78 са вече жертвите в Бейрут, ранените са над 4000

Няма данни за пострадали български граждани
Обновена: 5 авг 2020 07:31 | 5 авг 2020 07:20, Анисия Иванова
18

78 са вече жертвите след взрива в ливанската столица Бейрут, съобщава ливанското здравно министерство. Ранените са над 4 хиляди. Агенция "Новости" цитира ливанския здравен министър Хамид Хасан, че всички болници в Бейрут са препълнени и че ранени вече трябва да бъдат карани и извън столицата.

Стотици хора бяха ранени снощи при две изключително мощни експлозии в столицата на Ливан. Звукът от взривовете е бил чут на територията на цялата страна и дори в столицата на Кипър -  Никозия -  която се намира на около 240 километра, предава Франс прес.

Още по темата

Президентът Мишел Аун свика спешна среща на Съвета за национална сигурност. В Туитър Аун написа, че е нужно в столицата да бъде обявено извънредно положение за две седмици, а Върховният съвет по отбраната препоръча градът да бъде определен за бедствена зона. Оттам дойде и информацията, че държавният глава ще отпусне допълнително 100 милиарда ливански лири от бюджета на страната, съобщи БНР.

Според местни медии причината за експлозиите са над 2700 тона амониев нитрат, конфискуван преди 9 години при опит да бъде внесен контрабанда в Ливан.

Премиерът Хасан Диаб заяви в телевизионно обръщение, че отговорните за допускането на експлозията в склада за съхранение на конфискувания опасен материал, ще си понесат отговорността.

"Отговорните за тази катастрофа ще си платят! Това е национална клетва в името на загиналите!". Премиерът Диаб призова всички приятелски и бартски държави да помогнат на страната му. Израел беше сред отзовалите се. Министърът на отбраната Бени Ганц и на външните работи Габи Ашкенази публикуваха обръщение с предложение за медицинска и хуманитарна помощ за Ливан.

Френският президент Емаюел Макрон телефонира на ливанския си колега и обяви, че Париж ще изпрати помощ. Помощ предложи и американският държавен секретар Майк Помпео, който обяви в Туитър, че Вашингтон следи ситуацията и е в готовност да окаже подкрепа.

В изявление от Белия дом американският президент Доналд Тръмп определи случилото се като възможна атака. Той се позова на мнението на военни представители, според които вероятно става дума за някакъв вид бомба.
Ливанските медии съобщават, че сред пострадалите са съпругата и дъщеря на премиер Хасан Диаб.

От посолството ни в Бейрут, което е в близост до района на взривовете край пристанището, нямат данни за български граждани сред пострадалите. По повод информацията за множество сринати фасади на сгради, изпочупени прозорци и повредени автомобили, от мисията ни съобщават, че сградата ѝ е претърпяла минимални щети - счупени прозорци.
Причините за експлозиите засега не са установени.

ТАСС цитира ливански телевизионен канал, според който причината за хаоса в Бейрут е ракетен удар от Израел по склад на радикалната шиитска групировка "Хизбулла".

Израелските власти отричат да имат нещо общо с експлозиите в Бейрут, предаде Ройтерс.

5 август е обявен за ден на национален траур в Ливан. Страната е в най-тежката си икономическа криза след приключилата през 1990-а гражданска война. Още преди пандемията страната беше сред най-задлъжнелите в света.
В петък специален съд в Хага се очаква да се произнесе по процеса за убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири и още 21 души през 2005 година при атентат с камион бомба в Бейрут. Подсъдими задочно са четирима членове на шиитската групировка "Хизбула".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой нормален човек би се радвал, че хора са загинали и хиляди други са ранени, и останали без подслон? И би намесвал Тиквата, червени бабички и кво ли още не? Забравихте ли, че никой не е застрахован от подобно нещо? Je suis Хитрино?
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НитроглицеринСтига говори глупости ела някой ден с мен в Пирогов да видиш за какво реално става дума, че много сериозно ми е писнало от глупостите ви.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
je suis Бейрут, има ли как да си сменя профилната снимка на фейсбук с знаменто на бейрут да покажа че ми пука за страна която дори не знам къде се намира?
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
добро утро, в Лимасол се усети много осезаемо, гърмежа беше много силен, стъклата се разтресоха.. както когато гръмна склада в Мони.. Казаха, че взривната вълна е била много мощна и тъй като само морето разделя Кипър от Бейрут, няма какво да я спре и тази вълна преминала през Кипър, но с по-малка сила. Бог да ни пази!!!
10
1
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
А, бе, то евреите никога не са разпъвали Исус Христос, изобщо не са запалили големия пожар в Рим, хич не са убили президента Кенеди и никога не вършат зли дела? - Не знаехте ли...
9
6
 
2
 
! Отговори
Нитроглицерин преди 3 години
Жертви на ковид пандемията, травмите и изгарянията от взривовете са странични ефекти.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да почиват в мир невинните жертви!Всеки с проблемите си, Ливан конфискува бомби които се взривяват, България конфискува злато,което го открадват,биткойни които се загубват,а що брашно са изгорили вместо наркотик само те си знаят.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Амониевият нитрат е слабо взривно в-во от групата на бризантните. При повишени температури се самовзривява. Би било редно такова огромно количество да се съхранява разделено в различни складове на по малки количества.
6
2
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 4 преди 3 години
Какво общо има тиквата с тази новина?Излагате се !
5
2
 
2
 
! Отговори
циникЪ преди 3 години
Който прави бомби, рано или късно се взривява!
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малка атома бомбичка от 2.7 килотона
3
1
 
8
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Не е възможно да се чуе взрив на 240 км. А ако наистина е станало така, то останалите жители на Бейрут, трябва да са със спукани тъпанчета.
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червените тахтаби се активираха.
1
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес тиквата събира над четири хиляди крадливи гербераста. Щял да държи реч на седем езика. Сред които източно банкянски, западно банкянски, централно банкянски и четири диалекта на езика на парите. Щял да обяснява че всички продължават да си крадат и му се отчитат подобаващо, както обичайно, но ако се разсмърди всеки се оправя сам, чадъри няма вече, дал ги по морето да има безплатни по плажа.