Скокът на газа отлага излизането от кризата

Поскъпването идва в момент на ръст на промишленото производство
30 юни 2010 07:00,
188
Скокът на газа отлага излизането от кризата
Снимка: Булфото

Шоковото поскъпване на природния газ от 1 юли с близо 25 на сто отлага излизането от кризата, тъй като удря сериозно съживяващите се от спада българска икономика и износ и ще се отрази върху темповете на наваксването на растежа, прогнозираха от бизнеса във вторник, съобщава Медиапул.

От топлофикациите пък смятат, че увеличаването на техните цени средно с 12 на сто като следствие от повишените газови тарифи ще доведе до допълнителен отказ на клиенти или нарастване на техните дългове към топлоснабдителните дружества, както и до аварии заради занижените разходи за поддръжка на мрежата.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков също отбеляза пред bTV, че поскъпването на газа „идва в момент, в който като цяло имаме ръст на промишленото производство, ръст на експорта, ръст на показателите за бизнес климата”.

Той призна, че повишение с 25 процента на суровината не е нещо, което минава незабележимо. Въпреки това изрази надежда, че положителните тенденции в промишлеността ще останат.

Не такъв оптимист обаче е председателят на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов, който заяви пред Медиапул, че новите цени на енергоносителите отлагат излизането на страната от кризата. Той посочи, че и без това през първото шестмесечие големите консуматори на природен газ са на загуба и сега проблемът ще се задълбочи.

Стаменов изрази недоумението си как миналата година през третото тримесечие при двойно по-голямо потребление на синьото гориво в страната цената е била 365,03 лв. за 1000 куб. м, а сега става 542,50 лв.

Той допълни, че компаниите не са наясно дали Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е използвала всички резерви за натиск върху ръста на цената. „Явно сме подписали изключително неблагоприятни договори с „Газпром”, защото тежестта на валутния курс върху цената е едва 10 процента“, заяви председателят на организацията.

Шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев също заяви, че първичният ефект от поскъпването на газа ще е отрицателен. По думите му особено тежко ще се отрази това върху металургията, химическата и машиностроителната промишленост, както и върху малките предприятия като хлебопекарни и оранжерии, които също работят на газ.

Според него при всички положения ще има спад в производството, а оттам и съкращения на работна ръка.

И Стаменов, и Данев упрекнаха политиците, че не са направили нищо през последните години за диверсификацията на енергийните доставки. „Двадесет години стоим на една тръба и един доставчик”, заяви Стаменов. „Ако пазарът беше либерализиран и имаше много доставчици на газ, а не само монополиста „Булгаргаз”, нямаше да има такива изкривявания и икономиката ни да е толкова уязвима на подобни шокови поскъпвания на енергийните цени“, каза Данев.

И двамата коментираха, че поскъпването на цените ще се отрази изключително зле върху износа на страната, тъй като ползващите природен газ предприятия са експортно ориентирани.

Шефът на „Булгаргаз” Димитър Гогов попита защо след като сега цените на петрола са двойно по-ниски от борсовите нива миналата година, когато надхвърлиха 140 долара за барел, цените на бензина са абсолютно същите.

Пред bTV той отново обясни, че дружеството му ще продава на загуба заради определените от ДКЕВР цени. По повод препоръката на Трайчо Трайков да тегли заем, след като изпитва недостиг на оперативни средства, Гогов заяви, че това не е най-добрият начин за управление на бизнеса.

Относно повишението на цените на топлоенергията за бита Лъчезар Богданов коментира, че трябва да е ясно, че енергията не може да струва по-малко, колкото и на хората да не им се иска да е така. „А и е крайно погрешно социалната политика на държавата да стъпва на ниски цени. По-добре е да се стимулира активността на хората да печелят пари, за да си плащат парното, отколкото то да бъде изкуствено държано евтино”, допълни икономическият анализатор.

Заради намаляването на разходите на топлофикациите, за да се натисне ръстът на цените под 12 на сто, има риск клиентите да остават по-дълго без парно при евентуални аварии, предупреди заместник-председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски:

"Не мога да кажа дали ще има режим на парното, но при всички случаи представлява висока степен на риск едно такова минимизиране на разходите за поддръжка. Съществуването на едно дружество от този сектор, нормалното му развитие трябва да бъде обусловено от ясна политика в сектора, т.е. не инцидентно през три месеца да се коригира и да се насажда чувство на несигурност в потребителите на топлофикационната услуга. Трябва да се даде възможност за алтернатива на горивната база", заяви Терзийски.

Още при разглеждането на проектоцените на топлоенергията дружествата предупредиха, че ги грозят фалити, тъй като цените на отоплението с електроенергия стават по-евтини от техните. Шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев пък посочи, че ако се повишат още тарифите за топла вода и парно, ще има отказ на още клиенти от услугите на централизираното отопление и хората съвсем ще спрат да плащат сметките си.

Трайчо Трайков коментира, че за разлика от предишното тримесечие, когато нареди на „Булгаргаз” да продава на цени с 5 процента по-евтини от определените им от регулатора, този път няма да се натиска повишението на газа. „Това би било чисто административно, което означава отлагане на сегашното поскъпване за следващия период. Не смятам, че е уместно това да се прави”, заяви министърът.

Той не пропусна възможността да отбележи, че поскъпването на газа се дължи на промяната на клаузите от договора с „Газпром“, договорени в края на 2006 г. по времето, когато министър на икономиката и енергетиката бе Румен Овчаров.

„Сега смятам да се вслушам в съвета на г-н Овчаров и да подаря по един негов портрет на всички предприятия, така че, когато цената на газа се променя, те да знаят на кого да благодарят. Защото той ме посъветва да си сложа неговия портрет в министерството и да му благодаря всяка сутрин за цената на газа”, заяви Трайков, цитиран от Медиапул.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
1
 
! Отговори
1111 преди 13 години
Американците,турците,руснаците,евреите,европейците,комунистите са виновни!!!!
108
1
 
0
 
! Отговори
прага2008 преди 13 години
- Че европейската интеграция беше недвусмислен отговор на войните и насилието, предизвикани от тоталитарните системи на континента,- Че осмислянето на престъпленията срещу човечеството, извършени от комунистическите режими на континента, трябва да породи същите чувства у всички европейци, каквито пораждат престъпленията на нацистките режими,
107
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
до 4автора"на 87,90,92,94,96 абе ,човече, какво ни занимаваш с история.Като си толкова изкушен от епистоларния жанр, напиши книга по темата, издай си я, продавай си я и с приходите си плащай парното и тока.Да сте ги осъдили, вкарали в затвора, убили,изяли и *** комунистите като си толкоз нахъсен.Тук коментираме как ще живеем, а не как е умрял дедо ти.Айде сиктир от политиканти!*** - трий всички които не пишат по темата.
106
1
 
0
 
! Отговори
прага2008 преди 13 години
- Че комунистическата идеология носи пряка отговорност за престъпления срещу човечеството,- Че гузната съвест, произтичаща от комунистическото минало, е тежко бреме за бъдещето на Европа и за нашите деца,- Че различните оценки на комунистическото минало все още позволяват Европа да се дели на "Западна" и "Източна",
105
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не трябва ли да е "психар"?
104
3
 
1
 
! Отговори
прага2008 преди 13 години
- Че Европа ще се обедини едва когато обедини отново своята история, когато признае като общи последствията от комунизма и нацизма и предизвика откровен и задълбочен дебат за престъпленията на всички тоталитарни режими през миналия век,- Че комунистическата идеология носи пряка отговорност за престъпления срещу човечеството,
103
1
 
5
 
! Отговори
1111 преди 13 години
Пожарникара вчера плю по Русия,народа днес плаща фактурата.Да си ходи....никъде в света не увеличават газта повече от 3%!
102
2
 
2
 
! Отговори
прага2008 преди 13 години
Загрижени за достойното и демократичното бъдеще на нашия европейски дом, като имаме предвид,- Че общества, които забравят миналото, нямат бъдеще,- Че Европа ще се обедини едва когато обедини отново своята история,
101
1
 
2
 
! Отговори
Гадняра преди 13 години
Психиатър!
100
1
 
2
 
! Отговори
До 98 преди 13 години
Сега ако си измислил и начин да консервираш ел-енергията ще те призная за гений.А когато е облачно и през нощта какво ще правиш ще въртиш *** на собствен генератор
99
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
на кой му пука за миналото бе будала,ти утре минало ще ядеш.Та нали бойко е комунист ти да не мислиш че е слезнал от марс.Ти ли *** си виновен че в момента в Авган трепят хора
98
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кой е моралът, който дава право в Правец да стои новопостроен паметник на диктатора Тодор Живков, а Димитровград да носи все още името на първия български комунистически масов убиец Георги Димитров? Или паметниците на армията на СССР, окупирала с близо 300 000 свои войници родината ни, да стоят издигнати, демонстрирайки сакралност и устойчивост, на която не се радва нито един от повече от скромните паметници на Левски, Ботев, Стамболов и малките мемориални плочи на близо 250 000 жертви на комунистическата диктатура? Нека имат възможност да отговорят. Затова нека питаме.
97
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо никой не казва, че се предвижда такса "Топло" в сметките за ток? Само и само топлофикациите да не фалират. Докога ще съществуват тези рекетьорски фирми, управлявани от некадърни управници (за сметка на това - изпечени мошеници)?! Да живее държавния рекет! Ура.
96
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 13 години
какво излизане от криза бе хора - то държавата и народа ще фалират, така че ще излезнем за постоянно
95
3
 
6
 
! Отговори
до91 преди 13 години
Ей Незнайко,само 15% от слънчевата енергия ако се усвоява от цялото земно кълбо ще бъде достатъчна за да няма нито една ядрена централа в целия свят!А не е въпроса защо го правят американците,а кой държи умишлено скъпи соларните технологии.
94
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГЕРБ да си ходят!!!Няма никoй да може да понесе тези 25% защото всичко ще увеличи не само газта!!!
93
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За периода 1945-1953 г. броят на политическите процеси надхвърля цифрата 106.Концентрационните лагери са създадени на 20 декември 1944 с Наредба-закон за трудововъзпитателните общежития за политически опасните лица. Според неокончателни данни в периода 1944-1962 през концентрационните лагери са минали над 250 000 души. Концентрационните лагери продължават да съществуват и след 1962. От края на декември 1984 до 1989 в тях без съд и присъда са изпращани български турци, които са се съпротивлявали на смяната на имената. Все още няма сигурни данни за загиналите в нечовешките условия на лагерите.
92
2
 
6
 
! Отговори
До 92 преди 13 години
А борбата с несъществуващ противник е диагноза и се нуждае от спешна консултация с психолог
91
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност до ЦК на БРП(к) от септември 1944 до май 1945 всички изселени лица в страната са 28 131 души.
90
0
 
6
 
! Отговори
do 87 преди 13 години
Тоя утре няма да има какво да яде трягнал за Димитров да говори.Абе Димитров ли ти вдига газта бе будала.На вас русия,турците,евреите,хамериканците,евреите са ви виновни некадърници