Ердоган: Започваме военна операция на изток от Ефрат в Сирия

Действията ще са по въздух и суша, началото е до дни
5 окт 2019 19:17, Анисия Иванова
73
Ердоган: Започваме военна операция на изток от Ефрат в Сирия
Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция ще осъществи военна операция по въздух и суша на изток от река Ефрат в Сирия, където Анкара и Вашингтон планират да създадат зона за сигурност, предаде Ройтерс.

Ние сме направили нашите приготовления, изготвили сме нашите оперативни планове, дали сме необходимите инструкции, заяви Ердоган, като добави, че Турция ще предприеме действия по въздух и суша и това може да стане толкова скоро като днес или утре.

САЩ се споразумяха през август с Турция да установят заедно зона за сигурност на дълбочина от 30 километра в Северна Сирия по протежение на турско-сирийската граница и тази зона да бъде прочистена от присъствие на бойци от сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа /СЗН/, които Анкара разглежда като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/. Анкара обвинява САЩ, че се бавят в установяването на зоната за сигурност.

Двете страни имат разногласия и по въпроса за дълбочината на зоната и за това кой трябва да я контролира. САЩ подкрепят коалицията Сирийски демократични сили, в която доминиращо участие имат Силите за защита на народа и която разгроми бойците на "Ислямска държава" в Сирия.

Ердоган, който говори на откриването на годишен партиен събор на управляващата Партия на справедливостта и развитието, заяви, че Турция цели да "напои района на изток от река Ефрат с фонтани на мира" и да установи бежанци там.

Ние отправихме всички предупреждения към нашите събеседници във връзка с /района/ на изток от река Ефрат и действаме с достатъчно търпение, посочи Ердоган.

Турция заявява, че иска да разположи до 2 милиона сирийски бежанци в зоната за сигурност. Тя многократно предупреждава, че ще предприеме сама военна операция, ако не е доволна от напредъка по въпроса за установяване на зоната.

Ердоган предупреди по-рано Вашингтон, че Турция му дава срок до края на септември за постигане на конкретни резултати в установяването на зоната за сигурност и, ако това не стане, тя ще предприеме операция срещу сирийските кюрдски милиции СЗН.

Подкрепяни от Турция сирийски бунтовници обещаха в петък да подкрепят евентуална трансгранична операция, която Анкара заплашва да предприеме срещу кюрдските бойци в Североизточна Сирия.

Подкрепяната от САЩ коалиция Сирийски демократични сили заяви днес, че "няма да се поколебае да обърне всяка непровокирана /турска/ атака в тотална война", за да защити своя район в Североизточна Сирия. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 55 Я се научи дс пишеш нормално па после се прави на интересен. ***.
38
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чобанинът от анадолския нужник пак е слънчасал.Време е бай Дончо с един-два туита да ошамари пак лирата.
37
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ква сухопътна бе ефенди да не си 16 век. 2 Дрона ще минат и ще станете на кебаб. Я се успокой малко филмар.
36
8
 
9
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 4 години
"Аркадаш! Йурдума алчаклари ууратма сакън!Сипер ет гювден', дурсун бу хаясъзджа акън!Доаджактър сана ваадетии гюнлер Хаккън!Ким билир, белки ярън, ... беки де яръндан да якън!"Я Аллах, я бисмиллях!!
35
8
 
11
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 4 години
До Анонимен 54Свободната Армия на Сирия действува заедно с Турция бря шашкънино! Ей голямите стратези на майката буллгаристан!! Какви гении ражда само, не е за вярване!!
34
8
 
13
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 4 години
До Анонимен 52Спокойно, хлапе, имай малко търпение! Ако не си чул преди, да знаеш че има една турска поговорка, която гласи: "Яптъкларъмъз, япаджакларъмъзън гарантисидир!" Така че, можеш да спиш спокойно - аскера ще изпощи въшките от района! Ти не се притеснявай чоджуум!
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Oт нaчaлoтo нa oктoмври Турcкoтo упрaвлeниe пo рeгулирaнe нa eнeргийния пaзaр (ЕPDK) пoвиши цeнaтa нa тoкa c 14.9% и тoвa при уcлoвиe, чe прeз юли cтoйнocттa му cкoчи c oщe тoлкoвa. Oт нaчaлoтo нa тoзи мeceц пoтрeбитeлитe щe плaщaт 14 USD зa 100 кВт. Ocнoвнaтa причинa зa дрacтичнoтo увeличeниe, cпoрeд ЕPDK, e пoвишaвaнe цeнaтa нa eдрo oт кoмпaниятa Еlесtriсity Distributiоn.Ето това е причината Ердоган да говори за война - патриотарски гъделичка раята и тя да поема и гълта и това увеличение
32
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм за свободната Армия на Сирия. Турция няма право да влиза там. Това си е окупиране на чужда територия под формата на Алабалаа тинтитиминтити. СДС с вас сме. Мачкайте мустакат ите льохмани
31
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те тази операция я планират вече 3-та година, ама американците не дават. И руснаците планираха една такава и после от 3 батальона ихтамнети останаха само мръвки.
30
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чок бабаит, ама файда йок.
29
9
 
13
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 4 години
Ще кънтят тежки османлийски шамари! От година насам аскера се подготвя за тази операция, ама *** все още се ослушват като пръднал заек в люцерна дали ще им се размине кютека! Ще видим скоро ... ел ми яман, бей ми яман!
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вкараха го в капана и него. Да видим сега и той ли за 800дни ще оправи всички, като рашкатаа :) САЩ тоя път добре си изиграха картите... Набутаха алчните във войната и сега ще стане голямата патлакламаа.
27
5
 
14
 
! Отговори
777 преди 4 години
Аскера е бойна машина!Ще ги помете, бъдете спокойни!:))))
26
6
 
4
 
! Отговори
Диабло преди 4 години
Само по земя да не е, че еничарите ще осерат пустинята.!.
25
3
 
4
 
! Отговори
Факт преди 4 години
На изток от Ефрат е американската зона на влияние,ако не сте забелязали случайно...И Кюрдите,естествено.
24
3
 
21
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
До 29Само заради обидна снимка с бюст на Мустафа Кемал Ататюрк един симпатизант на ПКК качил снимката във Фейсбук като ония в БГ които поругават гробища или статуи беше разпознат на улицата и линчуван в Истанбул. ПКК симпатизанта беше съблечен чисто гол и накаран да целуне бюст на Ататюрк от ХИЛЯДИ не стотици а Хиляди граждани и едвам беше спасен от войниците. Полицията не успя да го защити.
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ma4kay Erdo tebe nikoy ne moa ta spre.nito USA nito Russia.ma4kay anadolski zavoevatelyo
22
5
 
18
 
! Отговори
Sadullah преди 4 години
Явно не сте разбрали. Да ви кажа по турската какво дават в момента. БТРи и танкове как навлизат в сирийска територия. Ердоан нарече обещанията за обща работа на американците - хикайе-приказки. Първо ще ги бомбим, после ще доразчистим с танкове. Това е Турция. Не я бъркайте с руски и сащстки марионетки.
21
4
 
22
 
! Отговори
НЕбългарин преди 4 години
Път на коприната няма да има. Набийте си го в комунистическите чутури.-То и Турски поток нямаше да има, но ей го на!
20
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като какъв Ердоган нахлува във Сирия,нали Русия беше затворила Сирия за всички и пазеше АСАД ?Кой покани Турската армия във Сирия и защо няма отговор от Кремъл ? Падне ли Тръмп,със кремалоанкарската ддружба е свършено,Кремъл ще активизира атентатите във цяла Турция,ще им разбие туризма ОТНОВО А ЗА ОНЕЗИ ОТ БРЕГЗИТ НЕ МИ СЕ МИСЛИ,НА ДВА СТОЛА СТОЯТ И ЧАКАТ ИЗБОРИТЕ ВЪВ САЩ