"Фолксваген" реши да изчака за завода в Турция, нов шанс за България?

Действията в Сирия отлагат решението на концерна
15 окт 2019 10:25,
88
"Фолксваген" реши да изчака за завода в Турция, нов шанс за България?
Снимка: архив "Булфото"

През последните няколко месеца мениджърите на германския автомобилен концерн "Фолксваген" изпитваха сериозни затруднения, занимавайки се интензивно с въпроса за изграждането на нова фабрика за автомобили. Бързо стана ясно, че заводът трябва да бъде построен в Турция, близо до Измир, пише investor.bg

Още по темата

Местоположението се откроява от другите опции като значително по-евтино и предлага по-добри възможности за продажби, твърдят представители на Борда на директорите и на Надзорния съвет. Ето защо е било взето предварително решение в полза на Измир, фаворизирайки Турция пред България и други страни от ЕС.

С влизането на турските войски в Северна Сирия обаче ситуацията се промени коренно, твърди германският икономически всекидневник Handelsblatt.

В тази среда не може да има решение в полза на страната, твърди в своя публикация късно в понеделник медията, позовавайки се на източници от концерна. Ето защо засега договор с властите в Анкара няма да бъде подписан.

Заради военната си офанзива в Сирия Турция попадна под силна международна критика. В понеделник германското правителство призова за незабавно спиране на военната операция, с която властите в Анкара искат да създадат зона за сигурност за бежанци и да изкарат бойците на кюрдската милиция YPG извън границата. Като конкретна причина за инвазията се посочва обявеното изтегляне на американските войски в района от страна на американския президент Доналд Тръмп.

Тъй като Конгресът на САЩ не подкрепя Тръмп по този въпрос, Вашингтон наложи санкции над министри и организации. Вложителите реагираха с разпродажби, а междувременно истанбулският индекс ISE100 се срина поради заплахите за санкции в понеделник с над пет процента. Турската лира също е под натиск.

От гледна точка на голяма корпорация като Volkswagen, която иска да инвестира повече от 1 млрд. евро, това са непредвидими обстоятелства. Ако листнатата на Dax компания сега предприеме официалната стъпка, това може да навреди сериозно на имиджа ѝ.

Ето защо компанията изразява предпазливост. „Ние наблюдаваме ситуацията с голяма загриженост", заяви говорител на VW пред Handelsblatt. Той посочва още, че решението за местоположението на завода навлиза в последната фаза, но не коментира подробности.

От икономическа гледна точка обаче Volkswagen иска да се придържа към Турция като място за производство на моделите Passat и Superb, твърди говорителят на концерна, като поясни, че материалът на Frankfurter Allgemeine Zeitung за пълен отказ от Измир не отговаря на истината.

Целият материал по темата четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
8
 
! Отговори
днес бг, преди 4 години
недейате така!ми те турските и руските *** ще получат инсулт! натоварвате здравната система!
45
8
 
27
 
! Отговори
SDI преди 4 години
Получи се много добре, тъй като сега вече ще стане ясно, че VW никога не са имали намерение да инвестират в България. Сега сигурно ще изберат трета страна за инвестицията си или изобщо няма да я направят. А политиците пак ще се опитат да замажат положението с празни приказки.
44
6
 
22
 
! Отговори
Бай 100ян преди 4 години
Ако ще им угаждаме на Фолксваген така както им угажда Султана на нас завод не ни трябва. Турция като държава няма да има никаква ползва от тоя завод.Всичко е в ползва за Германците и Ердоган защото натрива носа на цяла Европа с тоя завод.Това да ти дадат мястото без пари и да ти построят завода без пари може да се случи само в държава от четвъртия свят!!!
43
2
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Ей това руските хибриди, ***-атакисти си биха дали ГЗ да иде завода в турция!
42
11
 
30
 
! Отговори
Fake News преди 4 години
Поредната фалшива новина за затягане на рехавите редици на ГЕРБ. И кого ще излъжите с тази лъжа ? Снощния мач е живото доказателство за случащото се в България, а то е че всичко е разрушено, унищожено в тази страна. Кой нормален би инвестирал в държава, с най голямата корупция в ЕС и най многото кражби от управляващите ?
41
6
 
16
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Ердоган им дава място без пари. Ще им построи сградите без пари , ще им купува по 40 хил коли на година. От Фолксваген се иска само да си докарат машините и да почват да бачкат. Въпреки ,че инвестицията от 1,5 млрд им пада на половина в случая ако построят завода няма да произведат и 1 кола в него защото бъдещето пред Ердоганска Турция е като Руска рулетка но не с 1 патрон а с 5
40
7
 
13
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Ами всъщност Плевнелиев избра много подходящ момент и думи, за да направи нещата публични. За мен лично България нищо чудно да успее да се пребори.
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
864-та на Турската сапунка "Отомобил".
38
9
 
7
 
! Отговори
Caligula преди 4 години
Това им е опорната точка до края на изборите и си е повтарят през ден гербавите плазмодии няма VW няма BMW за раята...
37
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
моем да помпаме гуми
36
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да направят завода в Сирия, страната има нужда след опустошителната война.
35
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв шанс за България? Просто бяхме употребени за да си подобрят условията за договора при султана...
34
4
 
10
 
! Отговори
Майтап преди 4 години
Като сме седнали да си разправяме анекдоти, ......... може пък да са им е обещали земя за завода в Сирия и сега просто изравняват терена!
33
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЗозоVW e мултинационална компания. Произвежда коли почти в цяла Европа и Украйна.Едно погрешно движение може да и прецака останалите заводи. И какво прави ,когато ЕС сложи санкции на турското производство ? Ислямистите в Северна Хама и Идлиб ще карат Пасати и Суперби ?
32
14
 
7
 
! Отговори
кок преди 4 години
на мача снощи се видя нацистка нация а в нациска българия нема да се произвежда волксфаген каза меркел
31
10
 
7
 
! Отговори
13 преди 4 години
Дори Турция да изчезне от световната карта, ФВ няма да построят и една лафка тук. Това са предизборни обещания, след изборите ще спрат да спамят тази опорка всекидневно.
30
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до I'm,бе вие сте много зле там горе в главата, бе. Да не мислиш, че някой строи заводи тука или там по морални причини. Това да не ти е 1001 нощ, строят се по икономически причини, а сега България иска да накара ФВ да строи в България по политически причини. Няма как да се оправим с такова мислене, морални причини хахахаххахахаххаха.
29
4
 
10
 
! Отговори
i'm преди 4 години
Решиха да изчакт за да се размине бурята и толкова. Да не си помисли някой, че го правят по морални причини.
28
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес бг, напишете, че това е платена статия. Проверих по други медии и се оказа, че манипулатиената предизборна новина съществува само при вас! Поредната менте новина. Забавлявам се да еи чета малоумията и облъчванията!
27
4
 
6
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Шанс за нов с'реден п'ръст от Фолксваген.Не бой се, народе! Бойко ще докара от Южна Корея завод за акумулатори за ел. коли.А до Зозо: Напиши една от твоите ценности, да видим колко ти разбира главата пък на теб.