Цивилни жертви, глад, болка... Войната в Газа без изгледи скоро да приключи

В Кайро продължават преговорите за спиране на огъня
150
Цивилни жертви, глад, болка... Войната в Газа без изгледи скоро да приключи
Снимка: БГНЕС

Войната между Израел и "Хамас" навлезе след десетки хиляди жертви в седмия си месец. На този фон няма никакви изгледи за скорошен край на бойните действия, съобщиха агенциите, цитирани от БТА.

В Кайро продължават преговорите за спиране на огъня и освобождаване на заложниците, държани от "Хамас", а същевременно израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е подложен на все по-голям международен и вътрешен натиск заради въоръжения конфликт.

Още по темата

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на Тел Авив и други израелски градове вчера, за да протестират срещу управлението му и с настояване за по-добре съгласувани опити за постигане на освобождаването на пленниците, отвлечени от палестинското движение.

Въздушен удар, нанесен през седмицата от израелските сили по хуманитарна автоколона, предизвика бурни реакции от страна на едни от най-твърдите съюзници на Израел в международен план.

Делегация на радикалната палестинска групировка "Хамас" възнамерява днес да посети Кайро за нови преговори за спиране на огъня, но през последните седмици предишните кръгове на тези разговори се проваляха.

Войната започна на 7 октомври, когато стотици терористи, основно от "Хамас", но и от други радикални групировки, действащи от Газа, нахлуха през строго охраняваната граница с Израел и извършиха клане в съседните населени места и на музикален фестивал, отбелязва ДПА.

На израелска територия бяха убити около 1200 души, а 250 бяха взети за заложници и отведени в Газа. Впоследствие десетки от тях бяха пуснати на свобода, а друга, по-малка част бяха открити мъртви или освободени от израелската армия.

Безпрецедентното нападение предизвика кампания на масирани израелски въздушни удари, които бяха последвани от военна сухопътна операция, започнала само няколко седмици по-късно в северната част на ивицата Газа и достигнала към днешния ден до Рафах на юг, преминавайки по пътя си през всички големи градове в палестинския анклав.

Според управляващото Газа движение "Хамас" при израелските нападения са загинали над 32 500 палестинци.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: войнаХамасГаза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А празнуваха ли по площадите на 7 Окт - празнуваха . Как един не излезе ( ей така от кумова срама както казваме тук ) да каже , това не е ОК , Хамаз не е Палестина или нещо от сорта , вместо това какво водяхме - хора празнуващи и гаврещи се с умрели голи момичета
102
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Малко за политика нали, държа да отбележиш, че докато ние наричаме ак74 "кривак" и щурмгевер, тоя велик президент нарича камбите "Болгарский перец", а ъглошлайфа "болгарка".
101
1
 
6
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 месец
Именно заради западното лицемерие в ОАЕ и Саудитска Арабия посрещнаха Путин с почести, а президентът на Германия Щайнмайер чака на стълбите на самолета повече от час за да се сети някой за него.
100
4
 
9
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 месец
Колкото и палестинци да избие израелската армия, санкции на САЩ и ЕС срещу Израел няма да има. Е, ще помърморят малко (за да не е без нищо) но дотам. Това е точна илюстрация на западното лицемерие.
99
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ми идва жал отвътре. Мюсюлмани помагат на Путин да избива християните в Украйна., бесят животни по оградите си,..., не мога, сори!
98
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото повече араб Ески ПУ имат толкова по-добре!
97
2
 
6
 
! Отговори
който подкрепя преди 1 месец
арабите в на ивицата в гАза, нека да провери още през миналия век какви са ги вършили "горките" палестинци в египет, ливан, йордания.Даже египтяните са изградили стена като за зомби апокалипсис против палестинската ***.
96
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е, когато хамасец започне да се прави на ГАЗАр))))
95
6
 
12
 
! Отговори
эээ преди 1 месец
въобще не ми пука за арабските изверги.Ще бъдат унищожени до крак.А цивилнити араби досега защо не казаха една дума против хамас,и продължават да ги подкрепят?Да си понесат заслужените последици.Трепане до крак на арабските терористи.
94
4
 
4
 
! Отговори
до 80 преди 1 месец
Тая мантра я повтаряй колкото искаш!Важно е кой плати на тези *** за да извършат атентата.Хич не ни разправай ,че е Ислямска държава.Само наивници биха ти повярвали.
93
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, вместо храна, газанците купуваха оръжия и бомби. Сега ядат точно това, куршуми и желязо. Това са складирали, това са искали, това са получили.
92
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Израел обаче си спечели и възхищението, и подкрепата на други милиони по света. Точно така се постъпва с ислямисти. И между другото, повечето арабски държави негласно подкрепят Израел, защото си знаят стоката. Мога да се обзаложа, че в момента в който Хамас бъдат избори до крак, саудитския крал ще е първият, който ще подпише договор за добросъседство и взаимопомощ с Израел.
91
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
'нацистка' държава е в пъти по-добре от джихадистка държава. И го казвам като човек, който не одобрява нацизма и диктатурите.
90
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С Газа Израел си спечели ,,любовта" на милиони по света.Убити,осакатени ,изгорени живи деца .Живи ядящи трева и умиращи мъчително от глад,превърнати в скелети.
89
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Израел е нацистка държава.
88
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с победата на бойното поле? Оня идuoта Борел не се ли изказвал? Победихме ли вече Русия на бойното поле?
87
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
'израел извършва геноцид по национален признак'..???? Кой е тоя признак, я ни светни? Че такава нация палестинци няма и не е имало никога, няма такъв език, няма такава култура, история, религия. Виж, обратното спокойно може да се каже - Хамас и Газа наистина вършиха геноцид по национален признак, избивайки и израелски араби, християни и бедуини, не само евреи.
86
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Палестинците 'искали' държава. Направиха им в Йордания, за благодарност убиха краля, изгониха ги. Приеха ги в Кувейт, за един месец нападнаха местните заедно със Садам, изгониха ги. Отидоха в Ливан, избиха християните, разсипаха държавата. Оттам се преместиха в Египет, искаха халифат, изгониха ги и Египет вдигна стена с картечари към Газа. Израелците направиха ограда, ама явно не стига, ония пак прескачат и колят наред.
85
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре, копейки, разбрахме, Русия е велика, ще победи всички, вие сте първа сила в България и т.н. И какво ни интересува? Някой да ви пита? Стига сте повтаряли. Повечето форумци не са електорат на Коцето и мантрите ви не ги касаят.
84
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През 1947, шест арабски държави нападат Израел едновременно. Към армиите им се присъединят 80% от палестинския арабски башибозук. Губят войната катастрофално. 20% от местните араби обаче отказват да си избиват съседите християни и евреи. Днес те са израелски граждани, образовани, с пълни права, партия в парламента и ненавиждат джихадистите в Газа. Т.нар. 'палестински бежанци' са точно тоя башибозук, който е тръгнал да коли християните и евреите, загубили са войната и сега не ги пускат в Израел.