Турската армия чака заповед за операция в Сирия

Пентагонът отстранил Турция от въздушна мисия в Сирия
8 окт 2019 10:13, Елка Василева
36
Турската армия чака заповед за операция в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Американското военно министерство е отстранило Турция от участие във въздушна мисия в Сирия, ръководена от Центъра за съвместни въздушни операции.

Прекратено е било също предоставянето на разузнавателна и наблюдателна информация на Турция. Това е заявила говорителката на Пентагона Карла Глийсън, информираха турски медии.

На въпрос означава ли това затваряне на въздушното пространство на Сирия за Турция, говорителката посочила: "Технически не означава точно това, но когато един фактор бъде отстранен от въздушната мисия, тогава става почти невъзможно да лети без координация в тази зона."

Въпреки заплахата на американския президент Доналд Тръмп, че ще разруши икономиката на Турция, ако Анкара предприеме действия в Сирия, турската армия продължава да прехвърля бойна техника и командоси към сирийската граница за евентуална задгранична операция.

Конвой от около 100 бронирани коли е бил прехвърлен към граничните поделения в района на Хатай. Командоси от специалните части също са били разположени по границата.

Още по темата

Турската армия е в готовност и очаква заповед за предприемане на операция в Сирия на изток срещу кюрдските терористи, съобщават турските медии, цитирани от БТА.

Всички подготвителни действия за евентуална военна операция в Североизточна Сирия са завършени, обяви турското министерство на отбраната в Тwitter, предаде Ройтерс. Установяването на "сигурна зона" е съществено за приноса към налагане на мир и стабилност в региона, както и за това сирийците да живеят в безопасност, допълни министерството.

Днес в турския Меджлис ще бъде внесено предложение за удължаване с още една година мандата на турската армия за трансгранични операции, което се очаква да бъде одобрено с гласовете на депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ и нейния съюзник Партията на националистическото действие на Девлет Бахчели.

Говорителят на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Фаик Йозтарак критикува сирийската политика на управляващата ПСР и призова за диалог на Анкара с Дамаск.

"Ние от самото начало на този проблем ги предупреждавахме - не влизайте в блатото на Близкия изток, но не ни послушаха. А после, когато нещата се усложниха, казаха: излъгаха ни.

Ние ги посъветвахме да оправят отношенията със Сирия. Турция също се обявява за териториалната цялост на Сирия. Попитахме ги защо нашите войници да стават мъченици в чужди земи. Най-краткият път към мира в Сирия е пътят на разбирателството между Анкара и Дамаск", заяви Йозтарак.

Междувременно на фона на очакванията за военна операция на турската армия на изток от река Ефрат в Сирия американски медии съобщиха броя на танковете, с които разполагат турските въоръжени сили.

Турската армия разполага с 3200 танка. По този показател се нарежда на първо място сред страните в НАТО, посочват медиите.

Турската артилерия е обстрелвала снощи позиции на кюрдски формирования, влизащи в състава на Сирийските демократични сили (СДС) в северната част на провинция Ракка, предаде ТАСС, като се позовава на сирийското радио Шам-ФМ.

Обстрелвани са били кюрдски позиции на изток от град Тал Абяд. Засега няма информация за жертви и ранени кюрдски бойци, посочва радиото.

По-рано снощи телевизия Ал Маядин съобщи, че турската авиация е нанесла удар по щаб на кюрдски формирования, влизащи в коалицията СДС, в град Ал Маликия, в североизточната част на сирийската провинция Хасака.

По данни на телевизия Ал Хадас авиоудари са били нанесени и по гранична местност между Сирия и Ирак, при които са били разрушени два моста.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: кюрдиТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ си имаха Виетнам, СССР - Афганистан... сега Турция ще се набълбука в Сирия.Който не чете история - повтаря грешките.
6
16
 
9
 
! Отговори
Психодиспансер преди 4 години
Турция е на път сама да предизвика и изживее това, което на нас ни бе наложено от Ялта. И тогава ще види кон боб яде ли.
5
18
 
33
 
! Отговори
Salim преди 4 години
Въздушните удари бяха срещу конвой на американците за кюрдите включващ ракети земя-въздух. Представете си какви хора са тези съюзници. Но с Турция удариха на камък. Тази земя е печелена с много кръв. Байракът е ален от кръвта на падналите за него, а в Турция има и висши генерали готови да паднат за него, не наемници като реднишките. Операцията започна. Аллах да ни брани и води.
4
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плюете ги, ама за разлика от нашите велики главатари, техните имат гръбнак! Тръмп ако каже, че ще ни ъсипе икономиката (както САЩ направиха преди 26 години), всички коли на НСО ще са пред посолството на молитва. Прав е дългия - няма такава държава! Не че ще я оправи и той де...
3
7
 
25
 
! Отговори
Шкембе четник преди 4 години
Какво ли ще стане ако 1000 от тези 3200 турски танка утре в 06:00 ч. сутринта пресекат държавната граница при Капитан Андреево? До 10:00 ч. проблемът с регистрацията на партията "Няма така държава" ще бъде решен!
2
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стана ли лирата 5 стотинки?
1
33
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гадно турциии! Страната вид огромен зор, а вии... Вкииии гадняри гадни гадовеееее... Виииииии ле я. Аоадате сега! Осмамци гаднииииии