Кой е митичният ген. Солеймани, убит от САЩ?

Ролята му се разпростира в целия Близък изток
3 яну 2020 10:05, Елка Василева
484
Кой е митичният ген. Солеймани, убит от САЩ?
Снимка: архив, Reuters

През нощта срещу петък на международното летище в Багдад при въздушен удар на американските сили е убит Касем Солеймани – най-могъщият ирански генерал и командващ бригадите „Ал Кудс“ - специалните подразделения на Иранската революционна гвардия. Новината за неговата смърт беше потвърдена от самата Иранска революционна гвардия.

От Пентагона потвърдиха, че Солеймани е бил убит по заповед на американския президент Доналд Тръмп.

В Иран Солеймани има почти митичен статут. Уважаван е в целия Близък изток заради ролята си във войната с джихадистите от Ислямска държава.

Като командващ бригадите „Ал Кудс“ той е отговарял за координирането на различните шиитски бойци, решени да защитят Багдад, след като Ислямска държава превзе ключовия град Рамади, намиращ се на около 100 км от иракската столица.

Още по темата

Солеймани е и главният и основен ирански оперативен военен за Ирак. Той често е споменаван и като човек №2 в самия Иран, веднага след аятолах Али Хаменей, на когото като командващ на „Ал Кудс“ и формално е пряко подчинен. Солеймани дори беше сочен за възможен бъдещ държавен глава.

Преди ролята си в борбата срещу Ислямска държава в Ирак Солеймани реорганизира почти разбитата армия на сирийския президент Башар Асад, която  с руска помощ си върна контрола над голяма част от Сирия.

Много голяма е ролята на Солеймани и в съседен Ливан, в който той беше ключовият човек в подкрепата за Хизбула. В целия регион Солеймани е свързан тясно с ръководството на различни паравоенни организации на шиитските бойци.

Възходът на Солеймани започва по време на иранско-иракската война през 80-те години на 20 век. През 1998 г. той застава начело на бригадите „Ал Кудс“.

Заради прякото му участие в редица конфликти в Близкия изток през последните две десетилетия Солеймани е смятан за ключов стратег на иранските операции в Ирак, Сирия, както и в региона като цяло, пише „Ню Йорк таймс“. Нещо повече, Солеймани е смятан за най-ефикасния оперативен военен в целия регион.

Предвид дългогодишното неприятелство между САЩ и Иран американците смятат Солеймани в контекста на неговите многобройни военни роли за терорист, отговорен за смъртта на стотици американски войници в Близкия изток.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
352
0
 
2
 
! Отговори
BOBATA преди 4 години
До мухахахаха: ЕВАЛА ПИЧ !!!
351
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой е митичният ген. Солеймани, убит от САЩ?Един най-долнопробен терорист.
350
3
 
13
 
! Отговори
смях в залата преди 4 години
Чета коментарите и се смея. Преди две-три години социалистите в България бяха тръписти или какви там почитатели на Тръмп. Вятъра се смени и сега колко коментара срещу Тръмп. Пролемът им е основно в липсата на собствено мнение.
349
3
 
10
 
! Отговори
Ариан преди 4 години
В БГ армията няма такъв офицер или генералче.Дори и пилотчето .
348
4
 
14
 
! Отговори
Ариан преди 4 години
До АнонименБГ армията в сравнение с този човек не струва нищо.Абсолютно.За 2 години казарма ги видях каква *** са.Крадливи,некадърни ,и страхливи.
347
9
 
14
 
! Отговори
Ариан преди 4 години
Бог да прости героя.
346
4
 
21
 
! Отговори
агитпроп преди 4 години
Фактически Тръмп обяви война на Иран.
345
4
 
4
 
! Отговори
мафията преди 4 години
Нато накисна Трумпета гледайте филма отмъщението убийството на генерала.
344
2
 
30
 
! Отговори
политбюро преди 4 години
според американците човек,който се бори с ИД е терорист и е отговорен за смъртта на стотици американци,ясно значи най-после си признахте,че ИД е американско творение
343
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега можем да очакваме на някой площад в Техеран или в друг ирански град да бъдат публично изпълнени вече издадени смъртни присъди на лица, намиращи се в места за лишаване от свобода на територията на Иран. Лица, които са осъдени за шпионаж в полза на САЩ или за друга проамериканска дейност. Ако сред тях има граждани на САЩ, никак не е малка вероятността някои от тях да бъдат сред отведените на площада. На първо време толкова.
342
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На нас този никакъв не ни е: чуждият генерал е най-много редник в България та ако ще да е и Сталин! Такъв ще го карам да козирува на Българските редници ако ми падне: тоя и Сталин на наша земя са по-долу дори от редници!
341
29
 
21
 
! Отговори
мухахахаха преди 4 години
Платените *** май още не са разбрали всъщност колко велик е Тръмп и колко са мощни САЩ! С едно щракване на пръстите и с една-единствена ракета, Тръмп ликвидира втория най-влиятелен човек в Иран! Дето се вика - шах с пешката!
340
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"А бай ти Дончо е Републиканец"Републиканец, ама приел юдаизма. Ахахаха!!! Даже и не го крие. Жена му също е приела юдаизма.
339
14
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Говори се, че майка му е християнка.------Нали! Аз пък чувах да се говори, че бил заченат непорочно. Ах какъв кристално чист човек са утрепали тия кравари!
338
4
 
6
 
! Отговори
axa преди 4 години
какви грешки на сащ бе *** ***. Демократите *** оплетоха целия свят, командват меркел и макрон а оттам цяла Еврепа. А бай ти Дончо е Републиканец, и чисти техните идиотщини и те реват.Чуваш плюенето на демократите, но ако те дойдат на власт бедна ти е фантазията как ще ревете както действат задкулисно и просто няма да чуваш какви ги вършат. Толко сте зле че няма накъде.
337
3
 
33
 
! Отговори
Марин преди 4 години
Този мъж беше перс, а не шиит реално.Беше против несъвременните мюсюлмански дрехи при жените(забрадки, и др.,както и крайните изисквания за отношения мъж/жена в исляма).Изключително адекватен, националист,точен като човек,смел, обичаш бойците, умен, и силен.Той имаше много противници сред крайните мюсюлмани, които се дразнеха до болка,че иска модерен и съвременен Иран.Говори се, че майка му е християнка.Така, че се отвори отново пътя на крайния ислям в Иран, с чиято помощ бе убит.
336
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми те 3/4 тук са такива.От окастрените и лошо преведени новини, които четат на български половината не разбират, а една четвърт не запомнят и коментират ли коментират.
335
0
 
9
 
! Отговори
baffff преди 4 години
не го искат либерастите демократи дето ги изритаха, а американците не ги интересуват мераците на обонговци, клинтъновци и шайка и ще изберат Тръмп пак и пак. И освен това Тръмп няма притеснения от импийчмънта защото няма как да минат измислиците на демократите пред Сената.Така че вземи влез в час кой кой е.
334
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В последните години САЩ правят грешка след грешка. Тия хора нямат ли дипломати? Глупост след глупост. Не е тайна, че САЩ много искат да започнат трета световна война, но пълните им глупости във външната политика нямат обяснение. Иначе резултатът е че никой вече не се плаши от САЩ.
333
2
 
28
 
! Отговори
Войник преди 4 години
Това е Генерал, а не като онзи с прякор на зеленчук.