Бягство от бомбите, които падат като дъжд

Сирийски бежанци в Ливан разказват за живота си преди войната
16 мар 2016 15:00,
41

Аз съм Алия и съм тук с мъжа си Али. Липсва ми всичко от Сирия - хората, животът, дори миризмата...

Избягахме от Ракка преди 4 години с 4-те си дъщери. Една нощ чух звуци отвън и помислих, че вали. Казах на дъщеря ми да прибере прането, но тя ми отвърна "Не, не вали. Те пускат бомби".

Два дни по-късно напуснахме дома си. Ние бяхме по-щастливи там, защото беше нашата страна, нашата земя.

Всеки път като мисля за Сирия плача. Как мога да ви го опиша? Децата ми ходеха на училище, аз оправях къщата, имахме всичко, от което се нуждаем, можехме да си позволим всичко, което искаме. Познавахме всички в квартала, всички бяха приятелски настроени. Тук ние сме странници.

Ако можех да се върна в Сирия, бих. Сълзите ми няма да пресъхнат, докато не се върна у дома. Снимка: World Food Program

Те са хора. Мъже, жени, нечии майки, бащи, синове и дъщери. Те са бежанци – губят домовете и работата си, училище и бъдеще. Много губят и живота си.

Днес бъдещето пред тях е несигурно. Няма гаранции за следващото ядене, нито къде ще спят, нямат и гаранции дали ще оцелеят.

Милионите сирийци, прокудени от войната, не искат много. Искат да знаят откъде ще дойде следващото ядене и къде ще спят през нощта. Искат да погледнат напред в бъдещето, за да знаят дали ще имат шанс да намерят работа, да осигурят безопасно място за децата си и дори дали ще могат да се върнат у дома. Да се върнат към живота, който са изоставили.

Техните истории разказва Световната програма за храна на ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ООН първо унищожава страните , в които живеят тия хора , разрушават къщите им , животите им , убиват близките им , финансират терористи ,които ги държат в терор , след което "разказват историята им" , пращат сухо мляко и ги снимат. Циничен свят !
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BIAHTE MNOGO LOSHI HORA NE POCITAHTE BOGA I ZATOVA TOI VI RAZSELI PO SVETA KATO VASHITE LUBIMI SASEDI -EVREITE.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До vargИ с какво ще търгуваш, търговецо? За предателите - бесило!
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нефтените компании във всички "лоши" арабски държави са национални.След като "демократизират" въпросните страни, компаниите стават евроатлантически.Всъщност обществената собственост, както всички знаем, е много недемократично нещо.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
3% от всички бежанци включително сирийците са с висше образование,останалите се осланят на волята на Бог.После алауитите са виновни , защото са светски ориентирани, имат политици, икономисти, пилоти, военни и властта в Сирия.
29
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледал съм документални филми с бежанци от Втората световна война. Едни такива ранени, бинтовани, на носилки, някои с патерици... Тези сирийци млади прави с по 10 000 евро в джоба. Една раничка нямат, една лепенка дори. *** и бежанците.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В лагера живеят около 85 000 сирийски бежанци. Това превръща Заатари в четвъртия по големина град в Йордания. В лагера има две родилни отделения, като едно от тях е с 60 легла. Тук работи екип от 120 души медицински персонал, който обгрижва бъдещите майки.Една от тях е 26-годишната Ум Ахмад, която е избягала от Хомс ореди 3 години."Сама съм. Когато раждах сина си, съседите ми помогнаха. Сега съм отново бременна и отново ще раждам в лагера. Какво мога да сторя? Такава е Божията воля", споделя младата жена.
27
1
 
12
 
! Отговори
засрамете се преди 8 години
Вече се чудя този сайт Днес бг ли е или филиал на скрилите се страхливци сирийци у нас от Асоциация "Свободна Сирия"борещи се от далеч срещу законното правителство на Асад чрез пропаганда.
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кат не им харесва в Турция, обратно при талибаните, пустинята и любимата камила.
25
3
 
13
 
! Отговори
Християнин преди 8 години
На първата снимка като ги гледам как са облечени имам чувството, че живеят 200 години назад във времето.
24
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Липсва ми всичко от Сирия - хората, животът, дори миризмата..."А на нас в Европа ни се гади от миризмата ви.
23
1
 
10
 
! Отговори
горките преди 8 години
Същото преживява и неговия сънародник 24-годишния Абдул Гафур Ариан. Той прекарва три месеца във Фулда, североизточно от Франкфурт, а за пътуването дотам плаща 7500 долара."Тоалетните в лагера бяха мръсни; на всяко ядене получавахме само масло и конфитюр", казва Абдул Гафур.
22
2
 
25
 
! Отговори
Няма ранени преди 8 години
Това е обичайният разказ на бежанците. Започнали да падат бомби и те избягали, дето се вика с дрехите на гърба. И тук същото - бомбите валели като дъжд, внезапно заваляли и всички най-внезапно се оказват извън бойното поле без драскотина. Няма ранени, здрави, бодри тръгват на дълъг път. Как се предвижват - малко загадъчно, но се оказват пред камерите добре хранени, добре облечени и без каквито и да било поражения. Дали са такива, дали такива ни ги показват, какво изобщо става - загадка.
21
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
....Няма гаранции за следващото ядене, нито къде ще спят, ... обаче се размножават като ***.
20
1
 
15
 
! Отговори
да го научат това преди 8 години
Бягството не решава конфликта-САЩ,Турция,Саудитска Арабия,Катар съдадоха ДАЕШ и изгониха тези хора от дома им.Да отправят исканията си към лидерите на тези държави да унищожат творението си за да се завърнат в Сирия. Който подкрепя "бежанците" подкрепя войната.Иначе ги чака съдбата на кюрдите.Който сам не си помогне и Бог не му помага.
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и постоянно лъжат и се оплакват, от това къде са настанени, как ги хранят, наглеци.
18
1
 
35
 
! Отговори
Убо-лошо преди 8 години
Убо, бе. Съчувствам им. Ей ся ще изляза на улицата и в градския транспорт и за час ще ви нащракам стотина снимки на стотина души, които изглеждат далеч по-зле. По-изнурени, по-изпаднали, по-слаби, по с вид на търпели лишения. На тях позволено ли ми е да съчувствам? Те са ми съграждани и сънародници.
17
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали като тръгнаха първите бежанци, началника на лагера в Харманли обясняваше как свалят чешмите и затапват дупката с дърво, понеже не могат да ползват чешма, как са изкъртили тоалетните и си вършат нуждите на пода в караваните, как очакват , че със стъпването си в ЕС веднага трябва да получат голяма къща, кола, пари , за да започнат собствен бизнес, месечна издръжка от минимум 500 евро на калпак, а тези, които са без жени- европейците да им осигурят и жени, щото без секс на могат.Е, как да ги съжаляваш тези животни?
16
1
 
23
 
! Отговори
ООН преди 8 години
Световната програма за храна на ООН да дойде да й разкажа какво ядяхме, ако ядяхме, някъде през 90-те, когато основни храни се отпускаха само с купони. Не че не се заплащаха, де, или че беше лесно да се намерят и парите за ядене.Да отиде у 1 милион с ниски пенсии и ровещите по кофите и те да й разкажат някои любопитни неща.Да не подбира толкоз много, и други имаме за разказване.
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се върнат в Сирия и да се борят за това което са имали.Това е единственият им път.Като бягат губят държавата си и я подаряват на Турция и Саудитска Арабия.