Кои са останалите заложници в плен на Хамас?

Първоначалната група от заложници включваше около 240 души
2 дек 2023 12:25, Нели Христова
9
Кои са останалите заложници в плен на Хамас?
Снимка: БГНЕС

През изминалата седмица Хамас освободи 80 израелски жени, деца и лица на юношеска възраст като част от споразумение за примирие в замяна на палестинците, държани в израелски затвори.

Палестинските бойци също освободиха 25 други извън обхвата на споразумението за примирие, повечето от които са тайландски селскостопански работници, с което броят на пленниците, освободени по време на паузата на военните действия, достигна 105. С петима заложници, които вече са били освободени преди примирието, у дома са се върнали живи общо 110 пленници - 33 деца, 49 жени и 28 мъже . Първоначалната група от заложници включваше около 240 души.

Израелската армия съобщи в петък, че са загинали още петима заложници, с което общият им брой е седем, а 136 все още са задържани. Правителството съобщи, че сред тях са 125 израелци, осем тайландци, един непалец, един танзаниец и френско-мексиканец, идентифициран от семеството му като Орион Ернандес-Раду на 32 години.

Бебе момче

Агенция Франс прес успя да идентифицира 110 от останалите заложници, главно чрез интервюта с техни роднини или съобщения в израелските медии. Далеч не е сигурно, че всички са живи. Хамас твърди, че най-малкият заложник, 10-месечният Кфир Бибас, е бил убит при израелски въздушен удар срещу Газа заедно с 32-годишнатаму майка си Шири Бибас и 4-годишния му брат Ариел. Израел все още не е потвърдил съдбата на семейството, което символизира бруталното отношение към заложници.

Израелското правителство потвърди в петък смъртта на двама заложници: Ноа Марчиано, 19-годишен войник, и Йехудит Вайс, 65-годишна жена от кибка Беери.

17 жени и деца

Освен момчетата от Бибас, в Газа няма останали деца заложници. Последното освободено непълнолетно лице е 17-годишната Айша ал-Заядна, която беосвободена в последния ден от примирието в четвъртък заедно с 18-годишния й брат. 17 жени и деца все още са задържани в Газа, включително Шири Бибас. Най-възрастните са Офра Кейдар и Джудит Уайнщайн Хагай, и двете на 70 години. Жените включват и Ноа Аргамани, 26-годишна, която беше заснета да крещи "Не ме убивайте!", когато бойците на Хамас я отведоха на мотоциклет при нападението срещу музикалния фестивал Tribe of Nova. Малко след това Аргамани се появи във видео от Газа, пиейки бутилка вода на дивана. Пет жени на възраст 18-19 години са изпълнявали военната си служба, когато са били отвлечени. Като войници те бяха изключени от размяната на затворници.

Мъже на 80 години

Най-малко 91 мъже все още са задържани, включително 10 на възраст между 18 и 22 години, повечето от които са били на военна служба по време на атаката на 7 октомври. Някои от мъжете са бащи на деца, които през изминалата седмица са били освободени с майките им, с роднини или други семейства. Те включват Дейвид Кунио, чиято съпруга Шарън и тригодишните близначки Ема и Юли бяха освободени в понеделник, заедно с Тал Шохам, чиято съпруга Адина, син Наве, на 8 години, и дъщеря Яхел, на 3 години, бяха освободени в събота. Бащата на френско-израелско момче, 12-годишният Ейтан Яхаломи, което беше върнат в понеделник на майка му, все още е задържан.

Някои от мъжете са на 70-80 години. Повече от месец след като Хамас освободи двете възрастни жени Йохевед Лифшиц и Нурит Купер, техните съпрузи Одед Лифшиц, на 83 години, и Амирам Купер, на 85 години, също са задържани. Одед Лифшиц беше описван от семейството си като страстен защитник на човешките права от кибука Нир Оз, който караше хора от Газа в болница.

Още десетки похитени

Най-малко 33 души, отвлечени по време на клането на Хамас на фестивала Tribe of Nova, все още са заложници. Само петима бяха освободени по време на примирието, включително 21-годишната френско-израелска Миа Шем. От останалите най-малко 28 идват от кибука Нир Оз близо до границата с Газа, където са отвлечени най-малко 71 от около 400 жители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Бой по терористите до освобожаването на всички отвлечени от Хамас! За Израел!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И кой започна войната? Палестинците, подтиквани от шу-н-д-р- ин, си мислеха че всички ще се вдигнат в тяхна подкрепа. но освен писъци - нищо. Сега ще получат добър урок. Освен да бъдат избити до крак какво друго - те искат същото за израел. ще победи този, който избие другите.
5
3
 
0
 
! Отговори
do 5 преди 4 месеца
Евала третополов
4
1
 
6
 
! Отговори
Зиг Путлер преди 4 месеца
А вашето любимо Путлерче какво щеше да направи ако чеченците например бяха изстреляли 2000 ракети по Москва? Щеше да изравни Чечня със земята най-малкото.
3
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега да напишат кои са хилядите избити от евреите палестинци.
2
14
 
6
 
! Отговори
Обективно преди 4 месеца
Целия свят е заложник на подлите и лицемерни управници на Израел!
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не знам кои са защо питате нас ?