Скокът на газа отлага излизането от кризата

Поскъпването идва в момент на ръст на промишленото производство
30 юни 2010 07:00,
188
Скокът на газа отлага излизането от кризата
Снимка: Булфото

Шоковото поскъпване на природния газ от 1 юли с близо 25 на сто отлага излизането от кризата, тъй като удря сериозно съживяващите се от спада българска икономика и износ и ще се отрази върху темповете на наваксването на растежа, прогнозираха от бизнеса във вторник, съобщава Медиапул.

От топлофикациите пък смятат, че увеличаването на техните цени средно с 12 на сто като следствие от повишените газови тарифи ще доведе до допълнителен отказ на клиенти или нарастване на техните дългове към топлоснабдителните дружества, както и до аварии заради занижените разходи за поддръжка на мрежата.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков също отбеляза пред bTV, че поскъпването на газа „идва в момент, в който като цяло имаме ръст на промишленото производство, ръст на експорта, ръст на показателите за бизнес климата”.

Той призна, че повишение с 25 процента на суровината не е нещо, което минава незабележимо. Въпреки това изрази надежда, че положителните тенденции в промишлеността ще останат.

Не такъв оптимист обаче е председателят на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов, който заяви пред Медиапул, че новите цени на енергоносителите отлагат излизането на страната от кризата. Той посочи, че и без това през първото шестмесечие големите консуматори на природен газ са на загуба и сега проблемът ще се задълбочи.

Стаменов изрази недоумението си как миналата година през третото тримесечие при двойно по-голямо потребление на синьото гориво в страната цената е била 365,03 лв. за 1000 куб. м, а сега става 542,50 лв.

Той допълни, че компаниите не са наясно дали Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е използвала всички резерви за натиск върху ръста на цената. „Явно сме подписали изключително неблагоприятни договори с „Газпром”, защото тежестта на валутния курс върху цената е едва 10 процента“, заяви председателят на организацията.

Шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев също заяви, че първичният ефект от поскъпването на газа ще е отрицателен. По думите му особено тежко ще се отрази това върху металургията, химическата и машиностроителната промишленост, както и върху малките предприятия като хлебопекарни и оранжерии, които също работят на газ.

Според него при всички положения ще има спад в производството, а оттам и съкращения на работна ръка.

И Стаменов, и Данев упрекнаха политиците, че не са направили нищо през последните години за диверсификацията на енергийните доставки. „Двадесет години стоим на една тръба и един доставчик”, заяви Стаменов. „Ако пазарът беше либерализиран и имаше много доставчици на газ, а не само монополиста „Булгаргаз”, нямаше да има такива изкривявания и икономиката ни да е толкова уязвима на подобни шокови поскъпвания на енергийните цени“, каза Данев.

И двамата коментираха, че поскъпването на цените ще се отрази изключително зле върху износа на страната, тъй като ползващите природен газ предприятия са експортно ориентирани.

Шефът на „Булгаргаз” Димитър Гогов попита защо след като сега цените на петрола са двойно по-ниски от борсовите нива миналата година, когато надхвърлиха 140 долара за барел, цените на бензина са абсолютно същите.

Пред bTV той отново обясни, че дружеството му ще продава на загуба заради определените от ДКЕВР цени. По повод препоръката на Трайчо Трайков да тегли заем, след като изпитва недостиг на оперативни средства, Гогов заяви, че това не е най-добрият начин за управление на бизнеса.

Относно повишението на цените на топлоенергията за бита Лъчезар Богданов коментира, че трябва да е ясно, че енергията не може да струва по-малко, колкото и на хората да не им се иска да е така. „А и е крайно погрешно социалната политика на държавата да стъпва на ниски цени. По-добре е да се стимулира активността на хората да печелят пари, за да си плащат парното, отколкото то да бъде изкуствено държано евтино”, допълни икономическият анализатор.

Заради намаляването на разходите на топлофикациите, за да се натисне ръстът на цените под 12 на сто, има риск клиентите да остават по-дълго без парно при евентуални аварии, предупреди заместник-председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски:

"Не мога да кажа дали ще има режим на парното, но при всички случаи представлява висока степен на риск едно такова минимизиране на разходите за поддръжка. Съществуването на едно дружество от този сектор, нормалното му развитие трябва да бъде обусловено от ясна политика в сектора, т.е. не инцидентно през три месеца да се коригира и да се насажда чувство на несигурност в потребителите на топлофикационната услуга. Трябва да се даде възможност за алтернатива на горивната база", заяви Терзийски.

Още при разглеждането на проектоцените на топлоенергията дружествата предупредиха, че ги грозят фалити, тъй като цените на отоплението с електроенергия стават по-евтини от техните. Шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев пък посочи, че ако се повишат още тарифите за топла вода и парно, ще има отказ на още клиенти от услугите на централизираното отопление и хората съвсем ще спрат да плащат сметките си.

Трайчо Трайков коментира, че за разлика от предишното тримесечие, когато нареди на „Булгаргаз” да продава на цени с 5 процента по-евтини от определените им от регулатора, този път няма да се натиска повишението на газа. „Това би било чисто административно, което означава отлагане на сегашното поскъпване за следващия период. Не смятам, че е уместно това да се прави”, заяви министърът.

Той не пропусна възможността да отбележи, че поскъпването на газа се дължи на промяната на клаузите от договора с „Газпром“, договорени в края на 2006 г. по времето, когато министър на икономиката и енергетиката бе Румен Овчаров.

„Сега смятам да се вслушам в съвета на г-н Овчаров и да подаря по един негов портрет на всички предприятия, така че, когато цената на газа се променя, те да знаят на кого да благодарят. Защото той ме посъветва да си сложа неговия портрет в министерството и да му благодаря всяка сутрин за цената на газа”, заяви Трайков, цитиран от Медиапул.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
8
 
5
 
! Отговори
mind twist преди 13 години
Така е! Като Гей Станишеф и компания са подписвали монополни договори и са ни обвързали по начин незащитаващ националните интереси, сега ще плащаме. ПОсле ще кацат че правителството е виновно, поради някакви причини.Гласувайте за БКП, скапаняци!
148
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Уважаеми читатели прочетете Пражката декларация от 3 юни 2008 Европейската съвест и комунизмът. Като гражданско общество принудете президента, премиера,председателят на Народното събрание и всички влиятелни политици да се подпишат под нея.Скока на цената на газа е само едно от проявленията на ненаказаното зло. Ако искате децата ви да благоденстват и да имат бъдеще в България подпишете се и вие.
147
3
 
7
 
! Отговори
99 преди 13 години
ВЕДНАГА ДА СИ ПОДАДАТ ОСТАВКАТАНарода не може да плати 25%
146
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Във Франция увеличават газта с 3% и синдикатите подготвят манифестация,тия тук трябва да са болни ако мислят че народа ще плати 25%!!!
145
1
 
6
 
! Отговори
ИВО преди 13 години
СЕГА ГАЗА НИ Е ВИНОВЕН ДА ИЗЛЕЗЕМЕ ОТ КРИЗАТА ,ПОСЛЕ ВОДАТА,ТОКА И ТАКА НАРОДЕ ОТ 1990 ГОДИНА ДА ВИ КАЖА СМЕ СЕ В КРИЗА И СИ ТРАЕМЕ И НИ ТЪПЧЕ КОЙТО ДОЙДЕ Е ДОКОГА ТАКА .НИКОГА НЯМА БЪЛГАРИНА ДА БЪДЕ ДОБРЕ КАКТО ЕВРОПЕЕЦА ЩЕ СЕ МЪЧИ КАТО ГРЕШЕН ДЯВОЛ ДОКАТО ВЗИМА 300 ЕВРО ВМЕСТО 1000 ПОНЕ !!!!!!!!
144
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"А вие какво очаквахте от един пожарникар "Цената на газта скача заради острия спад на еврото. Очевидно ББ е най-влиятелният пожарникар в историята на човечеството щом успя сам да срути еврото и да ни качи цената на газта.
143
0
 
1
 
! Отговори
от 155 преди 13 години
изпуснал сам запетаята 6250 да се чете 6.25
142
2
 
5
 
! Отговори
DO 150 преди 13 години
Бих искал да сме независими и Русия нямаше и да я споменавам,но сме 100% зависими от тях.Цяла Европа се събразява с руснака защото зависими,бойко се прави на голяма работа,защото народа е калпав и му мълчи.С това никъде несъществуващо увеличение 25% и ти ще изревеш,защото ГЕРБ няма да ти плати фактурата и да ти нахрани децата.
141
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Имаме кажи речи 321 вата на квадратен метър пряка светлина хващаме 50%(силно преувеличено реално са около 10) значи иммаме 160 вата на квдратен метър зада заменим еди реактор 1000 мега вата или 1 000 000 000 вата ни трябват 6 250 000 квадратни метра или 6250 квадратни километра. Нататък го смятай сам колко площ ни трябва за и какво ще коства това.
140
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защото живеем в приказната страна на тиквите!
139
0
 
1
 
! Отговори
компира преди 13 години
При мен е,добре си го смазвал
138
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво стана с моя АК-74 ?
137
5
 
6
 
! Отговори
епикур преди 13 години
РЗС на Янев е еврейски проект,подготвят терена за заселване на евреи с" Цел туризъм"в България,ще се сторят ваканционни селища с 5метрова бетонна ограда с цел сигурност,и никой няма да има право да припарва до там,сиреч ще е вече еврейска земя,Планът за ценоцида на Българите тече с пълна сила,Сидеров( Бисексуален)окепази национализма
136
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стига с тази Русия бе момче, не виждаш ли че такива *** като теб и Р.Овч ни докараха най високата цена на газа в Европа та продължаваш да бълнуваш за Русия. Когато един млад човек започне да лъже като теб говори за много лошо възпитание, просто престани да се подлагаш на всичко руско, при теб нещата със служенето на една много чужда държава придобиват патологичен характер.
135
8
 
10
 
! Отговори
1111 преди 13 години
Boiko вчера плю по Русия,народа днес плаща фактурата.Да си ходи....никъде в света не увеличават газта повече от 3%!
134
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти какъв си бе?Изнерви ме на макс!Излизам от тук аман от луди!
133
2
 
1
 
! Отговори
до 125 преди 13 години
Аз ти обясних ама ти не четеш.По екватора,по неговата цяла дължина за да бъде неспираемо произвоството-вчно.Докато се върти земята все ще грее слънцето и ще се произвежда ток.Може и на север и на юг под градус до определена ширина.Но това ако света се раздели на 3 .Северна и Южна Америка,Европа и Африка и Азия и Австралия.Разбра ли или не?
132
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А вие какво очаквахте от един пожарникар
131
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
BARZO NA PSY
130
0
 
7
 
! Отговори
@@@@@ преди 13 години
ГАЗЪТ-ПО СКЪП ОТ ЗЛАТОТО,,,,,БЕНЗИН И ДИЗЕЛ-ПО СКЪП ОТ ЗЛАТОТО,,,,,ЗАПЛАТИ НАЍ НИСКИ В ЦЯЛА ЕВРОПА ЗАЩО ТАКА????