Турската армия чака заповед за операция в Сирия

Пентагонът отстранил Турция от въздушна мисия в Сирия
8 окт 2019 10:13, Елка Василева
36
Турската армия чака заповед за операция в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Американското военно министерство е отстранило Турция от участие във въздушна мисия в Сирия, ръководена от Центъра за съвместни въздушни операции.

Прекратено е било също предоставянето на разузнавателна и наблюдателна информация на Турция. Това е заявила говорителката на Пентагона Карла Глийсън, информираха турски медии.

На въпрос означава ли това затваряне на въздушното пространство на Сирия за Турция, говорителката посочила: "Технически не означава точно това, но когато един фактор бъде отстранен от въздушната мисия, тогава става почти невъзможно да лети без координация в тази зона."

Въпреки заплахата на американския президент Доналд Тръмп, че ще разруши икономиката на Турция, ако Анкара предприеме действия в Сирия, турската армия продължава да прехвърля бойна техника и командоси към сирийската граница за евентуална задгранична операция.

Конвой от около 100 бронирани коли е бил прехвърлен към граничните поделения в района на Хатай. Командоси от специалните части също са били разположени по границата.

Още по темата

Турската армия е в готовност и очаква заповед за предприемане на операция в Сирия на изток срещу кюрдските терористи, съобщават турските медии, цитирани от БТА.

Всички подготвителни действия за евентуална военна операция в Североизточна Сирия са завършени, обяви турското министерство на отбраната в Тwitter, предаде Ройтерс. Установяването на "сигурна зона" е съществено за приноса към налагане на мир и стабилност в региона, както и за това сирийците да живеят в безопасност, допълни министерството.

Днес в турския Меджлис ще бъде внесено предложение за удължаване с още една година мандата на турската армия за трансгранични операции, което се очаква да бъде одобрено с гласовете на депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ и нейния съюзник Партията на националистическото действие на Девлет Бахчели.

Говорителят на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Фаик Йозтарак критикува сирийската политика на управляващата ПСР и призова за диалог на Анкара с Дамаск.

"Ние от самото начало на този проблем ги предупреждавахме - не влизайте в блатото на Близкия изток, но не ни послушаха. А после, когато нещата се усложниха, казаха: излъгаха ни.

Ние ги посъветвахме да оправят отношенията със Сирия. Турция също се обявява за териториалната цялост на Сирия. Попитахме ги защо нашите войници да стават мъченици в чужди земи. Най-краткият път към мира в Сирия е пътят на разбирателството между Анкара и Дамаск", заяви Йозтарак.

Междувременно на фона на очакванията за военна операция на турската армия на изток от река Ефрат в Сирия американски медии съобщиха броя на танковете, с които разполагат турските въоръжени сили.

Турската армия разполага с 3200 танка. По този показател се нарежда на първо място сред страните в НАТО, посочват медиите.

Турската артилерия е обстрелвала снощи позиции на кюрдски формирования, влизащи в състава на Сирийските демократични сили (СДС) в северната част на провинция Ракка, предаде ТАСС, като се позовава на сирийското радио Шам-ФМ.

Обстрелвани са били кюрдски позиции на изток от град Тал Абяд. Засега няма информация за жертви и ранени кюрдски бойци, посочва радиото.

По-рано снощи телевизия Ал Маядин съобщи, че турската авиация е нанесла удар по щаб на кюрдски формирования, влизащи в коалицията СДС, в град Ал Маликия, в североизточната част на сирийската провинция Хасака.

По данни на телевизия Ал Хадас авиоудари са били нанесени и по гранична местност между Сирия и Ирак, при които са били разрушени два моста.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: кюрдиТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган няма право да вкарва аскера си в суверенна Сирия--------Вие не разбрахте ли, че такова нещо като "суверенна Сирия" няма? Това е безконтролна територия с гражданска война. Няма официална държава там. Даже властта на Асад не е безусловна к призната от всички.
26
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Мустафа КемалMRAV - Mine Resistant Armored Vehicle е клас специализирани бойни машини - реално ги наричат "Мечтата на Гранатометчика" заради размерите им но от друга страна мините са много много по-опасниА какви модели Турция ползва и произвежда по лиценз или собствени разработки не съм задълбавал. След като и Руснаците заради Сирия се принудиха в спешен порядък да разработят поне десетина модела подобен клас машини значи са необходими.
25
1
 
4
 
! Отговори
Мустафа Кемал преди 4 години
До БобиЗначи не съм фен на сатрапДогановата армия, обаче това прехласване по кюрдите на запад от Турция, е много погрешно. Кюрдите са просто една маша в ръцете на чичо Сам, използваха ги, колкото можаха и сега ги захвърлят на ***. По-същият начин утре могат да пратят в историята и пишман султана. MRAP за които говориш, са модифицирана и сглобена в Турция, версия на една израелска бойна машина, другите машини дизайна им също са взаимствани от други държави.
24
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пентагона вече ги изключи от въздушния контрол, ще трябва да хвъркат на своя отговорност.Да не стане "тръгнаха като аслани, върнаха се по...ни". Имат богат исторически опит в тая схема )
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера Кипър ,днес Сирия, а утре България-------------------------------------------------------Щом си стар чвор значи помниш времето, кога раята в Анкара и Истанбул викаше "Танковете към София". И какво стана? Цялата пара отиде в свирката. Винаги има и ще има някой, който ще дърпа юздите на Турция.Та и сега парата отива предимно в свирката, голяма дунанма нищо повече
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Светът ври и кипи,пък тука патри(***)отите се карат кой бил по голям ****ерас.Наистина няма такава държава.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като САЩ са отстранили Турската армия от участие във войната в Сирия,остава НАТО-вските генерали да наредят на българската армия да заеме позиции на югоизток.И САЩ и Турция са в НАТО,ама интереса клати феса.А когато НАТО застане срещу НАТО,т.е.срещу себе си,каво ще правим ние.Прав е този дето каза,че запада се разпада.Що ли ни трябваше да се правим на натовци.И както изглежда пак ние ще оперем пешкира.
20
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган няма право да вкарва аскера си в суверенна Сирия, защото ще яде много бой от кюрдите и армията на президента Асад!!!
19
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Армията чака заповед, а заповедтта чака Тръмпи. Ще падне чакане!
18
13
 
18
 
! Отговори
стар чвор преди 4 години
Вчера Кипър ,днес Сирия, а утре БългарияТака е,турски читаци, за 2 часа са в София ,и чукането започва момичетаТогава звъннете на Бени Натаняху за помощ и в Брюксел,Николай Хайтов,казваше ,, с кеф си отивам от този свят да не гледам на къде върви България ,,
17
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Перуката прави всичко, че да може да продаде Ф35 и да спре коалиция м/у шалварите и Русия. Видя, че със заплахи няма да му се получи и вече кляка за орална.
16
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция са капсулира. Тръгнала е по пътя на Северна Корея. Те сами си гласуваха на референдума с ДА. Сега да си сърбат султанската супа.
15
10
 
7
 
! Отговори
Боби преди 4 години
Танковете на Турция ...Оле *** мале3200 броя бяха Кюрдите поунищожиха малко от тяхОсновната част са допотопни М-48 Патън(Още от Виетнамската война еквивалент на Т-55)Имат все още извесно количество М-60(еквивалент Т-62) модернизирани от Израел но се оказа че са късогледи и "късоръки"и Естествено Леопард 2А4(еквивалент Т-72М/БМ) които също при първо ползване се изложиха.Турците селд това се "Усетиха" и сега Танкове ползват като цяло Грамотно - основно се ползват MRAV машини също техно произ
14
14
 
8
 
! Отговори
Менто преди 4 години
Нищо на може да закрепи анадолския которник освен да бъде подпрян временно с труповете на собствените му обитатели.!.
13
10
 
7
 
! Отговори
Втората легия преди 4 години
Потури айде по- сериозно, малко по- активно в коментарите, не раждат ли мозъчетата, няма лири.!.
12
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лирата върви стръмно надолу повече от година и султана може да се закрепи само с война. Ама и това ще е временно.
11
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименсега Турция ще се набълбука в Сирия.Който не чете история - повтаря грешките.и русия вече се набълбука в Сирия
10
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
50 хилядна свободна сирийска армия съобщи че ще подкрепи турската армия за освобождението на Северна Сирия от кюрдските терористи
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-рано снощи телевизия Ал Маядин съобщи, че турската авиация е нанесла удар по щаб на кюрдски формирования, влизащи в коалицията СДС, в град Ал Маликия"" Така стана и с нашето СДС след като американците го създадоха и след това изоставиха, ихахахахаааааааааааааааааааа;)))
8
18
 
8
 
! Отговори
Волов преди 4 години
На никой не му пука за кюрдите и всички се радват на очакваното затъване на турския карабатак, но естествено пушките ще се дуят, ще поврякат и ще дадат на задна като видят курда.!.