Мадая – градът на глада! Смърт на забавен каданс в Сирия

В града живеят близо 40 000 души, обсадени са повече от 170 дни
7 яну 2016 21:37,
84
Мадая – градът на глада! Смърт на забавен каданс в Сирия
Снимка: Twitter

Жители на сирийския град Мадая, който е недалеч от столицата Дамаск, умират ежедневно от глад. Резултат на продължаващата обсада на града от сили, лоялни на Башар ал Асад и обкръжен от минни полета и войници от Хизбула. 

Семействата са принудени да ядат листа, тревички и вода, в която са стоели подправки. В Мадая, където оризът се продава на грам, защото килограмът стига $250, някои са убили и изяли домашните си любимци.

"Хората умират на забавен каданс", разказва социален работник пред вестник "Guardian". "У дома отглеждахме различни цветя в саксии. Вчера откъснахме цветчетата и ги изядохме, но те бяха горчиви, ужасни".

Той изпраща снимки на измършавелите тела на няколко възрастни мъже, последните жертви на глада в Мадая.

"Ние казвахме, че никой не може да умре от глад, но всъщност вече го видяхме да се случва", разказва още свидетелят на ужаса.

Други активисти от града също споделят снимки на прегладнели деца. Ситуацията е толкова сериозна, че едно дете трябва да бъде бутано в количка, която отдавна е станала твърде малка за него. Но детето е твърде слабо, за да ходи само.

Останалите, които все още имат сили да се движат и в обикновени дни биха били в класните стаи, са извън града. Те са на полето, рискувайки живота си в търсенето на храна. Полетата обаче са минирани и някои от децата са загубили крайниците си.

От изданието отбелязват, че все пак това са непотвърдени разкази, но няколко различни източника разказват за същите условия в града - липса на храна, лекарства и електричество.

"Независивмо дали сте мъж, жена, дете, дали сте на 70 години или на 20, бихте загубили 15 кг от теглото си", обяснява Ебрахим Абас, бивш сержант в сирийската армия, който е избягал от нея. "Не може да видите дете, чиито очи не са хлътнали и да не те гледа с глад", допълва още той.

В Мадая живеят близо 40 000 души. Обсадата продължава от юли насам, повече от 170 дни. Засега обаче примирие няма и само през октомври е било осигурено примирие за 1 ден, през който хуманитарни конвои са донесли храна на града. Но твърде малко.

"Кълна се, може и да не ми повярвате, защото звучи нереално, но се опитах да си купя храна - но кило ориз е 100 000 сирийски лири", обяснява социалният работник. "Кило ориз, булгур, леща, захар - 100 000, 100 000, 100 000. Това е ако можете да ги намерите". Това означава, че килограм ориз в Мадая струва близо $250.

Според очевидци на ужаса в града жертвите на глада са около 20 души. Сирийската обсерватория за човешки права обвинява международната общност, че си затваря очите за случващото се.

А на жителите на Мадая така или иначе вече им се иска да бяха умрели. "Помолете някой да ни бомбардира и ни забравете", казват те.

Кадри от Мадая вижте във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
17
 
! Отговори
гост преди 8 години
А във всички ресторанти у нас се изхърля всекидневно килограми храна.
31
1
 
47
 
! Отговори
до Манипулация преди 8 години
Освен това конкретно в Мадая и Забадани, за разлика, от Фруа, Кафрая, Нубла или Захра отиват купища хуманитарни помащи от ООН, червен полумесец и т.н. Въпросът е, че така наречените демократи от свободната сирийска армия прибират помощите и ги продават на хората на десеторна цена.
30
2
 
42
 
! Отговори
МАНИПУЛАЦИЯ преди 8 години
В този град са привържениците на свободната сирийска армия!*** на ССА пък от своя страна са блокирали градовете Фуа и Кефрая в която живеят привърженици на Ассад!За това медията не пише!!ЗАЩО БЕ МАНИПУЛАТОРИ?!
29
4
 
25
 
! Отговори
съвет преди 8 години
Вече се знае, че предстои назначение на Сидеров за президент от руска страна. С оглед геополитическата обстановка това е неизбежно. Съвет към авторите на статии: уважение към лидера на партия Атака и мощен курс към изток. Запомнете тези думи, защото скоро ще си убедите в правотата им!
28
3
 
19
 
! Отговори
ДС преди 8 години
Ужас. Русия и САЩ се интересуват само и единствено от петрола. Хората кучета ги яли, в случая едни други ще се изядат.
27
3
 
45
 
! Отговори
Teodoro преди 8 години
Тая тактика със снимките я разказа покаялия се германски журналист който каза че всички медии са поръчкови . Та намирате някой болнав човек примерно от Еквадор , снимате го и пишете статия за "уморените от глад " по вина на Асад "сирийци" . Толкова е елементарно , а даже и интелигентни хора се вързват !
26
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това чака и България без армия, с разбита икономика и население от пенсионери, което не може да се бие с младите ислямисти и турската армия.
25
4
 
35
 
! Отговори
цък преди 8 години
ПродължениеТа, се пита кой е виновен, а???Путин - който разгони фамилията на ИД в Сирия или западната коалиция начело с Щатите с чиято помощ - финансова и материална - въоръжение и подготовка - "възникна" така наречената "сирийска опозиция" по известна като ИД !?!?!?
24
1
 
38
 
! Отговори
цък преди 8 години
Та, някои казват Путин бил виновен!?В английския The Telegraph излезе разшифровка от телефония разговор между Кадафи и Тони Блеър, състоял се на 25 фев. 2011г. в който Кадафито описва ситуацията във вече бивша Либия "спящите клетки на Ал-кайда въоръжени до зъби тероризшрат населението" и предупреждава, че " терористите искат да контролират Средиземно море, и че следващата атака ще бъде срещу Европа".Три седмици по-късно западната коалиция започна бомбардировките си срещу либийската армия!
23
1
 
16
 
! Отговори
Сандо преди 8 години
Аз цял камьон за 15 кила ориз взех и то в България!
22
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този във видеото бая дебеличък, хич не мяза на гладен
21
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
като нямате храна искайте от Абу Али Путин
20
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ви вярваме. Публикацията е поръчкова пропаганда. Даже и да е така. Защо не се връщат бежанци които не са от Сирия
19
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Glavniya vinovnik e PUTIN koyto izbiva mirnoto naselenie a nikoga ne udrq islamistite,pokazaha kak ruskite samoleti bombardirat sami jilishtni kvartali za da izgonqt naselenieto
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен24SHte ti zaboli kato doydat 500 hilqdi bejanci i voynata zahvane i Evropa
17
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците да ги научат как се гладува при 900 дни блокада, като през войната в Ленинград.Нали са им отиятели, що не ги освободят?!Тази статия е измама.
16
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименV Siria se vodi etnicheska chistka na suniti ve4e 12 miliona sa izgoneni ot mestata kadeto sa jiveeli i nikoga nqma da se vurnat zashtoto na tqhno mqsto se zaselvat shiiti--------Боли *** нъл' знайш какво ?
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
V Siria se vodi etnicheska chistka na suniti ve4e 12 miliona sa izgoneni ot mestata kadeto sa jiveeli i nikoga nqma da se vurnat zashtoto na tqhno mqsto se zaselvat shiiti
14
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Станаха ли 75 златни рубли един долар ?
13
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tam se vodi istinska chistka na suniti ot kasapite na ASAD I RUSIA gonqt gi kum TURCIA I EVROPA ,no oshte malko SA sabira milioni voynici protiv RUSIA I IRAN