Да завъртим педалите. Велоеволюцията невъзможна!

С колело из китните велоалеи на столицата – коли, билбордове и хора
22 юни 2009 17:40,
125

Миналата година Столичната община обеща 5 милиона лева за велосипедна и пешеходна инфраструктура.

В последните няколко седмици градът ни осъмва живописно нашарен с жълта боя.

Пет милиона лева за жълта боя ни се струват множко, но велоалеите вече са факт.

В неделя те бяха официално открити с показно колоездене от самия кмет Бойко Борисов, придружен от посланика на Кралство Холандия Мартайн Елхерсма и куп общинари.

Новите "велоалеи" са доста оригинални и са произведение на изкуството в по-голямата си част. Ето няколко примера:

– алея, която минава през стълби;

– алея, която свършва в тревата;

– алеи, които заобикалят паркирали автомобили, билбордове;

– алеи, които не заобикалят кафенета, павилиони, а минават директно през тях;

– алеи, които завиват под ъгъл от 90 градуса.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
0
 
! Отговори
topor преди 14 години
Закон за устройство на територията "..Чл. 79. Устройствените планове следва да осигуряват обществени паркинги, условия за провеждане на пешеходното движение чрез изграждане на тротоари, пешеходни алеи, пасажи, улици и зони, както и на велосипедното движение - чрез велосипедни алеи, провеждани самостоятелно или в напречния профил на улицата."Велосипедните алеи - самостоятелно или в напречния профил на улицата, а не на тротОара.Тази реализация смърди отвсякъде.
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
колоездач, ти май сам си говориш - разбрахме ти фетиша - да се търкаш по патката облечен в колоездачния си екип. На 6 места си го казал и после сам си си го коментирал. Кажи за моника по-добре
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
така е - жените обожават да търкат колоездач докато се изхвърли и спермата проникне на повърхността на пблата на шортите. Много е ако усещането да те търкат през тънкия плат.
101
0
 
0
 
! Отговори
Петков преди 14 години
Топи, тротОарът е част от ПЪТЯ. Допълнителна разпоредба 1 " 5. "ТротОар" е изградена, оградена или очертана с пътна маркировка надлъжна част от пътя, ограничаваща платното за движение и предназначена само за движение на пешеходци."Жълтите ивици маркирани с Г14 означава, че вече тази част от пътя е предназначена за велосипедисти, а не е тротОар за пешеходци. Тъпо, но факт.
100
0
 
0
 
! Отговори
onq преди 14 години
bre kiflo zaspala, ot klasa i qhane ne otbira6 ne6to. ako se ne obajda6, po-inteligentna 6te izglejda6
99
0
 
0
 
! Отговори
колоездач преди 14 години
Колоездаческите екипи са много възбуждащи - аз съм свършвал в такъв, търкането на плата много ме възбужда. А и жените си падат да гледат мъже в такива екипи.А вие да сте се празнили в дрехите си?
98
0
 
0
 
! Отговори
topor преди 14 години
Секиров, именно "пътни знаци", а не "тротуарни знаци". Тротуарът е съоръжение от инфраструктурата, предназначено за пешеходци. А велосипедите са превозни средства (не моторни). Като такива, когато са на тротуара , как се регулира тяхното движение?! От където и да го погледнеш, точно ТАЗИ реализация на велосипедна алея е безумие. Масова реализация на този модел ще принуди още пешеходци да се качат на колите си.Не на последно място приоритет в законодателството имат законите, а не правилниците.
97
0
 
0
 
! Отговори
Секиров преди 14 години
Топоре, като сме тръгнали с цитатите ето нещо от правилника за прилагане на закона за движение по пътищата:"Чл. 52. (1)... (2)... (3) Пътни знаци от Г13 до Г16 указват, че пътят, в началото на който са поставени, се ползва само от участници в движението, чиито символи са изобразени върху съответния пътен знак, и е забранен за използване от останалите участници в движението. (4)..."Сега погледни изображението на знаци Г14 и Г16.
96
0
 
0
 
! Отговори
Rosi преди 14 години
Navremeto imashe velosipedna aleja , usporedna na Carigradsko shose.Novata generacia ne e sviknala s dvizenieto s velosipedi.To trjabva da bade chast ot ulichnoto dvizenie i da ima specialni oboznachenia po ulicite i krastovistata.A ne po trotuarite, kadeto mjasto i za peshehodcite ne e dostatachno / ot parkirani avtomobili /.Da se napravjat usporedni na ulicite, ne mnogo shiroki alei, kadeto da se kara spokoino .A togava i shofjorite i velosipedistite ste se saobrazjavat vzaimno.
95
0
 
0
 
! Отговори
do Monka преди 14 години
на теб, куха лейчице, ще ти дам пример как един от големите мафиоти в България, преди да го гръмнат, естественно, не ходеше с по две коли охрана, дори не ходеше с кола, а се возеше на КОЛЕЛО! И тва явно не му пречеше да НЕ Е *** и там квито други глупостийки каза ти. Пречеше му да пърди и да е *** хахаха. Тъй че стани по образована малко пък тогава вдигай главица, че ако те видя някъде така ще те нашамаря, че и от колата няма да смееш да се подадеш. Айде много ти здраве
94
0
 
0
 
! Отговори
европеец преди 14 години
Майко мила това ли е просвовутата веоалея,абе то това *** работа бе начертали две линий и това е.Абе тия хора се *** с нас.Като правят да го правят иначе само ''смехотворни'' работи вършат,то само като ги видиш тези две линий и добиваш представа за какво става.Дано си оправят глупостите и да го направят като хората.Вчера гледах едно отвкираване на такава лента с бойко и беше добре ама трябва повече да се правят,че да има къде да се кара.
93
0
 
0
 
! Отговори
razz преди 14 години
искам да дам една идея....да направят още линии между тези 2 жултите, да го направят супер шарено , дори и да не се ползва след време нека да си стои шаренко и забавно....пък Велоалеата когато я направят, най вероятно няма да изглежда така...
92
0
 
0
 
! Отговори
Гениално! преди 14 години
Ако някой още не знае какво означава фразата "отбиване на номер"е вече знае поздрави на Бойко и всички гениални експерти в софийската община.Един съвет ,ако правите нещо го правете както се прави извън България.Ако не ви се прави нещо по добре не го правете.Вече съм сигурен че нито един общинар в София не е ползвал колело в близките 20 години. И нормално те са преуспели хора по стандартите на Миника по-долу и не обичат да се мешат с простолюдието.
91
0
 
0
 
! Отговори
topor преди 14 години
".. Чл. 80 1. Водачът на велосипед е длъжен да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение." Край. няма алеи, няма тротуари. Само платно за движение и бордюр.Ам чи тя тази алея излиза, че е незаконна! Велосипедистите според Закона за двежение по пътищата са длъжни да се движат на платното, а не на тротуара!
90
0
 
0
 
! Отговори
stoil преди 14 години
bravo bravo s tazi alea si e napravo za rekord gines
89
0
 
0
 
! Отговори
razz преди 14 години
nene ne moga....towa e nechoweshko glupawo :DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHAHAHHAHAA
88
0
 
0
 
! Отговори
razz преди 14 години
kakwii sa tezi julti linii looolololooolooll :D:D:D:Delate w Varna da widite kakwo znachi velo alea e Soofiaanciiii :D::Daaaaaaaaaaaaaaaaaaahahhahahhahahaaaaaaaaaaaaaahah AAA SHE UMRA :D:D:Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahahhahahahaa
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
мони, мони, монииии, запек няма да те гони,мони мони мониии, става дума за хормоничука чака *** чакамони клекнала и ака на велосипедната алеяа мъж със класа и подава нещо лигаво в устата
86
0
 
0
 
! Отговори
The Saint преди 14 години
Това е поредното отбиване на номер в БГ. Тук всичко е пародия и затова сме на това дередже. Велоалеи няма да има, защото тези, от които зависи се возят в лимузини и черни джипове и не им пука нито за велосипедистите нито за пешеходците. Егати тук ако спазваш законите - пречиш на останалите! Някой пробвал ли се е да кара твърдо с 50 км/час в града - заобикалят те и ти свирят нервно! За всичко е така!
85
0
 
0
 
! Отговори
TT преди 14 години
Мила моя Моничка-поничка, ти дека си расла моме.Ми че ти говориш сякаш си роден със сребърна лъжица в устата и си расла в Бъкингамския дворец.И понеже явно ги разбираш нещаща,би ли обяснила на нас простолюдието, що е то класа и по-точно "мъж с класа".Със сигурност си мечтаеш за ноктопластика,силикон и удължаване на косата(накой мъж с класа дати го подари).