Стряскащо еднакво: Русия действа в Украйна като в Сирия

И Асад, и Путин оставят населението да си замине, за да контролират по-лесно страната
15 мар 2022 21:35, Елка Василева
668
Стряскащо еднакво: Русия действа в Украйна като в Сирия
Снимка: архив, БГНЕС

Обсадени и непрекъснато обстрелвани градове, разрушени болници - руската армия действа в Украйна по същия начин, както в Сирия, за да накара противника да капитулира, а населението да избяга. Така смята френският хуманитарен лекар Рафаел Пити, очевидец на сирийския конфликт от единайсет години.

"Видяхме как руснаците постигнаха капитулацията на Алепо (през 2016 г. - бел. АФП). Направиха го на три етапа: първо обкръжиха града, после го подложиха на всекидневни интензивни бомбардировки (. . .) и след това изчакаха хората да се предадат заради глада, студа, липсата на питейна вода", обяснява за АФП този представител на Съюза на организациите за медицинска помощ и грижи (UOSSM) за Франция.

Още по темата
"Населението не е важно. За руснаците животът няма същата стойност като за нас. В тях е заложена програма от бившия СССР. Тя е на КГБ, съответно личността няма значение, значение има само поставената цел", твърди той.

Според него руснаците са си взели поуки от Афганистан. "Окупирате ли градове от вътрешността, улеснявате партизанската война", казва той. "Целта е да направите обратното, да накарате противника сам да напусне града".

Мариупол - стратегическо пристанище на Черно море, е най-красноречивият пример за това от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

Над 2000 местни жители, хванати в капана на обстрелите, студа и глада, вече са убити в обсадения град по данни на кметството.

На 9 март педиатрична болница там бе пометена от бомба - това напомни за множеството разрушени медицински центрове в Сирия, където руската армия се бие с бунтовници на страната на режима на Башар Асад.

 "Противобункерни оръжия"

"Това са оръжия за война с цел тероризиране на населението. Щом разрушат болниците, хората бягат", посочва професор Пити, анестезиолог-реаниматор и специалист по военна медицина.

"В Сирия дори преместихме по едно време болници в изоставени мини с убеждението, че там са защитени от бомбардировките. Бяхме забравили, че руснаците имат имплозивни противобункерни оръжия, които се задействат на 17 метра дълбочина, и те ги използваха", казва той.

В Алепо и Гута край Дамаск, също и в чеченската столица Грозни, веднъж щом капитулацията бе изтръгната, населението бе подложено на проверка - "филтрация", и настроените против победителя бяха принудени да напуснат.

В Сирия "осигуряваме сега камиони, за да откарат всички, които не искат да останат с режима", разказва Рафаел Пити, осъществил над 30 хуманитарни мисии в тази страна от началото на гражданската война през 2011 г.

"Съгласните да останат под властта на режима се насочват към зоните под негов контрол. На другите им се разрешава да потеглят към "зоните за деескалация на насилието", тоест към района на Идлиб" - последната останала днес крепост на бунтовниците в Сирия, продължава той.

От началото на руското нахлуване вече над 2,8 милиона души са избягали от Украйна. "Точно това правят Асад и Путин, оставят населението да си замине", за да контролират по-лесно страната, изтъква лекарят.

Днес, точно единайсет години след началото на сирийския конфликт, професор Пити и директорът на UOSSM за Франция Зияд Алисса отправиха апел към участниците във френската президентска кампания да мобилизират сили за постигане на мир и спазване на международното хуманитарно право.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


668
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
348
0
 
2
 
! Отговори
Истина преди 2 години
До Анонимен Нищо спасително не прави който и да е агресорски режим (нацистки, комунистически, ислямски), а идва с измама и терор да ограби, заколи и погуби милиони невинни и да зароби чужди народи, да ограби техните земи и богатства и всичко е само за пари и власт,защото корумпираните диктатори са като чудовища които не могат да се наситят защото са продали истината за пари но така и душите си на дявола и затова вършат зли му беззаконни, неморални престъпни дела разрушителни за Божиите творения
347
0
 
3
 
! Отговори
Правда преди 2 години
Общото между всички диктаторски терористични режими като нацистки, комунистически, ислямски е че са безбожни, неморални, беззаконни,корумпирани, ненаситни да пожелават от алчност да заграбват чужди земи и богатства, измамни- лъжат и клеветят за да извинят и прикрият дяволските си дела и да ги припишат с измама на невинните си жертви, отвличат,насилват,затварят, убиват невинни, разрушават домове държави,поглъщат цели народи с военни престъпления като война и геноцид но горко им-Божият съд идва!
346
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГошоС РАКЕТИТЕ ЛИ БЕ РАШО!
345
3
 
0
 
! Отговори
Истината преди 2 години
До всички Украинци които искат свобода Руските капитали 65% са в чужбина, както и богатите Руснаци. Намирате ги и печелете Войната.
344
2
 
1
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Хитлер е действал така и е загубил. На какво се надяват Руснаците - на малкото куфарче. Добере ли се Украйна до малкото куфарче войната свършва. Как ще станв ли за да имаш свобода граници няма.
343
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
До Странни...Вижте какво казват жителите на Мариупол,Донецк и Луганск.И тогава коментирайте кой откъде стреля,и кой е военнопрестъпник.
342
2
 
5
 
! Отговори
Правда преди 2 години
Най-наглата измама е някой който измамва, клевети, ограбва, убива, разрушава и др, дяволски дела срещу чужди земи, народи, домове,държави, собственост, дори и животи да се представя лъжливо за законен президент и дори освободител, когато върши военни престъпления и нарушава международните закони и погазва човешки права и свободи, но делата викат по-силно от думите и разкриват истината, така че всеки служещ и подкрепящ престъпен агресорски режим като нацистки, комунистически ислямски е виновен
341
4
 
2
 
! Отговори
Странни преди 2 години
...са напъните на руските хлеб'арки да ни обясняват, че всичко било лъжа и западна дезинформация! Не мили мои, всички виждаме картини от сринати квартали и цели градове ! Още по жалки са напъните да ни обясняват, че щом и другите са правили геноцид , значи и на тях им е позволено! Те самите признават , че това което вършат на чужда територия, са ... военнопрестъпления!
340
4
 
8
 
! Отговори
ами преди 2 години
стига писахте глупости. не ви ли дават достътъчно долари та още искате. алчността ни доведе до тук.
339
5
 
9
 
! Отговори
wseki преди 2 години
Лъжите на българските медии за войната в Украйна са стряскащо еднакви с лъжите, които тези медии излъчваха за войната в Сирия. Очевидно писателката на тази статия ползва едни и същи (еднакво "надеждни") източници на информация.
338
6
 
20
 
! Отговори
:-) преди 2 години
Драги французе, би ли разказал на българския народ какви са ги вършили вашите войски в Алжир и по-скоро в други страни от Африка, къде в момента под прикритието на цензурата водите локални войни и колко цивилно население сте избили с хуманните си методи на война? След това изобличавай целия свят ако щеш...
337
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Детайлите по цялата ситуация не са толкова еднозначни, колкото масирано медиите се стремят да ни внушат. Някой години наред насъскваше едните и си пълнеше джоба, а сега се изниза и ги остави да се оправят. Другите търпяха, търпяха и сега отключиха най-нечовешките черти на загадъчната си душа. Има една ирландска поговорка: Видиш ли двама ирландци да се карат, значи предната вечер на гости на единия е бил англичанин.
336
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия действа в Украйна като в Сирия - в смисъл, че спасява страната от продажните американскимарионетки ли?
335
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой да напише истината за Сирийската война, кой я започна, кои са причините. На война, като на война - всички знаят, че е бедствие, че е смърт и воюват. Човешката алчност, глупост и жестокост вече са извън контрол. Дошло е време Господ да редактира отново творението си.
334
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Априлското възстание нашите са ползвали населението жени и деца също за жив щит. Когато украинските части са притиснати, те, за да си задържат позициите е нормално да ползват сградите за укрития и населението за жив щит. Така се надяват руснаците да не атакуват. Войната е нещо свирепо и недостойно. В нея истината и справедливостта са първите мъртви. Дано скоро се сключи мир и да има диалог.
333
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАКВО СПЕЧЕЛИХА ОБЩЕСТВАТА ОТ ТН АРАБСКИ ПРОЛЕТИ И ЦВЕТНИ РЕВОЛЮЦИИ? НЕ ВИЖДАМ И ПОСТАНОВЧИКА ДА Е СПЕЧЕЛИЛ НЕЩО ОСОБЕНО ОТ ТЯХ...ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ДНЕС НЯМА МЪДРИ ХОРА КАТО ЗБИГНЕВ БЖЕЖИНСКИ, КОИТО ДА ФОРМУЛИРАТ ПОЗИТИВИ В МЕЖДУНАРОДНАТА ПОЛИТИКА, А ПРАЗНОДУМЦИ. ВМЕСТО ДА СЕ ДЕЛИ УКРАЙНА Е ДАЛЕЧ ПО-МЪДРО ДА Е ЦЯЛА ДЪРЖАВА... ДА ИМА МИР И ПРОСПЕРИТЕТ ЗА СВЕТА. А НЕ ПРОСПЕРИТЕТ ЗА ДРЪНКАЩИТЕ ОРЪЖИЕ.
332
21
 
18
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
*** е тежко болен и иска да повлече света със себе си!
331
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е важно да се блокират всички руски активи и на първо място недвижимост и индустриална собственост, за да може да се покрият преките и непреки загуби от тази война, след като тя приключи. Имаме прецедента с Моллов-Кафандарис, когато бягащите в България егейски българи предоставиха цялата си собственост, за да може страната да плати репарациите си на Гърция. Във всички случаи, обаче Русия ще трябва да ликвидира ядрените си запаси с гаранционен договор, по подобие на Будапещенския меморандум
330
4
 
25
 
! Отговори
до Само питам преди 2 години
Може ли и аз да питам,коя е страната,която е водила повече от 5 войни след ВСВ,без АБСОЛЮТНО ДА Е ИМАЛА КАКВИТО И ДА ПРИЧИНИ(тези просташки оправдания за националната сигурност и демокрацията сигурно само ти и други зобмирани,Флюбени във ващ го вярват),вследствие на което нападнатите държави не са могли да се съвземат повече от 20г.
329
14
 
27
 
! Отговори
алоо преди 2 години
"руската армия действа в Украйна по същия начин, както в Сирия". Този доктор на какви хапчета е,може ли нормален човек да твърди, че Русия бомбардирала болници и жилищни сгради в Сирия,след като всеки нормален,не зомбиран човек видя,че тези зулуми ги вършеха и вършат сащ?!?!?!?