Путин и Ердоган обещаха на Сирия сигурност без САЩ

Москва и Анкара се договарят за бъдещето на сирийски територии
Обновена: 24 яну 2019 22:33 | 24 яну 2019 22:29, Елка Василева
20
Путин и Ердоган обещаха на Сирия сигурност без САЩ
Реджеп Ердоган и Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руският всекидневник "Комерсант" коментира резултатите от посещението на турския президент Реджеп Ердоган в Москва и отбелязва, че те са потвърдили решимостта на двете страни да играят ключова роля в постигането на мир в Сирия на фона на оттеглянето на САЩ от арабската страна.

Трети гарант за уреждането на сирийския конфликт трябва да стане Иран, продължава вестникът. На срещата бе постигната договореност за нова среща на върха в "астанински" формат (Русия, Турция, Иран), като ще се направи и опит да се активизира работата със западните страни - онези, които според руския президент Владимир Путин се опитват "да саботират работата на формата от Астана".

Говорейки за решението на президента Доналд Тръмп да изтегли американските сили от Сирия, Путин отбеляза, че "ако тези планове наистина бъдат реализирани, това ще стане положителна крачка". А Ердоган реши да не спори по този въпрос, отбелязва "Комерсант".

В същото време вестникът цитира интервю на руския експерт по Турция Юрий Мавашев, който обаче отбелязва, че изтеглянето на американските войски от Сирия в значителна степен усложнява задачата на Русия, Турция и Иран - тройката от Астана. "Войната в Сирия поначало е история на прехвърляне на отговорността върху друг. Сега вече няма с кого да се поделя тази отговорност, и това е много важен момент. Ще се усложни сътрудничеството на Русия, Турция и Иран: по-рано те имаха срещу кого да се сприятеляват, а сега ще трябва да полагат усилия този формат да не се разпадне", каза Мавашев.

На преговорите в Кремъл вчера двамата лидери сякаш даваха да се разбере, че няма такава опасност.

Макар че предприетите от Москва и Анкара през последните две години усилия в Сирия дадоха конкретни резултати, един от които бе създаването на зони за деескалация, в последно време ситуацията в зоната за деескалация в Идлиб рязко се изостри. Фактор за дестабилизация стана активизацията на терористичната групировка "Хаят Тахрир аш Шам" - бившата "Джебхат ан Нусра". След като успяха да изтласкат разположените в Идлиб протурски сили, терористите отправиха предизвикателство не само към Москва и Дамаск, но и към Анкара, отбелязва "Комерсант", цитиран от БТА.

Във връзка с това една от интригите на преговорите в Кремъл стана въпросът ще успеят ли двете страни да се договорят за условията за възможна военна операция срещу терористите в Идлиб. След преговорите Путин похвали своя събеседник, че "Турция прави много" за ликвидиране на терористичната заплаха, идваща от Идлиб. При това той даде да се разбере, че условията за подготвящата се военна операция, която Русия иска да извърши заедно със силите на сирийския президент Башар Асад, не са окончателно формулирани: министрите на отбраната на Русия и Турция продължават да работят върху "допълнителни съвместни мерки".

Още една тема стана и политическото уреждане в Сирия, което също се сблъсква с трудности. Конституционният комитет, участниците в който трябва да изработят контурите на бъдещата политическа система на Сирия, и досега не е съставен. Путин еднозначно даде да се разбере кой е виновен за това.

"Работата беше приключена (от Русия и Турция, които трябваше да съгласуват списъка на участниците на комитета съответно със сирийското правителство и с опозицията - бел. на "Комерсант"). Но на заключителния етап, когато трябваше да се постави точка, ние чухме в Женева, че някои наши партньори смятат работата за незавършена", каза руският президент на пресконференцията, след което поиска от помощника си папка с някакъв документ. Оказа се, че това е писмо на постоянните представители на Франция, Германия и Великобритания в ООН до генералния секретар на организацията Антониу Гутериш, в параграф 5 на което се казва: "Специалният пратеник на генералния секретар за Сирия Стафан де Мистура не трябва да одобрява никаква декларация за конституционния комитет, която гарантите от Астана ще направят в Женева на 18-19 декември".

Путин заяви, че е бил изумен от тази позиция на трите страни, но добави: "Ние, разбира се, ще проявим търпение и ще продължим да работим с тях". И изказа пожелание "всички участници в процеса да проявят политическа воля, по-голяма последователност и искрено, подчертавам, искрено желание да се постигне резултат".

В думите му обаче не се чувстваше увереност, че това ще стане, заключава "Комерсант".

Друг руски всекидневник - "Независимая газета", също отбелязва загрижеността на Русия и Турция да намерят изход от усложняващата се обстановка в Идлиб. "В експертните среди допускат, че Анкара може да размени намиращата се в ръцете на въстаниците провинция Идлиб, за да получи поне още някаква част от сирийския север", пише вестникът. Той добавя, че за Анкара е принципно важно да контролира североизточните територии на Сирия, които засега остават в ръцете на кюрдските въоръжени отряди.

Този въпрос очевидно е бил в дневния ред на руско-турските преговори на върха в Москва. Самите турски власти още в навечерието на срещата на президентите в Кремъл оцениха положително реализацията на договореностите за Идлиб. Турското министерство на отбраната съобщи, че работата продължава "въпреки провокациите". По този въпрос риториката на Москва и Анкара е подозрително сходна, което дава повод да се мисли за готовността на Турция да направи отстъпки по въпроса за Идлиб, който се намира в сферата на нейната отговорност, отбелязва "Независимая газета".

Вестникът обаче задава въпроса: какво е необходимо на Анкара да получи в замяна на сдаването на Идлиб? И отговаря: сега Турция се опитва да съгласува с такива играчи, като Русия и САЩ, картбланш за превземане на Манбидж, който остава в ръцете на кюрдите. Американците по-рано явно са давали обещания да прехвърлят този район в турски ръце, но това не стана. И самият Ердоган неведнъж заяви, че операциите, които Анкара води в сирийския север, ще продължат, отбелязва "Независимая газета".

Затова не е изключено, че турската страна държи военните си позиции в Идлиб за бартер, за да сключи сделка с Москва за Манбидж - важен град, за да се завърши формирането на антикюрдската буферна зона северно от Алепо, пише вестникът. След изтеглянето на американците това вече изглежда реална възможност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ с 2000 човека държи половин Сирия, онези с половин милион войска само седят отстрани на задни лапки и чакат мястото да се освободи, за да се сджафкат за плячката.
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин и Ердоган обещаха на Сирия "сигурност"-следва сблъсък на Русия и Турция в Сирия.
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Надай се ... на пияни жени.
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Манбидж оставал в ръцете на кюрдите!? Не знаете ли, че още преди Нова година контролът на сигурността в този град се пое от руски полицейски части?
13
7
 
7
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
Това да не са ти Барак и Майкъл Обама?
12
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а спаха ли заедно двамата или само се натискаха ?
11
18
 
13
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
Ами руската сигурност в Сирия е по-добра от американската сигурност в Ирак, Афганистан и Либия!
10
10
 
1
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
Велик- ден,...2019 година,...Нека-бъде, удоволствие,..Във- живота, на, Лешниковата-страна,...И, най- доброто, решение,..Да- носй, приходи,...За, всяка,.Нова- държава,....Със- нови- учени,...Със- нови- светий .....
9
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците са харни хора.Кой ги мрази-по гръб да лази.
8
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То вече станаха 9 години руска сигурност и просперитет в Сирия, да ни пази госппд от сигурност и просперитет по руски
7
8
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
А наш Гойко Митич е федерастичен.
6
9
 
19
 
! Отговори
Хм преди 5 години
До АнонименАми тия,дето повярваха в американските "демократизаторски" намерения да си носят последствията.
5
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ! Живот без краварско присъствие е свободен и добър живот!
4
14
 
16
 
! Отговори
2+2 преди 5 години
Геополитиката е проста игра. Излизат много на терена и накрая Ердоган печели и всички му клякат
3
19
 
22
 
! Отговори
Киро Скалата преди 5 години
Надявам се никога Путин и Ердоган да не обещаят сигурност на България..
2
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Молодци
1
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сирийците горките са настръхнали, Путин и Ердоган ще ги оправят