Третата световна почва в Сирия? Полека, нека си поемем въздух!

Паралели със Студената война, Кубинската криза... Преувеличаваме ли?
15 апр 2018 10:10,
450
Третата световна почва в Сирия? Полека, нека си поемем въздух!
Снимка: БТА

Нова световна война? По-полека, нека си поемем въздух, призовава Клеменс Вергин в обширния си анализ в германския "Ди Велт", цитира "Дойче веле".

В началото Вергин пише за все по-разпространените страхове, че ескалацията на конфликта в Сирия може да доведе до нова световна война. В тази връзка авторът цитира предупреждението на Тръмп в Туитър и коментара на руския посланик в Либия, че неговата страна може да атакува американски позиции.

Биене в гърдите

"В момента е най-добре всички да поемат дълбоко въздух, включително политическите актьори", препоръчва Клеменс Вергин. Защото всъщност ситуацията изобщо не е сравнима с Кубинската криза.

Вече от дни е ясно, че ще има наказателни удари, след като сирийските сили използваха отровен газ срещу собственото си население. Още преди година Тръмп нареди да бъдат извършени такива удари, след като силите на Асад атакуваха с отровен газ град Хан Шейхун. А руснаците, подобно на Тръмп, правят сега именно онова, което най-добре умеят: да се бият в гърдите.

Още по темата

Москва добре знае колко са чувствителни европейците и как начаса изпадат в паника, когато руският мечок задрънка с оръжие. Заплашителните гримаси са част от дневния ред на Москва, те целят да стреснат всички и да им припомнят, че страната може и да е икономически съсипана, но във военно отношение все още играе в първа лига, най-малкото що се отнася до ядрените оръжия. Русия вече не е градивна сила, но иска поне да остане блокираща сила и да опази своя клиент Асад от последствията заради нападенията с отровен газ, прикривани от самата Москва.

Заплахата, отправена от един по-скоро второстепенен дипломат - руския посланик в Либия, междувременно беше чувствително омаловажена от Кремъл. Сега се казва, че Русия ще отвърне на удара единствено ако бъдат атакувани руски позиции или руски войници. Тръмп също омаловажи своя войнствен туит и влезе в един по-миролюбив тон по отношение на Москва", пише Вергин.

По-нататък авторът коментира разпространените сравнения между сегашната ситуация в Сирия и Кубинската криза от 1960-те години:

"Сирия изобщо не може да се сравнява по значимост с Куба от онова време. През 1960-те години СССР разположи в Куба установки за ядрени оръжия - директно край бреговете на САЩ. По този начин за САЩ възникна директна заплаха, и то от един противник, който беше много по-опасен от сегашна Русия. Тогава САЩ поставиха своите ядрени сили в предпоследна степен на бойна готовност, която важи непосредствено преди избухването на ядрена война. Докато конфликтът в Сирия е просто задочна война, в която никой, включително и Путин, няма да рискува ескалация до ядрена война.

Заплашителните гримаси на Русия трябва да бъдат разобличени като блъф. Москва вече от години се опитва да се състезава в много по-висока от реалната си категория. И досега имаше успех, защото на Запада му липсва волята да се противопостави по-решително срещу руските агресии. Навремето германският канцлер Хелмут Шмит беше определил СССР като "Горна Волта, но с ядрени ракети". Същото важи и за днешна Русия, която се опитва да изиграе слабите си карти по най-умния възможен начин. Защото в действителност руската икономика е по-слаба дори от италианската, а страната е много уязвима от западните санкции.

Връщане към матрицата на Студената война

Както европейците, така и Обама и Тръмп реагираха през последните години неадекватно по отношение на Москва - като имаме предвид сериозните руски агресии. (…) Това не донесе нищо особено. Напротив, сякаш насърчи Москва да разширява периметъра на своите атаки, провокации и заплахи. Русия изцяло се е върнала към матрицата на Студената война, макар че използва много по-модерни средства - показва го водената от нея пропагандна война в интернет.

Ето защо вече е време Западът също да си припомни някои ходове от времето на Студената война. На първо място това означава да запази спокойствие и да не се оставя заплахите от Москва да го натикват в миша дупка. Изкуството на Студената война се състоеше в балансиране, а Западът спечели тази война, защото при необходимост демонстрираше нужната твърдост и готовност за рискове, но без да води нещата към истинска ескалация. Подобна твърдост е необходима и сега", заключава авторът на "Ди Велт".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РУСНАЦИТЕ СА СТРАХЛИВИ ИНАЧЕ РЕЖИМА В РУСИЯ ДА Е ПАДНАЛ!!!
269
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 289 Не е нужно, някой да се обреже,за да види,че Русия губи все повече играта.
268
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 303Сега можеш да се наредиш на опашката при другите *** да си вземеш рублите :)И не са свалени 70, свалени са 200 ракети от 100 :)
267
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 295САМ СИ Е ВИНОВЕН!!! СЛЕД УБИЙСТВОТО НА НЕМЦОВ ОТ СТРАНА НА РЕЖИМА ВСЕКИ КОЙТО ПИШЕ ПРОТИВ РЕЖИМА НЕ ТРЯБВА ДА Е НА ТЕРИТОРИЯТА НА РЕЖИМА!
266
7
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
От 103 изстреляни ракети, 71 свалени в полет, 30 отклонени от курса! Резултати - стадо двугърби камили ги заболели коремите от смях !
265
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен295 Така рускитеорки се разправят с критиците на джуджето си.Ако "мухаха.."отиде да живее в Раша,дивацитеще му светят васлото най-напред,за награда,дето ги е възхвалявал във форумите.
264
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
297 За сега руснаците са посрани изнесоха си корубите от Тартус
263
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
294 А когато нямат какво да направят руснаците единственото което могат е ад твърдят че са свалени ракетите
262
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ Е ВЯРНО!! РУСИЯ МОЖЕ ДА СВАЛЯ САМОЛЕТИ И РАКЕТИ!!! НАЙ-ВЕЧЕ ТЕХНИ СИ САМОЛЕТИ И РАКЕТИ КАК САМО ГИ ОТСТРЕЛВАТ НЕ ИСТИНА :D
261
5
 
6
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Когато Путин говори е необходимо внимателно да се слуша !Когато Путин мълчи насиранет0 е задължително !
260
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Екатерининбург е починал ПАДАЙКИ ОТ ПЕТИЯ ЕТАЖ Максим Бородим журналистът разкрил в Русия колко са жертвите на частната армия Вагнер при побоя през февруари.
259
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако наистина повечето ракети са свалени, както твърдят едните, смятате ли, че другите ще кажат " изстреляхме сто ракети, но 2/3 от тях бяха свалени, сори."
258
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
свалени дръжки, даже не са смеели да включат радарите, щото а са ги включили а ги е отнесла някоя антирадарна ракета, британските Торнадо и френските рафали за какво мислите са висели на гюме, само са чакали някой радар да се включи
257
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой червени глупакка не разбраха, че целта на ударите е да покажи кой е шефа, а не да убива хора. Убиването на хора и тероризма го разбират само руснаците. Интересното е как руските кораби се разбягаха от Тартус. Между другото се търсят още памперси за руските военни в Сирия.
256
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
284 Стига глупости окупатора , няма нищо свалено
255
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 284Нито една ракета не е свалена. Не случайно от вчера в Русия плачат :)
254
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Би било не пропорционален и не джентълменски отговор от страна на руснаците атакуването на американските кораби и самолети затова, че са изстреляли ракети по няколко изоставени полурарушени сгради и голи чукари, при това без непосредствена опасност за руския персонал и без сирийски жертви. След като твърдят, че следят всичко накъде лети и плава, явно са преценили, че няма смисъл да демонстрират излишно възможностите на въоръжението си.
253
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека сметнем...100 ракети Tомахоук по 2 милиона долара...200 милиона долара. 200 милиона долара за 2-3 разрушени празни склада.Акцията е потресаващо ефетивна и обоснована, нали ***!?Само че вместо да респектирате Докторът, това още повече го окуражи- от тия ракети , че няма намерение да остави платените терористи на САЩ да завземат Сирия. След Владимир, сега и Иран е на негова странa, хамерикански лииззачи у форума. Муахахаахха...Nice, a?
252
6
 
13
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Всичките 46 ракети изстреляни срещу летищата Дювали, Думейр, Блей и Шайрат са свалени. Интересно защо след акто "ударите" са били насочени срещу обекти за производство на БОВ почти половината ракети са насочени срещу летища ?
251
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай Дончо е приготвил следващия поздрав за безпомощния си къс колега :)))))))))))