Без следа: Любимата двойка на Саудитска Арабия. Тя в затвора, той...

Комедиант и активистка изчезват. Били отвлечени от властите?
11 яну 2019 21:30, Джесика Вълчева
45
Без следа: Любимата двойка на Саудитска Арабия. Тя в затвора, той...
Снимка: Twitter

Броят на изчезналите в Саудитска Арабия активисти, борци за човешки права и жени, дръзнали да престъпят свещените правила шариата, вече не може да се брои на пръсти. Защото онези, изчезнали при "мистериозни обстоятелства" са твърде много. Защото страната държи консервативните и и варварски правила да останат точно такива, каквито са. Да се следват от обществото точно така, както трябва и хората да се държат в подчинение точно така, както е било винаги.

Революционните постижения в областта на човешките права в Саудитска Арабия са само параван, който да замаже очите на Запада. Защото там все още продължават арестите на активисти. Продължават да изчезват хора. Там продължава да се убива.

Още по темата

Само преди дни целият свят разбра за историята на Рахаф Мохамед - 18-годишното момиче от Саудитска Арабия, което пое риска и напусна семейството си, отрече се от исляма и полетя към Австралия. Единственият проблем беше прикачващият и полет през Банкок, където я чакаха саудитски дипломат и тайландските власти. Момичето беше заплашено от депортация обратно в родната и страна, което беше напълно равнозначно на смърт.

Рахаф се барикадира в хотелската си стая и помоли всички хуманитарни организации за помощ. След 72 часа мъчение попадна под закрилата на ООН, а по-късно получи и право на убежище в Канада.

Не всички обаче имат нейния късмет.  Двама от тях са саудитския комик Фахад ал Бухаири и съпругата му Луджан ал Хадлу.

Наричат го Джери Зайнфелд на Саудитска Арабия. Фахад е първият професионален комедиант в кралството. Преди да изчезне, има милиони последователи в Twitter, а хуморът му е харесван от мнозина. Днес от него няма никаква следа, а за случая се говори изключително малко.

Допреди няколко дни, когато американският писател Кърк Рудел разказва цялата история за срещата с Фахад и съпругата му и за една планирана вечеря, която никога не се случва.

Запознават се случайно преди няколко години, когато саудитският комик е в Лос Анджелис за снимките на телевизионно предаване. Двамата се срещат покрай професионален ангажимент и си разменят няколко приказки, които прерастнали в интересен разговор и така приятелството им пламнало.

"До Фахад стоеше жена. Представи я като своята съпруга, Луджан. Не познаваше никой в Лос Анджелис, затова се движеше с него цял ден. Бяха млади, готини, космополитни и наистина много мили. Заговорихме се за кариерата му на комедиант - нещо, което не е съществувало в страната му допреди. Това беше нещо изключително опасно в Саудитска Арабия", разказва в профила си писателят.

И така започват да говорят за политика, за принц Мохамед бин Салман и това, че американската преса изключително много му симпатизира. Въпреки това Фахад и Луджан знаят, че борбата за човешки права в страната тепърва започва и има много дълъг път, който трябва да бъде изминат. Затова се местят в Дубай.

Славата на саудитския комик била достатъчно голяма. С милиони фенове в социалните мрежи и добро обществено положение, било много трудно някой да го закача, а това със сигурност помагало и на съпругата му Луджан.

И тогава американският писател замръзнал на място. Всъщност, оказало се точно обратното - Луджан не била случайна жена и нейната репутация била доста по-голяма, отколкото тази на Фахад.

Луджан ал Хадлу е един от активистите, които усилено се борят за правото на жените да шофират. През 2013 участва активно в кампанията и публикува видеа, на които управлява автомобил. Заради това, че се качва на автомобил, Луджан е арестувана през 2016  година, заедно с десетки други активисти  и "изчезва" за няколко дни и то малко след сватбата на двамата младежи.

И всичко това Кърк Рудел разбира в един единствен разговор. Обещават си да продължат комуникацията си и следващия път, в който са на едно и също място - задължително да вечерят. Разменят координатите си и в следващите няколко години поддържат връзка от време на време.

През 2017 година Луджан отново е арестувана. Тогава американският писател се свързва със своя приятел, за да провери каква е ситуацията. В това време момичето вече е било освободено. Цялото преживяване било страшно, но всичко приключило с щастлив край, слава Богу.

До март 2018 година, когато Луджан и Фахад са завързани и отвлечени. Двамата били закарани обратно в Саудитска Арабия. Фахад по онова време бил в Йордания, а Луджан - в Обединените Арабски Емирства.

Оттогава са изминали 10 месеца. Луджан все още е в затвора. Баща и разказва, че момичето е подложено на брутални мъчения. Никой не знае къде е Фахад. Мъжът (или някой вместо него) е деактивирал профилите си в социалните мрежи. В момента от него няма никаква следа. Няма каквато и да е следа от миналата пролет.

Фахад и Луджан даже мистериозно са се развели.

"Те не се опитваха да са някакви революционери. Бяха млади, креативни хора, които се опитваха да творят и междувременно споделяха фундаменталните си разбирания за човешки права. Надявам се, че след като разказах историята им, тя ще достигне до повече хора. Хора, които имат нужната сила, за да направят нещо по въпроса", пише в профила си в Twitter американският писател.


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В България също изчезват и умират хора много мистериозно.Спомнете си аферата между Мишо Бирата,Ваньо Танов и бат Бойко.Много набързо умряха и двамата.
37
2
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 месеца
До бай ганю
и ти си прав,байо!..-Малко са народите,които имат "ПРАВОТО" и "СВОБОДАТА" да преживяват с 250 евро на месец..
.които имат "правото" да бъдат задържани за 48 часа,дори и малолетните,без да им дават обяснение,или да уведомят близките им..
.които имат правото да затъват в кредити до живот,защото трудът "не струва нищо"..
.които имат правото да напуснат родната си земя,земята на дедите им и да идат да слугуват в странство..
.и др.,и др. "права и свободи имаме"..Направо сме за завиждан
36
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То пък тук не изчезват хора, няма публични убийства, побои, изнасилвания, кражби... Ах, тези лоши чужди страни бре... Навсякъде лошо, лошо... в Русия - лошият Путин, в САЩ (те май всички "били лоши" там :)), СА - пак лошо, Турция - ужас, Гърция - "голяма криза", Румъния - и те - ще председателстват, пък протестирали... Само тук, няма безработица, БВП гони рекорди, стоят се "велики" магистрали и се ле'пи стиропор. Браво!
35
6
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 3 месеца
дали ние оценяваме с колко м,ного права и свободи живеем съпоставено с много други нации,май приемаме всичко за една даденост без да се замисляме и забравихме много бързо тоталитарните времена
34
2
 
13
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 3 месеца
С тези чалмари наш Боце се прегръщаше наскоро и ни увещаваше, какви реки от инвестиции ще потекат от там, към България. Диктатор с диктатори се прегръща и целува.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От коя българска онлайн медия е копирана Статията?

тоа сайт само с това се занимава и то всеки ден
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ами англосаксите направиха камиларите принцове с много пари и сега берем плодовете на "демокрацията"
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
айди бе ноли тука се исипаха една торба защитници на човешките права да бранят ци.ганите де ги
ама чичко сам не е наредил- демокрация на кучето в г.за
30
1
 
14
 
! Отговори
Krom преди 3 месеца
До saki - хайде аз да ти обясня. Това е пошло общество, за което "Демократична" Америка широко си затваря очите. Защото е пристрастена към евтин петрол и многомилиардни сделки за оръжие. Ако си богат саудитски принц, живееш като шейх. Чукаш руси елитни проститутки, караш яхти и правиш каквото си искаш на Монако. Ако си беден или незначителен - то шериата е закон. Не ти харесва? Затвор или дръвник. Така стои това на което се възхищаваш. Това ли те въодушевява?
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това не е новина там, това си е обикновено ежедневие.
Който не харесва исляма - на дръвника. А оня с брадвата вика:"Следващият, моля!"
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До там водят близкородствените връзки и исляма.
Тези чалмари живеят в каменната ера и са отвратителни на всички хора. Повтарям, ХОРА.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И къде е демокрацията сега, има евтин петрол няма грижи. Иначе опазваме права , всичко са интереси на ...А за санкциите нещо да кажете господа телерасти.
26
9
 
5
 
! Отговори
saki преди 3 месеца
Може да са варвари ,но с религията успяват да женят младите къде доброволно ,къде по принуда и затова имат невероятен демографски прираст и населението им е предимно млади хора. А в цивилизованите страни, младите мъже стоят вкъщи и гледат п о р н о , а жените не им обръщат никакво внимание...резултата е демографски срив и болшинството са застарели пенсионери ,пълнещи памперси и вечерящи по круизи. Западна Европа вече е един старчески пансион.
25
2
 
6
 
! Отговори
Петров преди 3 месеца
Новите активни борци срещу комунизма и антиглобализма. И у нас е пълно с такива по медиите.
24
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"И нека не забравяме че Саудитска Арабия са едни от основните спонсори на БХК и на 80 процента от новопостроените джамии в Родопския регион."

И нека не забравяме, че България е секуларна държава, т.е. всеки е свободен да вярва в каквото си иска и няма кинкретна религия, която да определя порядките в държавата. Че на всичкото отгоре има в страната ни 30% мюсюлмани. Тъй, че не си мисли, че България ти е бащиния да определяш какво ще има в Родопите и да искаш да "покръстваш" хора!
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тука само се внушава за САЩ, но на Г-20 в Буенос Айрес се видя кои си направиха "give me five" по братски.
22
16
 
8
 
! Отговори
kukla преди 3 месеца
Пропагандата в защита на сексуалната революция от типа 1968 в западна Европа е силно демодирана. Едва ли вече някой ще се хване на тая запдана пропаганда. В момента западния свят бере плодовете й. А това е самоунищожение и бясна молба да дойдат арабски деца, да ги заместят, че умират. Единични откачалки ще има в арабските страни и май само до там ще си остане. Западния модел на живот е вече за посмешище.
21
1
 
14
 
! Отговори
Принц Емебан Емибан преди 3 месеца
За пари всичко става брееее.
20
1
 
14
 
! Отговори
До 15 преди 3 месеца
Бруталната истина е, че си 100% прав!!!

САЩ и Русия си крепят икономиката като продават оръжие на тия камилари и си взимат нефт на промо цена.

Ако тия дадат на червено едни ракети и самолети за 1 трилион на година отиват на кино :Х
19
8
 
8
 
! Отговори
опетков преди 3 месеца
До ПРОМИТ МОЗЪК Не се прави на много отворен. Кажи точно за какво те излъгаха евреите? И кои точно евреи? Не вярвам да си прочел и два реда от еврейските учения и религия.