Войната: Силите на Дамаск приближават към границата с Турция

Страни от ЕС за спиране продажбата на оръжия на Анкара
14 окт 2019 12:24, Елка Василева
183
Войната: Силите на Дамаск приближават към границата с Турция
Снимка: Reuters

Силите на сирийския режим са се приближили днес до границата с Турция, където турските войски и техни сирийски съюзници продължават боевете срещу кюрдските милиции, съобщи кореспондент на АФП.

Издигайки сирийски знамена и заобиколени от жители, дошли да приветстват пристигането им, сирийските сили са се разположили в периферията на Тел Тамер, на юг от пограничния град Рас ал Айн, където се водят сражения, предаде кореспондентът на Франс прес.

Сирийската държавна информационна агенция САНА потвърди пристигането на "части на сирийската арабска армия" в селището Тел Тамер, разположено на около 30 километра от Рас ал Айн.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека някои части на армията са достигнали на около шест километра от границата.

От 9 октомври Турция и нейни съюзници от сирийската опозиция водят военна операция в Северна Сирия, за да отдалечат от района на границата кюрдската милиция Сили за защита на народа /СЗН/, определяна от Анкара като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/.

Още по темата

На фона на напредването на турската операция кюрдите обявиха вчера, че са постигнали споразумение с Дамаск за разполагане на сирийската армия близо до границата "в подкрепа на Сирийските демократични сили /СДС/" - коалиция от кюрдски и арабски бойци, в която СЗН имат доминираща роля.

Според ежедневника "Ал Уатан", близък до сирийския режим, споразумението предвижда "влизане на сирийската армия в градовете Манбидж и Айн ал Араб /арабското име на Кобане/", които са разположени в Северна Сирия и биха могли да бъдат взети на прицел от Турция.

Дълго време изолирани и подлагани на дискриминация от централното правителство в Дамаск, кюрдите установиха де факто автономия в Северна Сирия след началото на сирийската гражданска война през 2011 г.

Дамаск не признава кюрдската автономия, като в миналото сирийските власти дори наричаха кюрдите "предатели" заради съюза им с Вашингтон в борбата срещу джихадистите, припомня БТА.

Междувременно редица страни от ЕС се обявиха за прекратяване на продажбата на оръжие за Турция.

Правителството на Испания поддържа прекратяването на продажбата на оръжие за Турция заради нейната военна операция в Сирия, заяви изпълняващият длъжността министър на външните работи на Испания Жозеп Борел при пристигането си на заседанието на Съвета на ЕС в Люксембург, съобщи ТАСС.

Според неговите думи намерението на всички е да бъде заета много категорична позиция по отношение на Турция. Борел заяви, че правителството на Испания изцяло е за прекратяване на продажбите на оръжие за Турция.

При пристигането си на заседанието на Съвета на ЕС в Люксембург министърът на външните работи на Белгия Дидие Рейндерс каза, че страните от ЕС възнамеряват да постигнат в Люксембург консенсус по въпроса за въвеждане на оръжейно ембарго против Турция, а също да разгледат други санкции по отношение на Анкара заради нейната военна операция в Сирия. Според Рейндерс международната общност се опитва да окаже натиск върху Анкара, за да прекрати военната операция. Ние ще обсъдим най-добрите мерки, за да постигнем тази цел, каза Рейндерс.

Министърът на външните работи на Австрия Александер Шаленберг заяви днес, че страните от ЕС и НАТО трябва да въведат оръжейно ембарго срещу Турция. Ние очакваме днес единна позиция на ЕС по отношение на турската военна операция, а също по отношение на износа на оръжие. Аз мисля, че трябва да има ясен сигнал от страните на НАТО към техния партньор Турция, каза министърът. Шаленберг каза, че Австрия продължава да настоява преговорите за присъединяване на Турция към ЕС да бъдат замразени. При това министърът призова Брюксел да не се поддава на шантажа на Анкара, че ще отвори границите за нови бежански потоци към Европа.

Министрите на външните работи на Холандия, Ирландия и Латвия също се обявиха за въвеждане на ембарго на търговията с оръжие с Турция във връзка с операцията на Анкара в Сирия.

Холандия осъди операцията на Турция и въведе ембарго на доставките на оръжие /на национално ниво/. Сега ЕС трябва да направи същото. Ние смятаме, че Турция нарушава международното право. Никой не трябва да нарушава международното право, заяви холандският външен министър Стеф Блок.

Германският министър на външните работи Хайко Маас заяви, че е важно Европейският съюз на този етап да остане в диалог с Турция, предаде ДПА. Той изрази мнението, че икономическите санкции не биха били правилният подход в този момент. "Ако това не доведе до успех, ние трябва да сме готови да предприемем по-нататъшни мерки", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
2
 
9
 
! Отговори
Знайко преди 4 години
до 117 Преувеличаваш много, кюрдите са към 20 млн. В Иран има 2 млн. в Турция има 12 млн. в Ирак и Сирия 6 млн. никой не ги счита за терористи само Ердоган ги счита за терористи. Както и да е просто са ти грешни числата Ердоган не е вечен какви десетилетия тоя да няма да царува 200 години
105
9
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ДА ОПРЕДЕЛЯ СВЕТОВНИЯ РЕД !!! КОЙ ; ДО КЪДЕ И КАВО ДА... ; КОЙ ДА СЕ" ОТТЕГЛЯ " ; КОЙ ДА СЕ НАПИНЯ И СРЕЩУ КОГО ; КОЙ ДА Е В КОСМОСА И ДО КЪДЕ ДА СЕ КОСМИРА ; И Т. Н. !!! СВЕТЪТ ТРЯБВА ДА СЕ ОТЪРВЕ ОТ ДИКТАТА НА "МЕНДЕЛЕЕВАТА ТАБЛИЦА" И ЕВРЕЙСКИЯ ЦИОНИСТКИ ДОЛАР !!!!!!!!!!!
104
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знайко, ЕРдо не може да попречи на създаването на кюрдска държава, но може много да я забави - поне с оещ 2-3 десетилетия. инаеч си прав, има 10 милиона кюрдки в 80 милионна Тюрция 15 милион кюрди в 50 милионна Сирия и 10 милиона кюрди Ирак, който е 37 милиона.Дори в Иран има 4-5 милиона кюрди. Кюрдистан се простина нат ри държави - Турция, Сирия и Ирак. ще стане като с Велика АЛбания.
103
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изключително *** е че Европа не разбират че Асад им е съюзник. Той може да е диктатор но е единствените легитимна сила, а останалите варианти - ИД и Ал кайда - са по-лоши. Гонят си своите колониални интереси, особено пък Франция.Ако бяха хитри отдавна да са признали Асад при някакви условия.много се дразня когато се говорих за "бунтовници" и "умерена опозиция". Какви бунтовници, като това са "АЛ кайда" и сродне организации?
102
1
 
7
 
! Отговори
Знайко преди 4 години
Ердоган не може да попречи на създаването на кююрдска държава ! Или трябва да убие всички кюрди или трябва той да анексира териториите дето ги държаха ИД и то пред погледа на целия свят и пак да убие всички кюрди.
101
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има два вариант - реалистичен и сюералистиечн. реалистичният е Асад да спре Ердоганна границата, да си "поръмжат" и да ни разиграват театър на доброто и лошото ченге.Сюреалистичният е Асад да запука ЕРдо и САЩ да не се намесят??? Не ми се вярва това да стане - но да видим. До све седмици ще е ясно всичко.
100
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега Асад е съюзник на САЩ и Европа. Трябва да свалят оръжейното ембарго на Сирия.
99
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
107 - Русия водят много тънка игра. На непряка намеса. Те настройват играчите в района един срещу друг, и после уж помагат и на двете страни. САЩ имат яко лоби в Турция, а зетя на Тръмп - Къшнър е евреин. там яка подкрепа има на ЕРдоган. Много ми е интересно обаче ако ЕРдоган отстъпи, какво става. Ще е много тъпо САЩ да се намесва, за да защитава Ердоган, след като толкова време говореха, че е диктатор, това съвсем ще срине Тръмп. А ако не го защити и Асад тръгне танпред, Турция ще затъне...
98
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Асад ще спечели - той ще отнеме значителна част от автономията на кюрдите.ЕРдоган също ще спечели - той ще наплаши турските кюрди, които сега гласуваха за конкурента му и ще "втърди"електората си. Освен това отново ще излезе че е "бащицата4, който воюва "лошите" и ще си вдигне рейтинга.
97
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да се случи това, което става в момента, на Егдоган е даден картбланш и от САЩ, и от Русия. Турция, ако успее да постигне тази 30км. зона, прочисти и се окопае в рамките на 10-15 дни ще си постигне целта. Ако не го направят бързо ще затънат в голямо блато, онези ще ги почнат с партизански набези и ще им причинят огромни загубии и жертви.
96
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 99 не вярвам да се намерят Иран....не и явно. това ще провокира ИЗраел да се намесят. И тогаав от локалер конфликта ще стане региознале - Турция и ИЗраел - два американски партньора срещу Сирия и Иран - два на Русия. И много бързо проблема може да стане СВЕТОВЕН? мисля че ще се цакат със скрити козове. Асад ще спре Ердо на границата. после ще купи ОЩЕ оръжие от Путин, Ердоган - оръжие от Тръмп. двамата световни играчи ще си изпълнят целите.
95
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е зле да си припомним за предсказанията на атонския монах и да се подготвим за всеки случай.
94
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ядрен удари никой няма да нанася. Но Русия са дали близо сто C-400 на Асад, а те смъкват и най-добрите самолети. ще се договорят тайно за още два пъти по-толоква толкова. Особено ако Асад се увери в ефективността им. ще пратят на Асад разузнаване, инженери срещу противопехотни мини, оборудване, 5000-6000 високоспециализирани наемници. Асад ще държи границата. Кюрдите ще загубят автономия, а чичко САМ ще продаде оръжия на турция.
93
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На"маслинова клонка" сирийците ще отговорят с операция"Дрянова пръчка".
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин е зад Асад. Турците имат огромно американско лоби в Белия дом. Да, заиграват с Русия, но са американски кучета. Пионките на Русия са Иран и Сирия, а на САщ - Саудитска Арабия, Египет, ИЗраел, Турция и в по-малка степен - Кувейт.путин обаче е хитрята . няма директно да застане зад Асад. Вероятно ще му осигури логистика и поддръжка, може и наемници като в Крим, както и в Сирия прати преоблечени наемници.
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***="рядкото щастие",диари.я
90
7
 
2
 
! Отговори
стар чвор преди 4 години
що,,ми се струва ,,,че накрая,ще има Руски ядрен удар по турския генерален щаб, а момчета
89
0
 
2
 
! Отговори
Рад преди 4 години
До края на деня се очаква официално и Иран да се намеси.
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не го ядосвайте ЕрдоГаню да не пусне С-400 и да свали някой натовски или американски барутник по погрешка както свали руския самолет.
87
0
 
5
 
! Отговори
Казал го е поета! преди 4 години
Идват като тигри, бягат като овци! Ухахахахаха....