Винят режима на Асад за химическа атака в Дамаск

Петима души са загинали според сирийски опозиционери
23 дек 2015 17:07, Елка Василева
76
Винят режима на Асад за химическа атака в Дамаск
Снимка: архив, Reuters

Сирийски опозиционери твърдят, че петима души са загинали по време на атака с токсичен газ, извършена от силите на режима на сирийския президент Башар Асад в югозападната част на Дамаск, предаде Франс прес.

Според опозиционерите самолети на режима са хвърлили варели бомби, съдържащи токсичен газ, който все още не е бил идентифициран. Нападението е станало вчера вечерта в дамаското предградие Муадамия аш Шам, където стотици хора бяха убити през август 2013 г. при сходна атака.

Сега освен петимата убити има и много жители на района, страдащи от респираторни проблеми.

Снимки и видеозаписи, качени от опозиционери във Facebook, показват как ранени жители на предградието са откарвани към полева болница. Някои от пострадалите носят дихателни маски, а други са привързани към тръбички, използвани очевидно, за да се изтегли кръв от дробовете им.

След нападението с химическо оръжие през 2013 г. Сирия се съгласи да декларира и да предаде химическия си арсенал в рамките на споразумение, за чието изпълнение следи Организацията за забрана на химическото оръжие.

Днес представител на сирийските сили за сигурност отрече информациите, че е имало ново нападение с химическо оръжие в предградието на Дамаск.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: Сирияхимическа атака
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
33 преди 8 години
Стига с тоя ИЗТЪРКАН номер за химическа атака ! Приложиха го в Ирак и се оказа, че е лъжа за оправдание на инвазията в суверенна държава...Не се хващаме на промивки на мозъците, имаме естествена защита от Лактобактерикус-Булгарикус /майтап,бе Обонго/ !
48
0
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Пред алтернативата "Ердогански ***" или "Путинска България" избирам "Путинска България".
47
0
 
7
 
! Отговори
Спас преди 8 години
Статията втълпява, че някога е използвано химическо оръжие от Асад!!!! Гнусна лъжа!!!! *** от ИДИЛ имат противогази от Турция. Хвърлят и слагат маските. После по подземните канали, беш!!!........и Асад е виновен???????!!!! НЕ НАМ!!!!!!!!!!ЛЪЖА!!!!!!
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички знаем, че химическите атаки в Сирия са дело на Турция, за да изкарат Асад *** и да предизвикат намесата на благородната САЩ.
45
0
 
12
 
! Отговори
Бил преди 8 години
В Сирия има химически оръжия - боен газ зарин, само че те не се използват от Башар Асад а са турско производство с което Ердоган снабдява терористите и бунтовници които воюват срещу легитимното правителство и които нарича тюркмени. Това не е за чудене тъй като самия Ердоган както и давутоглу са радикални ислямисти и нео-османисти.
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тая новина е за заблудени *** , стига с тия опозиционери , наречете ги с правилните им имена, и защо асад сега ще използва химическо оръжие когато печели по всички фронтове , не го ползва когато загуби 70 процента от сирия а ще го ползва сега, аман от пропаганда вече , накрая ще стане трета световна и целия свят ще загине заради един *** американски народ / трябва да бъдат изтрепани до крак
43
0
 
9
 
! Отговори
Аспарух преди 8 години
Тази простотиопропаганда не спря...Нали го предадоха химическото си оръжие.Ако не бяха го предали,краврите щяха да вият до небесата
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До динев Не се притеснявайте за Русия- голяма и мощна держава: тя ще живее вечно! По- добре се притеснявайте за нашата малка, бедна и просяцка страна, коята се преверна в помийна яма на Европа.
41
1
 
7
 
! Отговори
Цветанка преди 8 години
Кьор фишеци....на западните"демократи=миротворци" интелигентен човек никога не им е вярвал!!!....
40
1
 
19
 
! Отговори
Идеакист преди 8 години
Колкото намериха химическото оръжие на Садам. Тези проамерикански агитатори дори не са чели Гьобелс. Много ниско ниви, като че ли говори Плевнелиев!
39
17
 
0
 
! Отговори
динев преди 8 години
С ъмнява ли се още някой русосифилистиците, че Русия ще ФАЛИРА до края на 2016 г. ! Заради безумната политика на ПУТИН И ЧУГУНЕНИТЕ КРЕМЪЛСКИ ГЛАВИ !!!!!!!!!!!!
38
1
 
9
 
! Отговори
антиседераст преди 8 години
Двуполови индивиди в ежеминутно опиянено състояние вследствие на злоупотреба с наркотици се упражняват да пишат тук с безсилна злоба. Скъпи ***....сти не прекалявайте с дозите по коледните и новогодишните празници, опасно е за вас. Току виж по време на празниците сте се "възнесли" към "оня свят" и ще ни лишите от миризмата на вашите ла.на.
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 44 "Очаквам някой свинарски руски ***""... Най- -вонящ свинарски ислямистки *** на този сайт - че си ти, торен червей!
36
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименВойната в Ирак започва 2003 година, когато САЩ и Великобритания под претекст, че режимът на Садам произвежда оръжия за масово поразяване, атакуват Ирак. Съюзниците не откриват оръжия за масово унищожение, нито лаборатории за тяхното произвеждане. Факт.
35
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До шиновЗа да си запази единствената военна база на руснаците всвета, не всеки си дава територията на руснаците да строят летища и да докато СУта, но и да дестабилизират сирийците ЕС и НАТО страните, забелязали ли сте че сирийците започнаха да прииждат веднага след санкциите на ЕС срещу Русия? Това съвпадение ли беше ?
34
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Внимание, страни по света, това е сирия, страна на много десетилетната рускосирийска дружба, страната която има единствената руска военна база на Русия по света където са съсредоточени стратегическите военно космически интергалактически въздушни сили от СУ бомбандировачи миротворци, страната в която има вековна династия на семейството на Асад, страната в която 75% от населението е изселено, 1/4 милион избито а Дамаск контрола една 3/4 от територията на Сирия важното е рускосирийската дружба...
33
15
 
2
 
! Отговори
шинов преди 8 години
АКО ТОЗИ С ТЪНКАТА ШИЯ -ПУЯКА АСАД! ГО БЯХА ОБЕСИЛИ ПРЕДИ ТРИ ГОДИНИ! НЯМАШЕ ДА ЗАГИНАТ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ СИРИЙЦИ И ДА ТРЪГНАТ 2, 5 МИЛИОНА БЕЖАНЦИ КЪМ ЕВРОПА ! ДЖУДЖЕТО ПУТИН ДА КАЖЕ! ЗАЩО ДОПУСНА ТОВА ???X
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДо 43 Тони Блеър ако не греша каза че е било грешка да се използват британски воиски в ирак, не е казвал че е нямало химическо оръжие ? Това че не е намерено не значи че обгазените иракчани са умрели от мирисане на цветя
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България се яде свинско нали ? Коледа идва, защо думата *** излиза в проруските медии като днес в звездички ? Да не си помислите нещо , никой не се опитва да обиди горките животинки с р..наците
30
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде бе свинари, очаквам някой свинарски руски *** да се изхвърли че няма химическо оръжие в сирия нали ? Само дето сирийската авиация си пръска населението от опозицията от време на време или още по смело някой *** да изгрухти че опозицията само се пръска със самолети отгоре ? Защо не нали ? Всичко е възможно