ГЕРБ постави ултиматум на тютюнопроизводителите

Ако гладуват, може и да не видят субсидия от 116 млн. лв.
10 юни 2010 13:45,
132
ГЕРБ постави ултиматум на тютюнопроизводителите
Протест на тютюнопроизводителите през април. Снимка: Булфото

Политически мотив подозират управляващите зад обявената от тютюнопроизводители гладна стачка, ако не получат субсидия от 170 милиона лева.

Допълнителните пари за тютюнопроизводителите са една от промените в актуализирания Бюджет 2010, разясни депутатът от ГЕРБ Десислава Танева. Там обаче са записани 116 милиона лева. Според Танева сумата вече е договорена и е таванът, който може да се отпусне тази година.

Освен това земеделците заявяват намерението си да стачкуват точно когато актуализацията на бюджета вече е внесена в Народното събрание.

„Исканията са неоснователни и вероятно политически инициирани”, заяви Танева. Тя призова тютюнопроизводителите за адекватно и разумно отношение, противен случай, „ако в този дух продължи диалогът, ще преразгледаме позицията си и за 116-те милиона”.

Земеделският министър Мирослав Найденов също призова тютюнопроизводителите да не се поддават на политически натиск и отбеляза, че на заседание на ресорната комисия именно опозицията не е подкрепила субсидията от 116 милиона.

Юнал Тасим от ДПС категорично отрече спекулациите за политически натиск. По думите му, ако ДПС иска да организира нещо, то ще е толкова голямо, че да се види и в съседните държави.

Иначе и според ДПС въпросните 116 милиона са таванът, който техният електорат може да получи през 2010 година. Тасим обаче се съмнява, че тази сума изобщо ще бъде отпусната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
5
 
! Отговори
Iwan преди 14 години
не е незаконно, ако го правиш с твоята собствена продукция, и работа с МВР едва ли ще имаш най-много акт за административно нарушение, аз лично си пафкам домашно нагласен тютюн от 2-3 години, копувам си го от един дедко в едно родопско село, и ми направи впечатление последния път, че имаше доста заявки завалията :)))
69
1
 
10
 
! Отговори
Хасково преди 14 години
Разликата ,че е незаконно и няма как да стане. Аз неискам после ме съдят и да си имам работа с МВР. Както казах искам да си работя и вечерта да спа спокойно. Нищо повече от това неискам. И естествено да ми се заплаща каквото винаги е било до сега. Едно немога да разбера всичко поскъпва а производството поефтинява , неговоря само за тютюн. Но така е много години и така ще продължава незнам какво трябва да стане за не бъде така. Искат всичко да е ЕВРОПЕЙСКО А КЪДЕ СА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЗАПЛАТИ ?
68
3
 
7
 
! Отговори
тютюнопроизводител преди 14 години
Така главухме му доверие . Но при нас е така докато не ни преметнат яко ние не вярваме. Карай няма да ние нито за първи нито за последен път да ни премятат.Затова ще се отстояваме нашето по един или друг начин.
67
5
 
6
 
! Отговори
lipi преди 14 години
ne o4akvah bb i gerb tova polovinata ot tutunoproizvoditelite glsuvaha za tqh a sega sa napalno raza4arovani
66
3
 
8
 
! Отговори
Хасково преди 14 години
Офф няма да го прижевея там е проблема много разчитаме на тези пари. Искам да продължа с ученето ще излизам на вън тая година пак сме инвестирали няма как с 200 лева на месец да се живее ти си от хасково може сам да прецениш какъв е живота там. Ние тия пари ще си ги получим ако трябва ще подпалим някой зада разберат гладния нардо до къде може да стигне.
65
2
 
13
 
! Отговори
Iwan преди 14 години
ето ти един съвет от мене, сега може и да ви прецакат с премиите, опитай се да го преживееш, но инвестирай малко парички в скромна машинка за рязане на тютюн и когато излезе новата реколта вместо да я даваш на т.н лиценирани прекупвачи и да чакаш на държавата да плати премиите, обработи си тютюна сам и гго продавай директно на пушачи, така хем ти ще взимаш по 30-40 лв. на кг. тютюн, хем ние ще пушим евтин и чист 100%-ов тютюн :)))Успех
64
2
 
10
 
! Отговори
алекс преди 14 години
По думите му, ако ДПС иска да организира нещо, то ще е толкова голямо, че да се види и в съседните държави.???? АТЕНТАТ ???
63
3
 
4
 
! Отговори
Хасково преди 14 години
И добре казвате да работим друго, кажете какво да работим ????? Къде по за 200 лева на месец ли ??? Само ток вода телефон ти са 300 лева на месец . НИе имама семейства също. Някой ако има пари в изобилие нека да помисли за хората който стават и събират пари за ХЛЯБ , и немогат да си пратят децата да училище или ги пращат с празни джобове.
62
4
 
5
 
! Отговори
Хасково преди 14 години
Някой спомена за учебни заведения из коментарите. Добре де в момента се кандидаства кажете как примерно едно семейство да прати детето си да учи такси по 500 лева учебеници дрехи и тн . Аз едвам завърших и той все на кредите, защо защото държата ни такава заплатите ни бяха по 200-300 лева дори неми ги даваха на време добре ,че бяха от пенсиите на баба и дядо ,че да завърша Висшето.За това неговорете много защо трябва да ни се дават парите. В продължение на 7 месеца работата е от 5 до 10 часа
61
6
 
7
 
! Отговори
Хасково преди 14 години
Хора , тези който не разбират нека да непишат ние неискаме социални помощи искаме си парите. А онези който незнаят как си ги вадим с честен труд нека да не говорят. Тези пари трябваше да ги получим преди 2-3 месеца . Всяка година сме си ги получавали че Дянков е самозванец и си мисли ,че е хванал НАЧАЛНИКА за *** нека си му мисли. УТРЕ Е СТАЧКАТА и тогава народа ще види , гладния народ на какво е способен. Нека да не забравяме ,че от замеделците по честен и ощетен народ няма.
60
1
 
1
 
! Отговори
А колко е??? преди 14 години
Ти от къде си бе мойто момче???
59
5
 
2
 
! Отговори
NM преди 14 години
Ето на това му казвам демокрация...да ни е честита
58
2
 
6
 
! Отговори
Iwan преди 14 години
те млекопроизводителите и животновъдите получават субсидии по програми от ЕС, а иначе тютюнопроизводството никак не е безсперспективно
57
3
 
10
 
! Отговори
без думи преди 14 години
щом не могат да помогнат на тютюнопроизводители да спрат евтинея внос на ГМО зеленчуци от чужбина, да вдигнат цената на млякото от 20 стотинки поне на 50-60, да не внасят 20 годишни меса и тн.да не ми искат 1000-1500 лв на семестър за едно образование...
56
4
 
7
 
! Отговори
Един Луд преди 14 години
е то и млекопроизводителите ще искат намскиколкостотин милиона субсидия и пак няма да има за всички. В крайна сметка отглеждането на тютюн става все по-малко перспективно - ако виждаш в цяла Европа забраняват поетапно тютюнопушенето.
55
4
 
5
 
! Отговори
men преди 14 години
То на кой му пука за народа че тъне в мизерия, та са тръгнали да гледат тютюн за да се препитават някак си в тази държава Мащеха...всеки гледа да *** само от народа и дотам
54
2
 
6
 
! Отговори
тютюнопроизводител преди 14 години
до Антигербeр1-во интересно ми е колко лв данак плащаш на година? аз само за вода на месец плащам 500 лв на държавата!2-ро никой не чака само от тютюн! аз например отглеждам и оранжерии, но как да си изкарам разходите само, след като държавата в момента внася домати за 60 стотинки от Гърция?в момента чакам да ми изплатят субсидиите, за да мога и аз да платя на държавата сумата от 2000 лв разходи, които съм събрал за 3 месеца от вода...
53
3
 
6
 
! Отговори
присмехулник преди 14 години
Въобще не е минало времето...Огледай се наоколо ...Отговаряш напълно на ника си. Друг е въпросът, че никой не посмя да им каже в очите на тези хора...Не садете повече тютюн от този клас...Не можем да ви го плащаме според вложения труд, а и сме некадърни да ни намерим работа...Спасявайте се както можете...Неприятно е , но честно...а то проекти...биволи...
52
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Проблема е следния. Не може "да си го продават на свободния пазар", защото тютюна е акцизна стока!!! Всъщност 1 кутия струва 5 лева. На производителя на тютюн се падат 14 стотинки (!!!), Булгартаба взема между 90 ст. и 1 лев (зависи от цигарите) Останалите близо 4 лева отиват в хазната. Прави са хората - от техния труд Дянков печели 4лева а за тях 14 стотинки. Ако няма субсидии да махнат акциза и производителя да си прибира печалбата (цената ще падне и производителите ще вземат реални пари)!
51
5
 
9
 
! Отговори
Един Луд преди 14 години
"ако ДПС иска да организира нещо, то ще е толкова голямо, че да се види и в съседните държави" - това някаква заплаха ли е? Юналеее, или Аналеее - мина ви времето, когато можехте да организирате такива неща!!!