"Ислямска държава" с $15 млн. по-малко месечно

Бомбардировките намалили двойно петролните им приходи
3
"Ислямска държава" с $15 млн. по-малко месечно
Снимка: Reuters, архив

Бомбардировките на международната коалиция срещу петролните обекти на групировката "Ислямска държава" от есента на 2015 г. са намалили двойно петролните приходи на джихадистите, които сега се оценяват на около 15 милиона долара месечно, предаде Франс прес.

"Операция с кодово име "Приливна вълна-2" продължава да ограничава приходите, които "Ислямска държава" извлича от петролната и газовата си дейност", заяви американският полковник Крис Гарвър, говорител на оглавяваната от САЩ коалиция.

Според нейни оценки приходите на "Ислямска държава" от петрол са намалели наполовина от началото на операцията, достигайки равнище от около 15 милиона долара месечно.

Операция "Тайдъл уейв 2" започна през есента на миналата година. Обект на бомбардировките са петролните обекти на "Ислямска държава".

Наименованието е препратка към операция "Тайдъл уейв", насочена срещу румънските рафинерии за петрол през Втората световна война и целяща да намали петролните ресурси на силите от Оста.

От началото на операцията срещу "Ислямска държава" са нанесени 193 въздушни удара, последният от които в понеделник. Тогава са били унищожени шест петролни кладенеца.

 


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
братушка преди 5 години
А когато руснаците унищожаваха много повече цистерни беше лошо, така ли? А сега се избивате да пишете за дребните удари на американците. Мноооого тъпо.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това значи ,финансовата мощ на ислямска държава е 30 милиона на месец щом повината е 15 милиона.Или целогодишния бюджет да държавата е 360 милиона.И тази държава води война.Сравнение бюджета на България е 20.624 млрд. лв.Леле тези определено знаят как да действат без пари.Приемаме икономисти от тази държава за помощ,че нашите икономисти са го закъсали.