»зраелската арми€ пое контрола над ‘иладелфийски€ коридор

“ой се намира по протежение на границата между √аза и ≈гипет
30 май 2024 10:23, ≈лка ¬асилева
11
»зраелската арми€ пое контрола над ‘иладелфийски€ коридор
—нимка: архив, Ѕ√Ќ≈—

»зраелската арми€ пое контрола над стратегически€ ‘иладелфийски коридор, който се намира по протежение на границата на √аза с ≈гипет, предаде јсошиейтед прес, цитирайки израелските военни.

“ова е цел, ко€то според »зраел е необходима в стремежа му да унищожи „’амас“ в рамките на продължаващата вече осми месец война.  оридорът се намира по протежение на границата между √аза и ≈гипет, близо до град –афа, където израелските войски вод€т сражени€.

ѕревземането на ‘иладелфийски€ коридор дава на »зраел контрол върху ивица зем€, за ко€то той твърди, че е пълна с контрабандни тунели, по които се достав€т оръжи€ и други стоки за „’амас“ въпреки дългогодишната блокада, наложена от »зраел и ≈гипет.

»зраел продължава да навлиза в южни€ град –афа в √аза, където са разселени стотици хил€ди хора, търсещи убежище от сражени€та на други места. ¬ резултат на увеличаващото се през последните дни насилие загинаха десетки палестинци.

ѕревземането на коридора може да усложни отношени€та на »зраел с ≈гипет, който и преди е израз€вал недоволство от напредването на »зраел към границата му, включително когато »зраел превзе гранични€ пункт "–афа". “ой е единствени€т пропускателен пункт между √аза и ≈гипет.  айро за€ви, че вс€ко увеличаване на бро€ на войските в стратегически€ коридор ще наруши мирното споразумение между страните от 1979 г.

»зраелски военен служител, който говори при условие за анонимност в съответствие с военните разпоредби, каза пред јѕ, че »зраел е уведомил ≈гипет за превземането. “ой каза, че по време на операци€та са открити около 20 тунела, включително н€кои от т€х, които досега не са били известни на »зраел, както и 82 точки за достъп до тези тунели.

„“ова означава, че можем да контролираме и имаме възможност да прекъснем жизнената връзка, ко€то "’амас" е използвала за попълване на запасите и придвижване", каза служител€т.

 оридорът е част от по-гол€ма демилитаризирана зона, разположена от двете страни на ц€лата израелско-египетска граница. —ъгласно мирното споразумение вс€ка от страните има право да разположи само малък брой войници или граничари в зоната, въпреки че бро€т им може да бъде промен€н по взаимно съгласие. ѕо време на подписването на споразумението израелските войски контролираха √аза, докато »зраел не изтегли своите сили и заселници през 2005 г.

ƒържавната египетска телевизи€ съобщи, че "н€ма никакви комуникации с израелската страна" относно твърдени€та за откриване на тунели по границите. ≈гипет многократно е израз€вал опасени€, че израелската офанзива може да принуди палестинците да преминат през границата - сценарий, който според ≈гипет е неприемлив.

 оридорът, който на места е широк около 100 метра, се простира на 14 километра от страната на √аза до границата с ≈гипет и включва пропускателни€ пункт "–афа".
(Ѕ“ј)
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


11
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
8
0
 
2
 
! ќтговори
полит коректните преди 1 месец
парцали пак затриха коментарите...∆алка работа.
7
5
 
73
 
! ќтговори
’ристи€нин преди 1 месец
Ќапред, »зраел! Ќапред, и само напред!ћачкай враговете на Ѕожи √роб, за да им държи влага до кра€ на столетието. “ези, които мраз€т »зраел, мраз€т и ’ристос, а го мраз€т, защото техни€т "Ѕог" е чyчeлoтo пълно с талаш, турнато за всеоглеждане от червените uдuoтu.
6
69
 
8
 
! ќтговори
българина преди 1 месец
арабите да се ст€гат, евреите ще приключат с газа, следва западни€ бр€г. ўе мине време ще създадат услови€ за нахлуване в египет, йордани€ ливан, може и в обратен ред. ўе търс€т да се разшир€ват с помощта на сащ и никой да не си прави илюзии. »ли всички ги приключват сега или всички ще имат безкрайни войни с т€х
5
5
 
76
 
! ќтговори
ћитрофанова преди 1 месец
ўом руснаците имат право да избиват украинци, значи и евреите имат право да избиват палестинци. ѕравото на силни€. Ќали това е света, в който искате да живеете, копейки? :)))
4
65
 
6
 
! ќтговори
ћоше преди 1 месец
“и€ не се спр€ха :(
3
63
 
3
 
! ќтговори
јзъ анъјзъ7112136860 преди 1 месец
ѕреди около час и половина ¬и съобщих аз та€ и още две нови и и ми кликате с не .—ега пускате същата новина . ¬и сте абсолютно т..ъ..п.и същества. ¬ие н€мате никаква човешка същност. “р€бваха ¬и два часа да преведете с √угъл нещо,което интелигентни същества четат директно от изворите.¬иестеабсолютно глупави хора,ƒнес.
2
68
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
“.е. геноцида продължава!!!
1
66
 
7
 
! ќтговори
√ал€ от EmbassyTO преди 1 месец
 аквото не им го дар€т, ще убиват и ще си го откраднат.