Войната: Силите на Дамаск приближават към границата с Турция

Страни от ЕС за спиране продажбата на оръжия на Анкара
14 окт 2019 12:24, Елка Василева
183
Войната: Силите на Дамаск приближават към границата с Турция
Снимка: Reuters

Силите на сирийския режим са се приближили днес до границата с Турция, където турските войски и техни сирийски съюзници продължават боевете срещу кюрдските милиции, съобщи кореспондент на АФП.

Издигайки сирийски знамена и заобиколени от жители, дошли да приветстват пристигането им, сирийските сили са се разположили в периферията на Тел Тамер, на юг от пограничния град Рас ал Айн, където се водят сражения, предаде кореспондентът на Франс прес.

Сирийската държавна информационна агенция САНА потвърди пристигането на "части на сирийската арабска армия" в селището Тел Тамер, разположено на около 30 километра от Рас ал Айн.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека някои части на армията са достигнали на около шест километра от границата.

От 9 октомври Турция и нейни съюзници от сирийската опозиция водят военна операция в Северна Сирия, за да отдалечат от района на границата кюрдската милиция Сили за защита на народа /СЗН/, определяна от Анкара като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/.

Още по темата

На фона на напредването на турската операция кюрдите обявиха вчера, че са постигнали споразумение с Дамаск за разполагане на сирийската армия близо до границата "в подкрепа на Сирийските демократични сили /СДС/" - коалиция от кюрдски и арабски бойци, в която СЗН имат доминираща роля.

Според ежедневника "Ал Уатан", близък до сирийския режим, споразумението предвижда "влизане на сирийската армия в градовете Манбидж и Айн ал Араб /арабското име на Кобане/", които са разположени в Северна Сирия и биха могли да бъдат взети на прицел от Турция.

Дълго време изолирани и подлагани на дискриминация от централното правителство в Дамаск, кюрдите установиха де факто автономия в Северна Сирия след началото на сирийската гражданска война през 2011 г.

Дамаск не признава кюрдската автономия, като в миналото сирийските власти дори наричаха кюрдите "предатели" заради съюза им с Вашингтон в борбата срещу джихадистите, припомня БТА.

Междувременно редица страни от ЕС се обявиха за прекратяване на продажбата на оръжие за Турция.

Правителството на Испания поддържа прекратяването на продажбата на оръжие за Турция заради нейната военна операция в Сирия, заяви изпълняващият длъжността министър на външните работи на Испания Жозеп Борел при пристигането си на заседанието на Съвета на ЕС в Люксембург, съобщи ТАСС.

Според неговите думи намерението на всички е да бъде заета много категорична позиция по отношение на Турция. Борел заяви, че правителството на Испания изцяло е за прекратяване на продажбите на оръжие за Турция.

При пристигането си на заседанието на Съвета на ЕС в Люксембург министърът на външните работи на Белгия Дидие Рейндерс каза, че страните от ЕС възнамеряват да постигнат в Люксембург консенсус по въпроса за въвеждане на оръжейно ембарго против Турция, а също да разгледат други санкции по отношение на Анкара заради нейната военна операция в Сирия. Според Рейндерс международната общност се опитва да окаже натиск върху Анкара, за да прекрати военната операция. Ние ще обсъдим най-добрите мерки, за да постигнем тази цел, каза Рейндерс.

Министърът на външните работи на Австрия Александер Шаленберг заяви днес, че страните от ЕС и НАТО трябва да въведат оръжейно ембарго срещу Турция. Ние очакваме днес единна позиция на ЕС по отношение на турската военна операция, а също по отношение на износа на оръжие. Аз мисля, че трябва да има ясен сигнал от страните на НАТО към техния партньор Турция, каза министърът. Шаленберг каза, че Австрия продължава да настоява преговорите за присъединяване на Турция към ЕС да бъдат замразени. При това министърът призова Брюксел да не се поддава на шантажа на Анкара, че ще отвори границите за нови бежански потоци към Европа.

Министрите на външните работи на Холандия, Ирландия и Латвия също се обявиха за въвеждане на ембарго на търговията с оръжие с Турция във връзка с операцията на Анкара в Сирия.

Холандия осъди операцията на Турция и въведе ембарго на доставките на оръжие /на национално ниво/. Сега ЕС трябва да направи същото. Ние смятаме, че Турция нарушава международното право. Никой не трябва да нарушава международното право, заяви холандският външен министър Стеф Блок.

Германският министър на външните работи Хайко Маас заяви, че е важно Европейският съюз на този етап да остане в диалог с Турция, предаде ДПА. Той изрази мнението, че икономическите санкции не биха били правилният подход в този момент. "Ако това не доведе до успех, ние трябва да сме готови да предприемем по-нататъшни мерки", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
14
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Натовски те държави включително и България са длъжни да помогнат с военни на Турция защото сме членове на НАТО а не да им спират продажбата на оръжие.Ние като член на НАТО помагаме във войната в Афганистан и другите европейски държави също имат воени в Афганистан и така трябва да бъде.
125
1
 
7
 
! Отговори
Историк преди 4 години
До "Демограф"Сравнението числеността на кюрдите с това на Балканския е условно.Основното е, че те отдавна заслужават да имат своя държава, която по численост би надминала всяка една от балканските държави и много от държавите, които членуват в ООН.
124
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Историкникъв историк не си, а руско-атакистки клоун.
123
6
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Точно до там ще е буферната зона, докъдето са спрели арабите. Ердо взе каквото искаше, сделката е направена, това настъпление е за камуфлаж.
122
1
 
4
 
! Отговори
Демограф преди 4 години
До Историк 134. Кюрдите са около 40 милиона и живеят днес в над 30 държави. Най-много кюрди има в Турция - 14 милиона, Иран - 12 милиона, Ирак - 7 милиона, Германия - 1.5 милиона...Населението на Балканския полуостров е над 72 милиона. България - 7.2, Румъния - 24, Сърбия - 7.5, Македония - 2, Албания - 3, Гърция - 12, Босна и Херцеговина - 6, Хърватска - 5.5, Словения - 2, Косово - 2, Черна Гора - 1, Следователно, кюрдите не са повече от населението на Балканския полуостров.
121
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кюрдите миролюбиви? я вижте кой е саладин или салах ад дин - унищожителят на йерусалимската, антиохската държави. иракски кюрд, който завладява сирия, египет, месопотамиия, палестина, части от анадола. миролюбиви, ама друг път.
120
10
 
7
 
! Отговори
Историк преди 4 години
Кюрдите по численост на населението са повече от населението на целия Балкански полуостров + още няколкото държави, като Кипър, Малта, Люксембург, Монако, Лихтенщайн,...!Затова заслужават отдавна да имат собствена държава и биха били миролюбиви, като една Йордания например, но злата им участ територията да им е поделена между няколкото терористични държави прави Мечтата им в Химера !
119
2
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
От онзи ден много фе сове дадоха фира. И танкове и машини. Май скъпо ще му се върже на Ердоган мероприятието :))))))))))))))))))))))))))))))))))
118
0
 
4
 
! Отговори
Демограф преди 4 години
До Анонимен 128. Не като президент е изкарал два мандата и половина, а като министър-председател. Президент е от 2014 г., а преди това е премиер от 2002 г.
117
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В туркия рязко се е увеличило търсенето на памперси
116
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кюрдски милиции, ама как само звучи, а?Авторитетно някак си.Защо просто не ги наречете с истинското им име - кюрдските ТЕРОРИСТИ от Ислямска държава, които доскоро бяха финансирани от ФАЩ да избиват жени и деца.Но сега ФАШ ги изоставиха и Ердоган и Асад ще ги избият като пилци.
115
4
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
АБЕ , ТОВА МОЕТО БЕШЕ ИРОНИЯ ...ИРОНИЧНО... ИРОНИАНИЧНО !!! ВЕЛИКА Е ХУМАННА- ТА РОЛЯ НА РУСИЯ - В ТЕРИТОРИИ НА АГРЕСИЯ НА НАТО ,САЩ И БЪЛГАРИЯ ВКЛЮЧИТЕЛНО -С ИЗБИВАНЕ НА ДЕЦА И НАРОДИ !!!!!!!!!!!!!!
114
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕРдоган се е заявил да "царува" до 2029 г. Ако дотогаав не промени отоново Конституцията.Той изкара два мандата и половина като президент, посел като и.д. президент и после ще почне ново "летоброене"А който дойде след него няма веднага да смее да прави промени.
113
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 125Е нали сте превзели Мол'овете на Истамбул !...ако още го превземете още ще заприлича на Столипиново !
112
10
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
- В така създалата се суматоха дали не може набързо българите да превземем Истанбул?
111
9
 
13
 
! Отговори
стар чвор преди 4 години
До ПЕНКО....аз пък не съм съгласен САЩ и еврейте да определят новия световен редИван Вазов не напразно казва , че за нас Българите-Рускйй цар е на земята най-велик , над всички пръвАко не беше Генерал Гурко и казаците му, сега ние щяхме да сме на мястото на геройте кюрди
110
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е Турция да се раздели на по-малки държави, както ни разделиха нас на Княжество България и Източна Румелия, че случалйно да не се окажем по-големи от сърбите.
109
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган се опитва да реши радикално кюрдския проблем.Това може да му се отдаде само частично и да го отложи за известно време.По принцип той си е прав от гледна точка на Турция,но зависи дали тово съвпада с интересите на големите и до каква степен.Турция е силна и влиятелна страна,но не е за отбора на Биг бойс и никога няма да бъде.Всеки се съобразява с по-силните,така и султанът ще се примири с техните интереси.Това може да го разбере по 2 начина.Единия е с добро.
108
1
 
3
 
! Отговори
Демограф преди 4 години
До Анонимен 117: Населението на Сирия е около 25 милиона души, а без бежанците е около 21 милиона.
107
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евреите си направиха собствена държава на чужда територия, пък кюрдите ли да не могат, дето са повече от евреите?