Тръмп хвърли в смут близкоизточната политика

Западният печат за изтеглянето на войски на САЩ от райони в Сирия
8 окт 2019 12:16, Елка Василева
43
Тръмп хвърли в смут близкоизточната политика
Снимка: Reuters

"Тръмп хвърли в смут близкоизточната политика заради Сирия", е заглавието на в. "Ню Йорк таймс".

Президентът Доналд Тръмп вчера хвърли в смут политиката за Близкия изток с поредица от противоречащи си сигнали, след като обещанието му да изтегли американските сили от региона предизвика бунт сред републиканците в Конгреса и протести от съюзници на САЩ, пише американският ежедневник.

Тръмп защити обявеното в неделя вечерта от Белия дом решение да се разчисти пътят за турска военна операция срещу кюрдските съюзници на САЩ в Северна Сирия, като каза, че "е време да се изтеглим", а други "да намерят решение на ситуацията".

Това негово изказване обаче породи масово неодобрение от републиканците, включително от някои от най-твърдите му съюзници, с някои от най-острите критики, които са отправяни към външнополитическо решение на Тръмп. В отговор президентът на САЩ рязко промени позицията си и каза, че ще озапти Турция.

"Ако Турция направи нещо, което аз, в своята велика и несравнима мъдрост, преценя, че е недопустимо, аз напълно ще унищожа и залича Икономиката на Турция (правил съм го и преди!)", написа американският президент в Тwitter.

Тръмп не обясни какво смята за недопустимо, но негови сътрудници подчертаха, че той не е дал зелена светлина за нахлуване. Представител на министерството на отбраната на САЩ заяви, че заплахата на президента да унищожи турската икономика ясно показва, че Тръмп не е одобрил турска атака I,eyw кюрдите, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Президентът на САЩ бе подложен на порой от критики от републиканците, след като конгресмени изразиха недоволството си от плана му да изтегли американските войски от Североизточна Сирия. Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл заяви, че това би подкопало националната сигурност на САЩ и може да е от полза за терористите от "Ислямска държава", пише в. "Вашингтон пост".

В рядка публична проява на разногласие с Тръмп Макконъл каза, че мнозинството сенатори не са съгласни с неочакваното съобщение на президента за изтегляне на войски, навеждайки на мисълта, че Сенатът може официално да се противопостави на това решение, отбелязва американският ежедневник.

Още по темата

"Прибързано изтегляне на военни сили на САЩ от Сирия ще е от полза само за Русия, Иран и режима на Асад. Това също така би увеличило риска "Ислямска държава" и други терористични групировки да се прегрупират", се казва в изявление на Макконъл, цитирано от вестника.

Редица сенатори заявиха, че такъв ход на Тръмп би подкопал надеждността на САЩ, защото това би означавало да бъдат изоставени съюзените със САЩ кюрдски бойци, които Турция отдавна заплашва с военно настъпление в Северна Сирия.

"Предателството към кюрдите сериозно ще навреди на надеждността ни като съюзник в целия свят. Президентът Тръмп трябва незабавно да преразгледа това решение", каза сенатор Патрик Туми.

Това растящо противопоставяне означава, че Тръмп е изправен пред някои от най-острите критики, които някога е получавал от партията си, в момент, когато политическото му оцеляване може да е в ръцете на републиканските сенатори, които са защитната му стена срещу растяща заплаха от импийчмънт заради искането му чуждестранни правителства да разследват негови политически съперници, отбелязва "Вашингтон пост".

Британският вестник "Гардиън" пише, че в разговор с Тръмп турският президент Ердоган го е предупредил, че се готви да настъпи срещу кюрдите в Северна Сирия, и след това се е появило изявлението на Белия дом, че САЩ изтеглят войските си от този район.

Кюрдските сили в Сирия, които изиграха водеща роля за победата над "Ислямска държава", заявиха, че след започналото изтегляне на американските военни сили съдбата на десетки хиляди заподозрени бойци на ИД и семействата им не е ясна, пише изданието, цитирано от БТА.

Във военната кампания срещу "Ислямска държава" Сирийските демократични сили (СДС), където превес имат кюрдите, поеха основната част от сухопътните боеве и загубиха 11 000 души.

Тръмп и Сирийските демократични сили многократно са призовавали европейските държави да репатрират около 20 000 чужденци, които в момента са държани в плен в Североизточна Сирия.

Говорителят на СДС Амджед Осман заяви, че не е ясно какво ще се случи с тези пленници. "Многократно призовахме чуждите държави да поемат отговорността за своите граждани, които са членове на ИД. Отговор обаче нямаше", каза той.

Не е ясно дали Турция има капацитета - или желанието - да поеме охраната на пленниците, които са държани в пренаселени кюрдски затвори и лагери. Има предупреждения, че екстремистите използват тези затвори, за да се прегрупират, отбелязва "Гардиън".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
2
 
! Отговори
До Гном 30 преди 4 години
Ти нищо не разбираш от политика и не словоблудствай да се излагаш! Тръмп е играч на световно ниво, а чичкото с мустаците гризе клона, върху който е седнал
27
12
 
13
 
! Отговори
Krom преди 4 години
...Великата ми и несравнима мъдрост... ?! Тоя оранжев клоун за Буда ли се мисли или що? Мисля, че съвсем скоро Конгреса ще му вземе главата, и с право. Абсолютен некадърник, който скара Америка с повечето и съюзници. И "без топки" - такива като брадатите ходжи от Иран и малките човечета от Северна Корея го направиха за смях. Направо срина имиджа на Америка. Не зная защо го търпят, честно. На неговия фон Буш младши изглежда като 20 метров Титан.
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Стига с тези безрезултатни интервенции като на предшествениците му."Интервенциите им не бяха безрезултатини. Разрушиха Либия и създадоха Ислямската държава. Не успяха да разрушат ирия но това беше заради намесата на Русия.
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Немецо казва за такива : папиртигер- книжен тигър или герой на думи и празни приказки.
24
6
 
5
 
! Отговори
Дедо Ванго преди 4 години
ердоганьо скоро ще сплете konита
23
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВъпросЗащо присъствието на Русия в Донбас е агресия срещу суверенна Украйнане се излагай бе yшанко, там няма руснаци :) Нали така пише на листчетата?
22
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименприбери американските бази в Европа и хрантутниците в тях дето ги издържаме ниети пък де се вреш в групата на голмайсторите бе путинопитек нещастен? Издържал бил американските бази пръдльoто :)
21
0
 
18
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Е ми те американците, в момента, в който взеха да подкрепят кюрдите в Сирия, още тогава извършиха предателство спрямо съюзника си Турция. Но понеже са на път да загубят Турция като стратегически съюзник, е ред да предадат на свой ред кюрдите. Според мен преврата срещу Ердоган се случи заради противопоставянето му на планираната американска политика по отношение на кюрдите в Сирия. Осъзнал е, че САЩ са го предали. Допусна голяма грешка като вкара Турция във войната срещу Асад още 2011г.!!!
20
3
 
19
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
Какво правят изобщо в суверенна Сирия САЩ и Турция без санкции на ООН?Защо присъствието на Русия в Донбас е агресия срещу суверенна Украйна, а на тези - не?
19
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп отива към загуба на изборите след като не иска война в близкия изток .Не че другия ще я почне ,САЩ са в отбрана по всички фронтове.Просто пазят статуквото .
18
3
 
9
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
...." и спря едва при портите на вражеската столица. С изключение на японците и гуркхите, единствено българите от всички войници влизат в битка с непоклатимото намерение да убият поне един враг."
17
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пъл и още нещо вчера казал че ще остави всички извън САЩ включително и Европа да се оправят сами.Хубаво но първо фюрере Тръмп си прибери американските бази в Европа и хрантутниците в тях дето ги издържаме ние.После и дислоцираните армии дето пазят фашистките режими дето ти ги качи от народната любов и лъжат че ИЖ ги пазили от Русия и тях си прибери.Направо ти повярвах че САЩ *** влезе в трета световна война че да спаси Европа от руска инвазия стига лъгахте бе.Сащ са първите дето ще се изнесат.
16
3
 
16
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
"ТУРЦИЯ Е БИЛА ИМПЕРИЯ, те знаят много добре как се воюва,"Обсада на Одрин (19121913)"Една нация с население от по-малко от пет милиона и военен бюджет от по-малко от два милиона лири стерлинг годишно изведе на полето след четиринадесетдневна мобилизация армия от 400 000 мъже и в течение на четири седмици премина над 256 км във вражеска територия, плени една крепост и обсади друга, води и спечели две големи битки срещу наличната въоръжена сила на нация от двадесет милиона обитатели .. "
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя се е самозабравил здраво имал бил велика и несравнима мъдрост, има ама в сравнение с едноклетъчните.Пък че САЩ са политически к.ур.ви и се въртят на където им изнася и предават съюзници ми то това им е навик.Като ги гледам разбирам от къде наште политици се научиха да се правят на независими и да ди сменят партиите след всеки избори и да влизат в коалиция все с победителя който и да е той.Абе жалка картинка са.Пък Тръмп никаква предизборна пограма не изпълнява самл си гледа интереса.
14
3
 
13
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
""Ако Турция направи нещо, което аз, в своята велика и несравнима мъдрост, преценя, че е недопустимо, аз напълно ще унищожа и залича Икономиката на Турция (правил съм го и преди!)","Корекция, САЩ го е правил и преди, ако не си с тях, няма да имаш икономика, "флаш-бак" България 90-те години....До 13Какви предизборни обещания ве папа.гал, сещаш ли се какво говори за Саудитска Арабия? Сега погледни отношението му към тях. Тръмп е пионка която си мени мнението през ден, по това се познават.....
13
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още се изненадват по света, че Тръмп изпълнява предизборната си програма. Да, има и такива политици. Не че одобрявам всичко от тази програма. А на Путин не му пука за Асад, а да няма петролопроводи и газопроводи от персийския залив до Европа, които ще конкурират Русия. А тя дрго няма. Асад или друг, диктатор или не, докато няма енергийни коридори към Европа, Русия е зад него.
12
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците предават кюрдите, които им бяха съюзници!Кой ще спре Ердоган да навлезе в северна Сирия???Каква е ролята на ООН???Има ли изобщо смисъл от такава организация.......ООН???
11
11
 
9
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
"Прибързано изтегляне на военни сили на САЩ от Сирия ще е от полза само за Русия, Иран и режима на Асад.На Тромпета му дърпат конците от Кремль.
10
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не дава Господ,никому такива "съюзници"
9
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кюрдите са войнстващ народ от както ги помня не са спирали да се борят за независимоста си. Турчина ако си мисли както е мислел Хитлер че СССР ще го превземе за седмица в голяма грешка е. Турчина си няма напредстава какво е Партизнска война. Турчето си мисли че той ще ги бие а те ще си свалят гащетата и ще си разстворят бузките. Ало ще ти разсипят кочи, ната бе турчо. Ще ти сринат градовете с Партизнаски действия. От кои ще се пазиш като влезнат в градовете и започнат атентати.