Стряскащо еднакво: Русия действа в Украйна като в Сирия

И Асад, и Путин оставят населението да си замине, за да контролират по-лесно страната
15 мар 2022 21:35, Елка Василева
668
Стряскащо еднакво: Русия действа в Украйна като в Сирия
Снимка: архив, БГНЕС

Обсадени и непрекъснато обстрелвани градове, разрушени болници - руската армия действа в Украйна по същия начин, както в Сирия, за да накара противника да капитулира, а населението да избяга. Така смята френският хуманитарен лекар Рафаел Пити, очевидец на сирийския конфликт от единайсет години.

"Видяхме как руснаците постигнаха капитулацията на Алепо (през 2016 г. - бел. АФП). Направиха го на три етапа: първо обкръжиха града, после го подложиха на всекидневни интензивни бомбардировки (. . .) и след това изчакаха хората да се предадат заради глада, студа, липсата на питейна вода", обяснява за АФП този представител на Съюза на организациите за медицинска помощ и грижи (UOSSM) за Франция.

Още по темата
"Населението не е важно. За руснаците животът няма същата стойност като за нас. В тях е заложена програма от бившия СССР. Тя е на КГБ, съответно личността няма значение, значение има само поставената цел", твърди той.

Според него руснаците са си взели поуки от Афганистан. "Окупирате ли градове от вътрешността, улеснявате партизанската война", казва той. "Целта е да направите обратното, да накарате противника сам да напусне града".

Мариупол - стратегическо пристанище на Черно море, е най-красноречивият пример за това от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

Над 2000 местни жители, хванати в капана на обстрелите, студа и глада, вече са убити в обсадения град по данни на кметството.

На 9 март педиатрична болница там бе пометена от бомба - това напомни за множеството разрушени медицински центрове в Сирия, където руската армия се бие с бунтовници на страната на режима на Башар Асад.

 "Противобункерни оръжия"

"Това са оръжия за война с цел тероризиране на населението. Щом разрушат болниците, хората бягат", посочва професор Пити, анестезиолог-реаниматор и специалист по военна медицина.

"В Сирия дори преместихме по едно време болници в изоставени мини с убеждението, че там са защитени от бомбардировките. Бяхме забравили, че руснаците имат имплозивни противобункерни оръжия, които се задействат на 17 метра дълбочина, и те ги използваха", казва той.

В Алепо и Гута край Дамаск, също и в чеченската столица Грозни, веднъж щом капитулацията бе изтръгната, населението бе подложено на проверка - "филтрация", и настроените против победителя бяха принудени да напуснат.

В Сирия "осигуряваме сега камиони, за да откарат всички, които не искат да останат с режима", разказва Рафаел Пити, осъществил над 30 хуманитарни мисии в тази страна от началото на гражданската война през 2011 г.

"Съгласните да останат под властта на режима се насочват към зоните под негов контрол. На другите им се разрешава да потеглят към "зоните за деескалация на насилието", тоест към района на Идлиб" - последната останала днес крепост на бунтовниците в Сирия, продължава той.

От началото на руското нахлуване вече над 2,8 милиона души са избягали от Украйна. "Точно това правят Асад и Путин, оставят населението да си замине", за да контролират по-лесно страната, изтъква лекарят.

Днес, точно единайсет години след началото на сирийския конфликт, професор Пити и директорът на UOSSM за Франция Зияд Алисса отправиха апел към участниците във френската президентска кампания да мобилизират сили за постигане на мир и спазване на международното хуманитарно право.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


668
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия вече е загубила 40% от бойния си потенциал. Това означава че войната ще приключи до 3 седмици с пълен разгром за Путин
287
7
 
9
 
! Отговори
При Зеленски, преди 2 години
Украйна се беше превърнала в една бандитска територия на абсолютния хаос,където цари беззаконие, разруха и мародерство, а населението живее в страх и глад, дори българи са били убивани, други са умирали от глад, отделно и укро-нацистките групи убиваха масово населението и ограбваха хората, населена с кръвожадни олигарси и криминали , а самите управляващи, дори не са украинци по произход и не въведоха никакъв ред в Украйна и не спряха да убиват, не са виновни нито руснаците, нито украинците за та
286
2
 
7
 
! Отговори
Голяма новина преди 2 години
Сената на САЩ единодушно осъди Путин като военнопрестъпник!
285
2
 
6
 
! Отговори
току що преди 2 години
Байдън подписа 13,4 милиарда помощ за Украйна, а Русия днес няма да може да внесе 118 милиона вноска по външния дълг
284
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте в Тубата изказванията за украинските бежанци, хората са вдигнали ръце от тях и не ги искат, хора от различни държави се изказват, отделно и хората се страхуват от украинците и странят от тях!
283
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другарят генеал-майор Олег Митрев се пресели в един по-добър свят. Оситотялата 150та дивизия скоро ще го последва.
282
4
 
3
 
! Отговори
защото си правен преди 2 години
"руснаците нищо лошо не са направили на никой, не мога да разберА......." вДупето на баща ти от любовника му.
281
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз за ЖЕльо и украйна не бях чувал знаех само кличко и шевченко. ОБАЧЕ НЕ МОГА ДА СИ ПРЕДСТАВЯ КАК ЕДИН ЗЕЛЕН ФЕНЕР ИЛИ ГАНДАЛФ СИВИЯ ЩЕ ПРИКАНВАТ ЦЯЛА ЕВРОПА И ЩАТИТЕ ДА ПРАВЯТ ВОЙНА. ФЕНЕР ХАЙДЕ ИЗКАЖИ СЕ. ГАНДАЛФ ИЗКАЖИ СЕ НЕ Е СМЕШНО. СМЪРДИ НА ЛЪЖИ КРАЖБИ И КОРУПЦИЯ
280
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не иска да приема украински бежанци, защото хората се страхуват от тях и се отнасят с пренебрежение към тях, украинци фалират , защото на запад не искат да се хранят в ресторантите им, това говори достатъчно за отношението на хората към украинците.
279
2
 
9
 
! Отговори
много джелезо остави преди 2 години
ха ватнишкитеАгресори по украинските ливади....и много НЕ прибрани трупове над които ще расте слънчоглед....символа на Украйна.
278
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да разбера, защо се сее тази омраза и русофобия години наред и от кой , руснаците нищо лошо не са направили на никой, не мога да разберА И ЗАЩО ТРЯБВАШЕ ДА БЪДАТ УБИВАНИ ОСЕМ години хора и деца от властите в Украйна, а също така и да загиват украинци, това трябва да спре, тази омарза и русофобия , изникнала от нищото и без причина преди години, също трябва да спре, а Русия да продължи да се интегрира, както досега към европейските институции, ЕС и НАТО!
277
11
 
7
 
! Отговори
приматЪ в евразиа преди 2 години
"русофобията трябва да спре, а Русия да продължи да се интергрира към ЕС...." ЕС ще види когато рушкатаКурва получи виза....понял каскет смачкан?
276
7
 
2
 
! Отговори
Прилепат преди 2 години
Жельо. Ти предаде ЕС на Путин МЕЧЕШКА УСЛУГА СЕ КАзва БРАТО. ВСИЧКИ РЕСУРСИ ЩЕ СА В РУБЛИ. ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО ХОРА ТЕ КЪЛНАт ЖЕЛЬО. НЕ МОЖЕШ ДА ГИ пРЕБРОИШ В ЕДИН ЖИВОТ СЕЩАШ ЛИ СЕ. РУСИЯ ИЗТОЧИ ГАЗОХРАНИЛИЩАТА ОТ ГЕРМАНИЯ. КАК Е ЖЕЛЬО. МИР ЛИ ИСКАШ. Я СЕГА ДА ВИДИМ ЗА КОЛКО ДНИ ЩЕ ПАДНЕ ПОЛША ПОСЛЕ ГЕРМАНИЯ ЖЕЛЬО.ПОЗНАЙ.
275
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна се беше превърнала в една бандитска територия на абсолютния хаос,където цари беззаконие, разруха и мародерство, а населението живее в страх и глад, дори българи са били убивани, други са умирали от глад, отделно и нациските групи убиваха масово населението и ограбваха хората, населена с кръвожадни олигарси и криминали , а самите управляващи, дори не са украинци по произход и не въведоха никакъв ред в Украйна и не спряха да убиват, не са виновни нито руснаците, нито украинците за тази вак
274
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската войска може само да събаря сгради с ракети, но това мисля всеки може да го прави
273
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много специална операция. Събаряш къщите на хората и ги прогонваш от градовете им.
272
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От cnn. Зелендки иска мир. За поред път. Вече си говори сам
271
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия загуби тази война. Путин ще бъде съден в Хага
270
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До who the *** areЗащото самите украинци са руснаци по произход и защото не искам да се пролива славянска къв повече и се извършва геноцид върху славянското население, а русофобията трябва да спре, а Русия да продължи да се интергрира към ЕС и НАТО, както правеше досега, това е правилния път, няма нужда от насилие и омраза, нито от кръвожадни нацистки банди и олигарси в Украйна, напълно излишен е целия този цирк и терор над населението на Украйна!
269
4
 
11
 
! Отговори
who the fuck are преди 2 години
"според мен, по-добре Украйна да мине към Руската федерация...." you?