САЩ се изтеглят от Сирия, кюрдите пак се чувстват изоставени

Ние нямаме други приятели освен планините, казват те
11 окт 2019 18:30, Елка Василева
54
САЩ се изтеглят от Сирия, кюрдите пак се чувстват изоставени
Снимка: архив, Reuters

Внезапното изтегляне на Съединените щати от позициите им в Северна Сирия нанесе на сирийските кюрди болезнен удар, който възроди сред общността им спомените как са били изоставяни в миналото от американците и други международни съюзници, на чиято подкрепа са осланяли стремежите си.

Оглавяваните от кюрди сили бяха близо четири години партньор на САЩ в борбата срещу групировката "Ислямска държава" (ИД). След изтеглянето те бяха нападнати от страна на техния враг Турция.

Турция иска да създаде контролирана зона в Северна Сирия покрай границата - ивица, която би минавала отчасти през сърцевината на кюрдското малцинство, което си извоюва известна автономия по време на гражданската война в Сирия.

През последния век кюрдите са били близо до основаването на своя държава или автономни райони, но мечтите им са били попарвани, след като те са били изоставяни от световните сили. Една стара кюрдска поговорка отразява историята на разочарованията: "Ние нямаме други приятели освен планините".  Асошиейтед представя един поглед към това минало.

Кои са кюрдите?

Кюрдите са етническа група, наброяваща около 20 милиона души, разпръснати из четири държави - 10 милиона в Турция, 5 милиона в Иран, 3,5 милиона в Ирак и малко над 2 милиона в Сирия. Те говорят индоевропейски език, близък до иранския фарси, и са предимно мюсюлмани сунити.

Още по темата

С площ 191 хиляди квадратни километра кюрдската зона образува дъга през планини от Югоизточна Турция до Северозападен Иран. Кюрдите са разделени не само от граници, но и от племенни, политически и фракционни разногласия, от които регионалните сили често са се възползвали, за да ги манипулират.

Историята на борби и предателства

С разпада на Османската империя след Първата световна война на кюрдите е обещана независима държава чрез Севърския договор от 1920 г. Той обаче не е ратифициран и "Кюрдистан" е нарязан на парчета. Оттогава има почти непрестанни кюрдски въстания в Иран, Ирак и Турция.

Две събития са се врязали в спомените на кюрдите като предателства на Вашингтон.

През 1972 г. САЩ подпомагат с оръжия бунта на иракските кюрди срещу Багдад. Те правят това от името на Иран, управляван тогава от американския съюзник шах Мохамад Реза Пахлави, който се е надявал да притисне иракското правителство в текущ граничен спор. Три години по-късно шахът подписва с Багдад споразумение за границата и закрива канала за оръжия. Тогавашният кюрдски лидер Мустафа Барзани моли за подкрепа държавния секретар на САЩ Хенри Кисинджър, но американската помощ е прекратена. Иракското правителство смазва кюрдското въстание.

С иранска помощ иракските кюрди надигат глава отново през 80-те години на миналия век по време на войната между Иран и Ирак. Армията на иракският лидер Саддам Хюсеин провежда жестока опустошителна кампания, като използва отровен газ и насилствено преселва 100 хиляди кюрди в южна пустиня.

Второто събитие е през 1991 г., след като оглавяваната от САЩ война в Персийския залив освобождава Кувейт от иракските сили. Тогавашният президент Джордж Х. У. Буш подканва иракчаните да се надигнат срещу Саддам. Кюрдите на север и шиитите на юг се разбунтуват, а Саддам реагира с брутални гонения. Въпреки че Буш не е обещавал изрично помощ, кюрдите и шиитите се чувстват изоставени. Все пак САЩ налагат забранена за полети зона над Северен Ирак, която осигурява известна кюрдска автономия. След падането на Саддам през 2003 г. Вашингтон е гарант новата конституция на Ирак да запази тази автономна зона. САЩ обаче не допускат независимост на кюрдите.

Всичко ли е загубено в Сирия?

Кюрдите в Сирия се надяваха на пълна автономия в североизточния ъгъл на страната, където са съсредоточени. Дамаск не я разрешава, а Анкара е яростно против. Все пак те се сдобиха с автономия до степен, немислима преди войната, включително преподаване на родния език в училищата, създаване на собствена полиция и административен съвет, който управлява текущите работи.

САЩ намериха в кюрдите ефективен партньор на терен в борбата с "Ислямска държава". Въоръжени от САЩ и подкрепени от американски войници и огнева мощ, оглавяваните от кюрдите сили сложиха край на териториалния контрол на ИД с цената на хиляди убити кюрди в годините на сражения. Тези сили сега контролират близо една трета от територията на Сирия.

Кюрдите се надяваха, че съюзът ще придаде тежест на техните амбиции за автономия. Съюзът обаче породи търкания между САЩ и Турция. Анкара смята за терористична групировка водещата милиция на сирийските кюрди, която е свързана с кюрдски бунтовници в Турция. През август 2016 г. Турция прати войски в Сирия и завзе зона в западния край на границата. След това тя прегази ключовия анклав Африн, което доведе до преселването на десетки хиляди кюрди.

Сега кюрдите се опасяват, че ще се случи същото в по-голям мащаб, ако Турция завземе останалата част от зоната, която иска - на изток до иракската граница и в дълбочина от 30 до 40 км в Сирия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: кюрдиСАЩСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
1
 
! Отговори
Жена преди 4 години
Не САЩ са виновни за това положение, а единствено и само Тръмп, когото българските комунисти боготворяха. Тръм все еднолично решение зарди биснес интересите, които има в Турция и в угода на Путин.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кого не са предали САЩ до сега ? винаги предават свойте хора като им стане напечено
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ,както много пъти съм казвал,вечни приятели нямат а само интереси,които в много случай са кратковременни.Така се е случвало два пъти и с кюрдите.Затова и никога не участват пряко в управлението а чрез васални правителства на които чрез фалшифициране на избори им осигуряват власт.Вече почти 30 години така управляват и БГ-тото.За тях няма значение какви кои са на власт,важното е да са им лоялни и да не им създават проблеми.Така,че всички веднъж продали им се си заслужават съдбата.
41
0
 
6
 
! Отговори
Терминология преди 4 години
САЩ намериха в кюрдите ефективен партньор на терен в борбата с "Ислямска държава".С други думи намериха балами за пушечно месо.
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кюрдите трябва да потърсят сметка от ръководителите си, които на няколко пъти заложиха на съюза със САЩ, вместо на съюза с Русия и на легитимната власт в Сирия в лицето на Башар Асад.САЩ не за пръв път предадоха кюрдите! Тъй, че "каквото са си надробили това ще сърбат".
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кюрдската работническа партия е обявена от САЩ, ЕС и НАТО за терористична организация. Според тях, това е етническа сепаратистка организация, която използва насилието за постигане на целите си за създаване на независима кюрдска държава в някои части на Югоизточна Турция, [ Североизточен Ирак ], Североизточна Сирия и Северозападен Иран
38
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ромите имат държава Индия се нарича и въобще защо се казват роми щом са индийци. Кюрдите нямат държава по договорите от 1920 г кюрдите имат право на държава.
37
8
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 37Мда. Явно ти не си добре с главния.Русия е империя, не национална държава.Винаги е била. Правиш ли разлика?Римска Империя - римляни (италианци), гърци, етруски, траки, българи, гали (французи, испанци), англичани... Австроунгарска Империя - австрийци, унгарци, сърби, хървати...И Руска: руси, чеченци, дагестанци, тувинци, чукчи... Къде им е "нацията"?
36
3
 
6
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 33Не че нещо лично, ама...трябва да имаш предвид, че кюрдките са много по-опасни бойци от кюрдите!И от тях се страхуват дори терористите от Ал Кайда и Ислямска Държава!!!Точно така!!! Тях ги е страх да не бъдат убити от жена, защото според техните убеждения тогава душата им няма да отиде в Рая!Не се шегувам, проучил съм въпроса, вярно е наистина!
35
5
 
2
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 26Ти май не прочете статията.Ромите няма как да искат защото никога не е имало международен договор който да им гарантира това.Много бъркате нещата.Това много ми напомня за обещанието към нас за Македония Беломорска тракия и по късно орязването на тези земи.От написаното разбрах че май Турция дължи земя на кюрдите.Пише го в договора
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 35 Ти добре ли си с главния бе? Те ако можеха и в Русия биха влезли отдавна.Ама не им стиска Защото руснаците са националисти. Силни във военното дело.И ако случайно се излъжат и ги " нападнат" Чрез своят военен блок НАТО.Който няма никаква.Ама никаква работа в Европа! Дупе да им е яко! Ще го гонят до ВашингтонКакто нацистите до Германия!-:) За това си траят.Иначе е " дуене на мускули" пред света само!-:)
33
0
 
7
 
! Отговори
дежавю преди 4 години
Афганистан, Ирак, ............., Сирия, ............
32
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ не са влизали в Либия. Либия е френска колония и конфликта и беше с Франция. Реално Франция провокира свалянето на само забравили се диктатор. САЩ просто стррляха, защото в Нато европейците са мишки. Реално пари не дават и само САЩ има боеспособна армия.
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това нищо не значи. Първо САЩ избягва конфликт между себе си и лудия ердоо. Второ САЩ нямат 10к армия там... Че чак да имат голям фактор. Трето ще достави на кюрдите оръжие... Те хора имат достатъчно. Оръжието е важно в случая. Така че всичко си върви по план.
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубава кюрдка, дано се сдаде, да не я утепат турците.Американците искрено са полудели на разкрепостените амазонки а на мъжете немкините.
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Внезапното изтегляне на Съединените щати от позициите им в Северна Сирия нанесе на сирийските кюрди болезнен удар, който възроди сред общността им спомените как са били изоставяни в миналото от американците и други международни съюзници, на чиято подкрепа са осланяли стремежите си.ПЛАТЕНА И НЕ ПО УБЕДЕНОСТ СЪЩО И НЕ ВЯРНА.Турция е изоставения и подлъган партньор.И една партия не значи цял народ.А и тя е проводник на чужди имперски интереси.
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ Изобщо не трябваше да влиза нито в Ирак! Нито в Либия! Най малко пък в Сирия! Нито където и да било! Забъркват такива каши на всякъде чеееее!!! Хайде да престанат вече да са " световен жандарм"! Американската " демокрация" На мен който съм живял и през комунизма.Ми прилича на " демократичен комунизъм"! И нищо друго!!!!
27
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подкрепящите сащ са национални предатели. Вижте бе ***, вижте какъв "партньор" имаме готов по всяко време да те изостави. За 30 години под диктовката на сащ си унищожихме държавата. Не знам дали е възможно някога да се отскубнем от смъртоносния захват на америка, искренно се надявам това да стане. За конфликта, сащ вече нямат интереси в Сирия не можаха да съборят законното правителство. Тръмп го харесвам защото ми се вижда че няма да участва във военен конфликт.
26
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-лошо от войната с англосаксонците е дружбата с тях
25
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми утре ако цигганите поискат автономна държава около Сливен и Ямбол какво правим?