След трагедията: Ливан е на ръба на хуманитарна катастрофа

Икономическият колапс, COVID-19 и експлозията поставят оцеляването на държавата на карта
60

Трагедията в Ливан, която отне живота до този момент на над 110 души, става на фона на най-голямата криза, в която се намира страната от края на Гражданската война през 90-те.

6-милионната страна е на ръба на хуманитарна катастрофа.

Някога наричана "Швейцария на Близкия изток", сега оцеляването на Ливан е поставено на карта. В страната има ток само за няколко часа на ден, докато средствата, наливани в държавната енергийна компания, продължават да потъват.

Още по темата
Магазините са празни. По улиците се трупа боклук. Хората са отчаяни. Националната валута на страната се обезцени с 80 процента в рамките на няколко месеца, докато цените растат ежедневно.

Хиляди пострадали във взрива във вторник не могат да си позволят медицинска помощ. Изкупени са и консумативите в аптеките. Но това, което предстои според анализаторите, е глад.

Близо 40 процента от хората нямат достъп до храна и вода. Страната е разкъсвана от интересите на големите играчи, обясняват още експертите.

Очакванията са това да доведе до ширеща се корупция по високите етажи на властта. Когато парите отвън намаляха и богатите държави от Персийския залив спряха финансовата си помощ, а последиците от войната в съседна Сирия също дадоха отражение, а банковата система се срути.

А епидемията от коронавирус задуши няколкомесечните протести срещу властта. Между COVID-19, икономическия колапс и експлозията, хората ще се сблъскат с неща, които не могат да си представят. А фаталният инцидент на пристанището идва часове преди произнасянето на присъдата срещу четирима членове на Хизбулла за убийството на бившия премиер на страната Рафик Харири през 2005 година.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Където стъпи руски крак, трева не никне.Взривоопасните вещества са на руски търговец.
3
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия не са ли ислямисти Господ ги наказва заради Света София, Ердоган докара голяма проклятие над целия ислямски свят. Точно от тука са тръгнали турците навремето селджуци и мамелюци да воюват със Византия.
2
5
 
5
 
! Отговори
това е фак нюз преди 3 години
Много се радвам, в рамките на един ден за трети път да прочета една и съща статия само заглавието различно.
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ни пука, туй е било някакъв африкански кораб натоварен със амониева селитра африканците са го изоставили там заради някакви проблеми. ливанците вместо да го върнат в Африка са го държали 6 години кораба Народа е казал лакомо дупе тъне в хуманитирна криза. Не можеш да държиш цял кораб 6 години е тъй ако си човек ще върнеш откраднатото.