Скокът на газа отлага излизането от кризата

Поскъпването идва в момент на ръст на промишленото производство
30 юни 2010 07:00,
188
Скокът на газа отлага излизането от кризата
Снимка: Булфото

Шоковото поскъпване на природния газ от 1 юли с близо 25 на сто отлага излизането от кризата, тъй като удря сериозно съживяващите се от спада българска икономика и износ и ще се отрази върху темповете на наваксването на растежа, прогнозираха от бизнеса във вторник, съобщава Медиапул.

От топлофикациите пък смятат, че увеличаването на техните цени средно с 12 на сто като следствие от повишените газови тарифи ще доведе до допълнителен отказ на клиенти или нарастване на техните дългове към топлоснабдителните дружества, както и до аварии заради занижените разходи за поддръжка на мрежата.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков също отбеляза пред bTV, че поскъпването на газа „идва в момент, в който като цяло имаме ръст на промишленото производство, ръст на експорта, ръст на показателите за бизнес климата”.

Той призна, че повишение с 25 процента на суровината не е нещо, което минава незабележимо. Въпреки това изрази надежда, че положителните тенденции в промишлеността ще останат.

Не такъв оптимист обаче е председателят на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов, който заяви пред Медиапул, че новите цени на енергоносителите отлагат излизането на страната от кризата. Той посочи, че и без това през първото шестмесечие големите консуматори на природен газ са на загуба и сега проблемът ще се задълбочи.

Стаменов изрази недоумението си как миналата година през третото тримесечие при двойно по-голямо потребление на синьото гориво в страната цената е била 365,03 лв. за 1000 куб. м, а сега става 542,50 лв.

Той допълни, че компаниите не са наясно дали Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е използвала всички резерви за натиск върху ръста на цената. „Явно сме подписали изключително неблагоприятни договори с „Газпром”, защото тежестта на валутния курс върху цената е едва 10 процента“, заяви председателят на организацията.

Шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев също заяви, че първичният ефект от поскъпването на газа ще е отрицателен. По думите му особено тежко ще се отрази това върху металургията, химическата и машиностроителната промишленост, както и върху малките предприятия като хлебопекарни и оранжерии, които също работят на газ.

Според него при всички положения ще има спад в производството, а оттам и съкращения на работна ръка.

И Стаменов, и Данев упрекнаха политиците, че не са направили нищо през последните години за диверсификацията на енергийните доставки. „Двадесет години стоим на една тръба и един доставчик”, заяви Стаменов. „Ако пазарът беше либерализиран и имаше много доставчици на газ, а не само монополиста „Булгаргаз”, нямаше да има такива изкривявания и икономиката ни да е толкова уязвима на подобни шокови поскъпвания на енергийните цени“, каза Данев.

И двамата коментираха, че поскъпването на цените ще се отрази изключително зле върху износа на страната, тъй като ползващите природен газ предприятия са експортно ориентирани.

Шефът на „Булгаргаз” Димитър Гогов попита защо след като сега цените на петрола са двойно по-ниски от борсовите нива миналата година, когато надхвърлиха 140 долара за барел, цените на бензина са абсолютно същите.

Пред bTV той отново обясни, че дружеството му ще продава на загуба заради определените от ДКЕВР цени. По повод препоръката на Трайчо Трайков да тегли заем, след като изпитва недостиг на оперативни средства, Гогов заяви, че това не е най-добрият начин за управление на бизнеса.

Относно повишението на цените на топлоенергията за бита Лъчезар Богданов коментира, че трябва да е ясно, че енергията не може да струва по-малко, колкото и на хората да не им се иска да е така. „А и е крайно погрешно социалната политика на държавата да стъпва на ниски цени. По-добре е да се стимулира активността на хората да печелят пари, за да си плащат парното, отколкото то да бъде изкуствено държано евтино”, допълни икономическият анализатор.

Заради намаляването на разходите на топлофикациите, за да се натисне ръстът на цените под 12 на сто, има риск клиентите да остават по-дълго без парно при евентуални аварии, предупреди заместник-председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски:

"Не мога да кажа дали ще има режим на парното, но при всички случаи представлява висока степен на риск едно такова минимизиране на разходите за поддръжка. Съществуването на едно дружество от този сектор, нормалното му развитие трябва да бъде обусловено от ясна политика в сектора, т.е. не инцидентно през три месеца да се коригира и да се насажда чувство на несигурност в потребителите на топлофикационната услуга. Трябва да се даде възможност за алтернатива на горивната база", заяви Терзийски.

Още при разглеждането на проектоцените на топлоенергията дружествата предупредиха, че ги грозят фалити, тъй като цените на отоплението с електроенергия стават по-евтини от техните. Шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев пък посочи, че ако се повишат още тарифите за топла вода и парно, ще има отказ на още клиенти от услугите на централизираното отопление и хората съвсем ще спрат да плащат сметките си.

Трайчо Трайков коментира, че за разлика от предишното тримесечие, когато нареди на „Булгаргаз” да продава на цени с 5 процента по-евтини от определените им от регулатора, този път няма да се натиска повишението на газа. „Това би било чисто административно, което означава отлагане на сегашното поскъпване за следващия период. Не смятам, че е уместно това да се прави”, заяви министърът.

Той не пропусна възможността да отбележи, че поскъпването на газа се дължи на промяната на клаузите от договора с „Газпром“, договорени в края на 2006 г. по времето, когато министър на икономиката и енергетиката бе Румен Овчаров.

„Сега смятам да се вслушам в съвета на г-н Овчаров и да подаря по един негов портрет на всички предприятия, така че, когато цената на газа се променя, те да знаят на кого да благодарят. Защото той ме посъветва да си сложа неговия портрет в министерството и да му благодаря всяка сутрин за цената на газа”, заяви Трайков, цитиран от Медиапул.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Комунизмът е престъпление срещу човечеството и всеки които го пропагандира са съучастник в престъпление.
88
1
 
2
 
! Отговори
до 81 преди 13 години
Ей всезнайко ,защо тогава американците в момента строят 40 атомни централи тогава.сигурно не са чували за чудесиите които предлагаш.
87
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От 20 декември 1944 до 29 април 1945 г. е проведен незаконният Народен съд. Народните обвинители се назначават от Министерския съвет, а народните съдии се избират от областните комитети на Отечествения фронт, доминирани от комунистите, без да се изисква задължително юридическо образование или квалификация. Присъдите също се определят от централното и местните ръководства на компартията. Произнесени са 9 155 присъди, от които 2 730 смъртни и 1 305 доживотен затвор.
86
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С нетърпение чакам всеки да си има индивидуален неизчерпаем източник на енергия.Колкото и да ги крият технологиите все отнякъде ще изтече информацията.А барнат ли я китайците ще залеят света .Тогава изобщо не ме интересува кой е навласт.Политиците как ще ръководят като няма монопол над енергията да му мислят.Всеки да може да си прави ток,топла вода,парно,това е бъдещето.няма да пълниме джобове на монополисти!Писна ни от цените им!
85
3
 
3
 
! Отговори
&&& преди 13 години
На запад никога няма да чуете от новото правителство да обвинява постоянно старото.ГЕРБ за *** ли ни вземат или те са ***.Като не могат да се справят да поемат те част от увеличението защото българина не може да си позволи 25%,това е убийствено
84
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След навлизането на съветските войски по заповед на Георги Димитров от Москва и на местното ръководство на българската компартия без съд и присъда са избити над 30 000 души полицаи, кметове, учители, чиновници, индустриалци, едри и дребни собственици, магистрати, лекари, офицери, духовници, журналисти, учени.
83
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
до 75 Алооо, газът от бобът, Изобщо не ме интересуватглупостите ти за комунисти,фашисти,демократи,социалисти,ДСбари,ченгесари - ходи си ги дискутирай в клуба по интереси на залязващото СДС!Аз съм млад човек име интересува,как ще издържам семейството се,как ще се оправям с данъци,доктори, какво ще ям и други такива простотии.А тия тъпотии:комунисти/антикомунисти си ги навий на фуния и си ги заври в...землянките и мандрите!
82
1
 
5
 
! Отговори
@@@@@ преди 13 години
Отказвам се от газът,,,,минавам на въглища и дърва.Дано и те не поскъпнат с 30%- ако и за тях няма таен договор на Р.Овч.
81
4
 
3
 
! Отговори
norm преди 13 години
*** комунисти,още ли не сте разбрали,че държавата няма пари и Белене ще се строи само,ако се намери външен инвеститор.А външния инвеститор няма да се интересува нито от геополитика,нито от "вечната дружба",нито от вашите желания,единственото което ще го интересува е ефективността на проекта.Обратното е финансово заробванена поколения българи.А ако повечето софианци решат да се отопляват на ток,има го достатъчно,мрежата няма да издържи,не липсата на Белене.
80
3
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
ГЕНЕРАЛЕН ИЗВОД: С цената на всякакви неустойки трябва веднъж за винаги да се пререже пъпната ни връв с Русия - същият рекет, като с газа ще има и с ядреното гориво за АЕЦ-а - ето виждате как Украйна не издържа на огромния натиск и като посрана се върна в стадото, но как ще стане това след като бившагент и настоящ руски шпионин ни е президент?...
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аматьори
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стига с тоя атом !Това си е отживелица.Водорода е наред за експлоатация.Кьорав ли си за това което сториха БП?Чак Обама от кръглия кабинет изнесе реч.Все едно идват извънземните.Бъдещето е на соларните,вятърните и водородните технологии.Докога ще ни набутват неизкупената стара стока?Едно време когато имаше вече джи ес ем ни набутаха мобифоните.Години минаха докато се развие джи ес ема.Сега пак старите неща ни набутват разни лобисти заради тлъсти комисьонни.Стига!Стоп!Искаме новото!
77
4
 
7
 
! Отговори
IND преди 13 години
"Той не пропусна възможността да отбележи, че поскъпването на газа се дължи на промяната на клаузите от договора с Газпром, договорени в края на 2006 г. по времето, когато министър на икономиката и енергетиката бе Румен Овчаров."Тия комунисти такива скрити мини са заложили не е истина - накрая глупавия народ ще им се върже, ще свалят сегашното правителствео и пак отиваме в трета глуха....
76
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Такааа.Сега да видим какво ще стане ако повечето софиянци решат да се отопляват на ток защото ще е по-евтино.Ще ни трябва ли АЕЦ Белене или ще стоите на студено
75
1
 
4
 
! Отговори
мнение преди 13 години
Георги Първанов, Иван Костов(/с продажбата на "Нефтохим" на "ЛУКойл") и Симеон Сакскобургготски познават сюжетната линия. Тя протича от мандат в мандат. Борисов е на път да си направи енергийно харакири.В интерес на България е кабинетът да осъзнае, че "Белене" не е просто АЕЦ, а геополитическа валута. Отмятането от проекта би било избор на политическа нестабилност, технологичен застой и въглеродна икономика в зората на екомобилите и зелената революция.
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колкото кажат толкова ще плащаме.Ние сме няква територийка там и не сме голям потребител така че ще ни скубят яко.Няма значение кой е на власт.Щом едно нещо се търси цената му расте.Но питам аз глупав ли беше Тодор Живков навремето та нямаше газ за обикновенните хора ,а имаше централно парно?Когато работеха всички и труда беше задължителен топлофикацията вършеше работа.Но днес поскъпва защото абонатите намаляват.
73
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ужас.
72
6
 
3
 
! Отговори
газът преди 13 години
Комунизмът изби над 120 000 000 души, съсипа съдбите на семействата им, остави рани в морала ни, които и до ден днешен не можем да излекуваме.
71
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Русия да не се бута в "А" група. В момента политиците от тази страна се държат като треторазрядни рекетьори.
70
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така става обикновено, който се кани да седи на два стола, в крайна сметка сяда на пода. Май и Бойковота ще излезе такава. Не може да се чудиш накъде де се подложиш - тука има, тука нема - ха на мене, ха на тебе. Човек трябва да е последователен в решинията и политиката си, принципен както се казва. Не може да управялваш държава, като на ден по 3 пъти си променяш диаметрално мнението. Защото държавата не е кварталната пожарна или мутренската фирма ИПОН. Нещо доста по-сложно е и дори телефонът с лъкавите копчета, на който се радва като малко дете не помага.