»стори€та на "’амас" - групировката, зарекла се да унищожи »зраел

Ќаскоро т€ се ориентира по-близо до »ран и неговите съюзници
10 окт 2023 12:56, ≈лка ¬асилева
155
»стори€та на "’амас" - групировката, зарекла се да унищожи »зраел
—нимка: архив, Ѕ√Ќ≈—

√рупировката "’амас", ко€то управл€ва »вицата √аза от 2007 г., предприе атака срещу »зраел през уикенда, като уби стотици хора и взе много пленници. Ѕезпрецедентното нападение през границата, с изпращане на бойци към пограничните населени места и военни обекти, шокира »зраел и съюзниците му и повдигна въпроси за възможностите и стратеги€та на групировката, пише —ара ад ƒиб, јсошиейтед прес.

√рупировката "’амас" е основана през 1987 г. от шейх јхмед ясин, живеещ в √аза палестински бежанец, по време на »нтифадата (палестинското въстание бел. ред.), ко€то беше бел€зана от масови протести срещу израелската окупаци€.

ќще по темата
"’амас" е абревиатура на »сл€мско движение за съпротива и признание за корените на групировката и първоначалните ѝ връзки с едно от най-известните сунитски движени€ в света - "ћюсюлмански брат€", основано в ≈гипет през 20-те години на минали€ век.

√рупировката се зарича да унищожи »зраел и пое отговорността за много самоубийствени атентати и други смъртоносни атаки срещу израелски цивилни и войници.

јмерикански€т държавен департамент об€ви групировката "’амас" за терористична организаци€ през 1997 г. ≈вропейски€т съюз и други западни страни също € см€тат за терористична организаци€.

"’амас" спечели парламентарните избори в ѕалестина през 2006 г., а през 2007 г. насилствено пое контрола над »вицата √аза от международно признатата палестинска автономна власт. ѕоследната, доминирана от съперничещото на "’амас" движени€ ‘ј“ј’, управл€ва полуавтономни€ и окупиран от »зраел «ападен бр€г.

»зраел отговори на завземането на властта от "’амас" с блокада на √аза, като ограничи движението на хора и стоки към и от територи€та - м€рка, ко€то според ≈врейската държава е необходима, за да се попречи на групировката да разработва оръжи€. Ѕлокадата съсипа икономиката на √аза, а палестинците обвин€ват »зраел в колективно наказание.

ѕрез годините "’амас" получаваше подкрепа от мюсюлмански държави като  атар и “урци€. Ќаскоро групировката се ориентира по-близо до »ран и неговите съюзници.

ќсновател€т и духовен водач на "’амас" шейх ясин, който бе парализиран и използваше инвалидна количка, прекара години в израелски затвори и ръководи създаването на военното крило на "’амас", което извърши първи€ си самоубийствен атентат през 1993 г.

ѕрез годините израелските сили вземаха на прицел лидерите на "’амас", като убиха ясин през 2004 г.

—коро след това ’алед ћашал, живеещ в изгнание член на "’амас", който оцел€ при извършен по-рано израелски опит да бъде убит, стана водач на групировката.

∆ивеещи€т в √аза яхи€ —инуар и живеещи€т в изгнание »смаил ’ани€ са насто€щите лидери на "’амас". “е преориентираха ръководството на групировката към »ран и неговите съюзници, включително ливанската "’избула" ќттогава много от лидерите на "’амас" се преместиха да живе€т в Ѕейрут.

√рупировката "’амас" винаги е възприемала насилието като средство за освобождение на окупираните палестински територии и призовава за унищожаването на »зраел.

"’амас" извършва самоубийствени атентати и през годините изстрел€ десетки хил€ди все по-мощни ракети от √аза срещу »зраел. √рупировката също така създаде мрежа от тунели от √аза към ≈гипет за контрабанда на оръжие, както и тунели за изненадващи атаки срещу »зраел.

ѕрез последните години "’амас" изглежда е по-фокусирана върху управлението на √аза, отколкото върху атаките срещу »зраел.

ѕак през последните години »зраел сключи споразумени€ за помирение с арабски държави, без да се налага да прави отстъпки по конфликта си с палестинците. Ќаскоро —јў се опитваха да посредничат за споразумение между »зраел и —аудитска јраби€, ко€то е регионален съперник на подкреп€щи€ "’амас" »ран.

ћеждувременно новото крайнод€сно правителство на »зраел работи за закрепване на еврейските селища на «ападни€ бр€г въпреки противодействието на палестинците.

Ћидерите на "’амас" казват, че израелските репресии срещу палестински бойци на «ападни€ бр€г и продължаващото изграждане на еврейски селища, които международната общност см€та за незаконни, както и задържането на хил€ди палестинци в израелски затвори и продължаващата блокада на √аза са подтикнали групировката да атакува »зраел.

Ћидерите на групировката твърд€т, че стотици от нейните 40 000 бойци са взели участие в нападението. »зраел твърди, че групировката разполага с близо 30 000 бойци и арсенал от ракети, включително н€кои с обсег на действие от близо 250 км, както и с ударни дронове.
(Ѕ“ј)
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


155
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
126
1
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
≈гипетското царство започва да запада през времето на ‘араон ћенептах.“огава ћоисей повежда израилт€ните от ≈гипет.Ѕ€гайки 40 години те стигат ќбетованата «ем€ и създават ƒържавата ёде€.¬еликата –имска »мпери€ започва сво€ разпад по времето на »мператор“ит ¬еспасиан.–азрушавайки ёде€ те разрушават бъдещето. акъв ли би бил светът ако –им беше оцел€л.ћоже би бихме лет€ли до звездите.¬елик ƒържавник Ўекелгрубер вкарал човечеството в 21 век но обърнал се срещу евреите не постига 1000 летен райх.
125
6
 
2
 
! ќтговори
’ристи€на преди 4 месеца
»зраел е Ѕожи€т избран св€т народ за спасение и благословение на човечеството чрез ћеси€та на »зраел, а всички анти—емити като нацисти, комунисти исл€мисти терористи др. корумпирани клеветници, лъжци,крадци, убийци и др. престъпници са нечестиви слуги на д€вола злодеи като него и врагове на Ѕога, затова и мраз€т Ѕожи€т праведен народ, окупират ограбват тероризират народа и зем€та на »зраел за милионите подкупи от ќќЌ горко им защото са под Ѕожието прокл€тие и възмездие всички анти—емити.
124
4
 
7
 
! ќтговори
Ќе ми пука преди 4 месеца
ƒа се трепат докато се изби€т всички а останалите ние да ги избием. ÷ели€ св€т е .... звездички... —ега еврейте ще вдигнат лихвите в банките, арабите ще вдигнат цените на петрола...никой не купува от –аша заради ембаргото а ние обедн€ваме... живота е кратък та да ги мисл€ тези ли...н€кой да мисли за мен или за нас
123
6
 
17
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
Ќай-противната държава...даже не е и държава...е »зраел .
122
6
 
17
 
! ќтговори
адвокат “енев преди 4 месеца
 олкото евреи са минали през Ѕ√ все са отмъквали нещо....да ви цитирам ли имена!?
121
20
 
17
 
! ќтговори
ёда преди 4 месеца
—амо че сега »зраел ще унищожи тези мюсюлмански изверги.
120
4
 
18
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ѕознавах бивш палестински активист военен, който в един момент се е осъзнал, завършил е право в ≈вропа и се ожени в —офи€.  ато капак, отвори кантора с български евреин. –аботеха само с палестинци и израелци. Ѕ€х тийнейджър, но питах: какво става там? » той отговори следното, до днес го помн€: там тр€бва да наредиш всички в една редица и пиаш: в€рваш ли в Ѕог, да-гърмиш го, не в€рвам-отива да живее в общата бъдеща държава.
119
9
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо јнонимен 133, т.е. искаш си данните само от страна на »зраел?  ак се нарича вземане на решение без пространствено виждане върху разлини гледни точки и данни? ќтговор: кон с капаци! —ега поне знаеш какво е мнението за хора с твоите ограничени€!
118
5
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо 131¬ъпрос: ако »зраел е убил над 3000 палестинци. ј палестинци са убили около 600 израелци от 2018 до сега(данни от јл ƒжазира).////’и, хи, хи по данни на джихадистката телевизи€, ко€то е много обективна. ’а, ха, ха.
117
3
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
¬ъпрос: ако »зраел е убил над 3000 палестинци. ј палестинци са убили около 600 израелци от 2018 до сега(данни от јл ƒжазира)..... кой е терориста? “ова, че н€кой е нападнат прави ли го невинен? ƒори е трудно вече да се ориентира човек кой е лош, и кой добър. »ма три много добри книги на тема геополитика. "—ледващите 100 години" и двете книги на *** ћаршъл. —ъс сигурност помагат човек да се ориентира в пропагандата и да изгради лична позици€.
116
6
 
26
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ѕонеже много хора се упражн€ват на тема истори€ и как »зраел били измислена държава от 1946та година ще напомн€, че съседите на »зраел - …ордани€ е независима дърава от 1946та, —ири€ е независима държава от 1946та, ѕалестина никога не е била държава, а е област, Ћиван е независима държава от 1943та. —ъщо така в миналото —ири€ е окупирала Ћиван и е имала претенции за велика —ири€. “а ако »зраел е окупатор, чии земи е окупирал?
115
11
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
¬сички мюсюлмани под ножа!
114
19
 
16
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
¬се пак миризливците евреи са се довлекли в ѕалестина, а не обратното.
113
2
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
„ак пък истори€!?
112
9
 
23
 
! ќтговори
 ъсата памет преди 4 месеца
ѕокрай войната на –уси€ и сега след атаката по »зраел все повече коментари приличат на вестник –аботническо дело от 1985г. Ќ€маше брой в който да не ни разказват че запада загнива, разпада се ,долара ще се срине,запада са империалисти, евреите са ционисти(това така е не разбрах какво означава),след запада най виновни за тотални€ провал на пролетариата са евреите, евреите избивали милиони палестинци(как стават все повече, като все ги избиват също не разбрах) √одината е 2023а се усеща като 1985та
111
5
 
16
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
–уси€ - »ран - ’амас - —еверна  оре€ - “ого... ƒружба от векове и за векове...
110
10
 
18
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
–усофилите туриха чaлмитe - вече са башибозук.
109
10
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
–усофилите туриха *** - вече са башибозук.
108
10
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо 105—амо евреите са хора, неевреите не са хора, а гои" ///ƒали е пише така е под въпрос.»маше едни секретни протоколи на ÷ионистите, но след години се възприе истината, че те не са писани от ционистите още по-мално от евреи.ѕросто н€кой е искал дискредитира евреите. ≈дно време са пускали слухове, че евреите отвличали христи€нски деца и ги из€ждали!!! Ќе доказано. » е имало хора които са в€рвали на тези небивали ици.
107
16
 
20
 
! ќтговори
’енри ‘орд преди 4 месеца
“оталното унищожение на ционистки€ цирей »зраел е единственото решение на проблема. ≈врейски€т проблем докато не се разреши окончателно и веднъж завинаги, светът ще живее в посто€нна война. јко светът иска да живее в мир, заключете и последни€ евреин в кили€ с гладни крокодили и хвърлете ключа в окена.