи грамота и тиквен медал. Тя държавата не е сложила мантинели като хората, почти никъде няма котешки очи, маркировка, пътя леш, но система щяло да има да следи, че тя ще забие за 1 седмица се България защото няма да може да намери маркировка и ще си помисли, че е попаднала в Сомалия.
67
5
 
27
 
! Отговори
Дванадесет! преди 1 седмица
На ЕС му е време за канала.
66
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Cъrлacyвaнo ли e c nocoлcтвoтo, ga ce nитa Гaлeтo?
65
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Поредните глупости на ЕС и както всички останали винаги удрят в джоба на народа. Този съюз беше нещо добро до към 2010 година. От тогава се изврати и продължава все в същата посока.
64
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кво ми се обясняваш бе кредитен робе, тия като тебе дето ви лъжат с рекламите по ТВ бил смятал, то когато е трябвало да се учиш не си смятал а си блял, айде сега отиди при застрахователя си и го питай какво то овехтяване и защо първата година е най-голямо и колко се обезценява една кола само като я изкараш от магазина. Аз карах нова кола която продадох 10к надолу след 5 години, ти си изплащал лихви!
63
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Въпросът е какво става с личните данни събрани от 7 допълнителни асистиращи системи, нещто като Tik-tok и Facebook, продават ги на застрахователи и ги използват за изкуствен интелект без да платят и 1 стотинка автомобилните производители :)
62
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще има поскъпване, дори и на старите модели като онея Шкоди дето са модели на по 7 години но плебса се изби да ги купува понеже били с 20% отстъпки!
61
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Смърт за Европа! Надявам се руснаците да я унищажат с ядрено оръжие.