Стряскащо еднакво: Русия действа в Украйна като в Сирия

И Асад, и Путин оставят населението да си замине, за да контролират по-лесно страната
15 мар 2022 21:35, Елка Василева
668
Стряскащо еднакво: Русия действа в Украйна като в Сирия
Снимка: архив, БГНЕС

Обсадени и непрекъснато обстрелвани градове, разрушени болници - руската армия действа в Украйна по същия начин, както в Сирия, за да накара противника да капитулира, а населението да избяга. Така смята френският хуманитарен лекар Рафаел Пити, очевидец на сирийския конфликт от единайсет години.

"Видяхме как руснаците постигнаха капитулацията на Алепо (през 2016 г. - бел. АФП). Направиха го на три етапа: първо обкръжиха града, после го подложиха на всекидневни интензивни бомбардировки (. . .) и след това изчакаха хората да се предадат заради глада, студа, липсата на питейна вода", обяснява за АФП този представител на Съюза на организациите за медицинска помощ и грижи (UOSSM) за Франция.

Още по темата
"Населението не е важно. За руснаците животът няма същата стойност като за нас. В тях е заложена програма от бившия СССР. Тя е на КГБ, съответно личността няма значение, значение има само поставената цел", твърди той.

Според него руснаците са си взели поуки от Афганистан. "Окупирате ли градове от вътрешността, улеснявате партизанската война", казва той. "Целта е да направите обратното, да накарате противника сам да напусне града".

Мариупол - стратегическо пристанище на Черно море, е най-красноречивият пример за това от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

Над 2000 местни жители, хванати в капана на обстрелите, студа и глада, вече са убити в обсадения град по данни на кметството.

На 9 март педиатрична болница там бе пометена от бомба - това напомни за множеството разрушени медицински центрове в Сирия, където руската армия се бие с бунтовници на страната на режима на Башар Асад.

 "Противобункерни оръжия"

"Това са оръжия за война с цел тероризиране на населението. Щом разрушат болниците, хората бягат", посочва професор Пити, анестезиолог-реаниматор и специалист по военна медицина.

"В Сирия дори преместихме по едно време болници в изоставени мини с убеждението, че там са защитени от бомбардировките. Бяхме забравили, че руснаците имат имплозивни противобункерни оръжия, които се задействат на 17 метра дълбочина, и те ги използваха", казва той.

В Алепо и Гута край Дамаск, също и в чеченската столица Грозни, веднъж щом капитулацията бе изтръгната, населението бе подложено на проверка - "филтрация", и настроените против победителя бяха принудени да напуснат.

В Сирия "осигуряваме сега камиони, за да откарат всички, които не искат да останат с режима", разказва Рафаел Пити, осъществил над 30 хуманитарни мисии в тази страна от началото на гражданската война през 2011 г.

"Съгласните да останат под властта на режима се насочват към зоните под негов контрол. На другите им се разрешава да потеглят към "зоните за деескалация на насилието", тоест към района на Идлиб" - последната останала днес крепост на бунтовниците в Сирия, продължава той.

От началото на руското нахлуване вече над 2,8 милиона души са избягали от Украйна. "Точно това правят Асад и Путин, оставят населението да си замине", за да контролират по-лесно страната, изтъква лекарят.

Днес, точно единайсет години след началото на сирийския конфликт, професор Пити и директорът на UOSSM за Франция Зияд Алисса отправиха апел към участниците във френската президентска кампания да мобилизират сили за постигане на мир и спазване на международното хуманитарно право.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


668
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаете ли каква е разликата? Украинците са руснаци по произход, които бяха откъснати с измама от Русия преди 30 години, а след това се въведе измисления "украински език", но те са братя с руснаците,с обща култура и родния им език е руски език. Ако Украйна влезе в Руската федерация, руснаците ще помогнат на украинците и ще се чувстват по-добре и свободни самите украинци, ако не влязат в Руската федерация, отново ще бъдат мачкани, ограбвани, тероризирани,убивани, както през последното десетилетие
267
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименАз не виждам с какво пречат на някой обратните, това си е лично техен избор, стига да не засягат децата до 18 години с подобни глупости, защото е посегателство към децата. Но според мен, по-добре Украйна да мине към Руската федерация, за да се въведе ред и законност в Украйна, а след това стъпка по стъпка, Русия да продължи да се интегрира към ЕС,НАТО и европейските институции, както го правеше до неотдавна, няма нужда от насилие и геноцид върху славяните, напълно излишно е и вредно
266
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой спомня ли си първата реч на Джо Байдън, след встъпването си в длъжност, обещанията, които даде пред нацията си? :един от 1те му приоритети беше да защитава правата на LGBTQ+ и той го изпълнява- назначи в US армията трансджендъри.2. Той се закани, че "никак няма да е приятелски настроен" към Путин, както е бил Тръмп и че предприема твърда позиция от санкции и действия срещу Русия за нарушаване на световни споразумения и пр. ....И ето войната в Украйна е факт.
265
4
 
9
 
! Отговори
от пасольството се преди 2 години
събудиха с тежък махмурлукРушкитеКурви и започнаха с copy/paste опорките
264
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези, които управляваха Украйна след 2014 година, НЕ СА УКРАИНЦИ ПО ПРОИЗХОД И НЕ ИМ ПУКА ЗА УКРАЙНА И НАСЕЛЕНИЕТО, НИТО ЗЕЛЕНСКИ,НИТО ПОРОШЕНКО,НИТО ТИМОШЕНКО, НИТО НАЙ-ГОЛЕМИЯ *** ТУРЧИНОВ, НИТО ЯЙЦЕНЮК , НИТО БЯСНИЯ КОПОЙ ЯРОШ И РАЗНИ ДРУГИ СА УКРАИНЦИ, НО ПРЕВЪРНАХА УКРАИЙНА В БАНДИТСКА РАЗГРАДЕНА ТЕРИТОРИЯ, КЪДЕТО ВСЕКИ ГРАБИ, УБИВА, ИЗВЪРШВА НАСИЛИЕ, ДОРИ ТУРЦИТЕ ГИ ПРЕКАРАХА С ТЪРГОВСКИЯ ДОГОВОР, ВСЕКИ ГИ МАЧКА И ИЗПОЛЗВА, ОСТАВЕТЕ УКРАЙНА НА РФ, ЗА ДА СЕ ВЪВЕДЕ РЕД В ТАЗИ ДЪРЖАВА!
263
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво исакте от славяните, бе нацисти? Ограбихте около 40% от територията на Русия, заобиколили сте я с оръжия и лаборатории сеещи смърт, насаждате години наред омраза и русофобия и мачкате славяните(руснаците, а и украинците), без никаква причина, убивахте много руснаци,деца и украинското население, в Украйна цареше абсолютен бандитски хаос, кръвожадни олигарси с частни армии, бандити, грабители, нацитки жестоки банди, сеещи терор и смърт, беззаконие, със смачкано от страх и глад население
262
6
 
7
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ преди 2 години
Ние не пасем трева, знаем кой е виновен и кога ще спре операцията... а за да спре войната най първо трябва КАПИТУЛАЦИЯ за да има мир... и спрете да ни хибридите!!! Вземете си стинките за които се слагате, но знайте никой не ви вярва, а ще дойде видовден и ще се срамувате!!!!Най вероятно Путин ще пречупи световния ред диктуван до сега от байизkykyригал .... а укрите в случая са само парлама и пушечно месо на байaлцxaймер!!!
261
1
 
9
 
! Отговори
Мдааа преди 2 години
И никой нито дума не каза защо се води тази война между САЩ и Руската федерация! Какво точно поиска, какви въпроси зададе и не получи отговор Путин от САЩ и притиснат до стената беше принуден да започне операцията!! Какви са геостратегическите интереси! Какъв световен ред ще последва след тази война! Говорят се общи приказки и нищо съществено не се казва!
260
1
 
12
 
! Отговори
Спрете омразата! преди 2 години
А на нас ни писна от лъжите ви, от дезинформация ви, от омразата , русофобията, която насаждате, Русия беше партньор на НАТО,ЕС,европейските инстутуции и цяла Европа, интегрираше се добре, докато определена група, не започнаха да заливат с русофобия и насаждат омраза!Оставете Русия и Украйна на мира! Запада разруши Украйна,ограби я,вкара я в дългове и хората умираха от глад,насадиха нацизъм, омраза,убийства,терор, русофобия, украинците убиваха осем години рускоговорящо население, стига геноцид!
259
1
 
7
 
! Отговори
А ако беха ония преди 2 години
Ами представяте ли си ако в специалната операция вместо руснаци бяха американци Окрайна щеше да е само лунен пейзаж ...както до сега тея миротворци употребяваха... ядpени бомби в Япония, *** във Виетнам, обеднен ypан в Сърбия и колко ли други хуманитарни способи по целият свят, където са плъзнали!!!! На тоя фон руснаците пасти да ядат и са божи кравички!!!!
258
4
 
9
 
! Отговори
Лицемери! преди 2 години
А на нас ни писна от лъжите ви, от фалшивата ви информация, от омразата , русофобията, която насаждате, Русия беше партньор на НАТО,ЕС,европейските инстутуции и цяла Европа, интегрираше се, докато определена група, не започнаха да заливат със русофобия и насаждат омраза!Оставете Русия и Украйна на мира! Запада разруши Украйна,ограби я,вкара я в дългове и хората умираха от глад,насадиха нацизъм, омраза,убийства,терор, русофобия, украинците убиваха осем години рускоговорящо население,стига геноцид
257
2
 
7
 
! Отговори
Ястребител преди 2 години
Единствено в българия пияният руски мужик се посреща с хляб и сол от нагиздени моми с влажни погледи и подмокренни гащиички под повдигнатите поли, и снажни български епилирани юнаци с кутия вазелин в ръцете. Това ще да е прословутото българско гостоприемство.
256
7
 
1
 
! Отговори
Атанас Вeлмазов преди 2 години
Много обичам Русия, руските мужици най-вече,малки са им онези работи и ми е приятно като ми го слагат в задния ми двор с думите возми,получай, кефя им се яко,целувам ги навсякъде и пак,пак
255
4
 
2
 
! Отговори
Веcелинъ 7112136860 преди 2 години
Не обичам и арабите,евреите също,защото преди Франция работих в един хотел в Йерусалим и ме напиха и първо евреин ме оправи,после и негов приятел арабин маа им,че и не ме цункаха, таман бяха ми се отправили хемороидите после Турцията и пак цъфнах като майска роза. Руснаците са много хубави хора,те не ръгат като горните,те и ме цункат и много уважават, че и ми плащат
254
12
 
10
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
ПЪЛНА И КАТЕГОРИЧНА ПОДКРЕПА ЗА ГОСПОДИН ПУТИН И БРАТСКА РУСИЯ ! ОПЕРАЦИЯТА ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ ДО ЕЛИМИНИРАНЕТО И НА ПОСЛЕДНИЯ УКРАИНСКИ НАЦИСТ !!! ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ Е С ВАС ГОСПОДИН ПУТИН ! БЪДЕТЕ ЗДРАВ И БЛАГОСЛОВЕН !!!!!!
253
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето сега ще се види мощта на руската и украинската армия то с ядрени оръжия и баба знае това е все едно като победих те на плейстейшън - нека да видим реални бойни действия и военни стратегии
252
7
 
6
 
! Отговори
Това не е истина преди 2 години
100% съм сигурен че заглавието на тази статия е лъжа
251
12
 
5
 
! Отговори
Авиация преди 2 години
Имаме договори с руските компании за нови руски самолети. Но имаме голям проблем с пилотите . Няма пилоти. Тези Летци в момента няма къде да св обучат. За това по-добре да спечели Путин единственото решение. Реално
250
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пуснаха един терорист по Украинската телевизия, говореше да се избиват всички Руснаци с деца в Украйна. Представете си за каква *** става въпрос и какви хора са управлявали тая държава досега. Руснаците явно не без причина са влезли, макар и това да не е била вероятно първичната причина поради която искат Украйна.
249
4
 
0
 
! Отговори
Тъши преди 2 години
Дедо ви пие Лагавулин 16 и дрска на сички малки разревани пезънти от коментарите в устенцата. Налапахте ли се на г-на, Зиги? Дедо може да те купи и да те продаде на ръшките за неколко долара, панелни таласъми смешни.