Горбачов: Живков беше способен държавник!

"Перестройката не претърпя поражение, тя бе прекъсната"
Обновена: 8 окт 2010 16:41 | 8 окт 2010 16:40,
518
Горбачов: Живков беше способен държавник!
Михаил Горбачов. Снимка: БГНЕС

"Перестройката е движение, в основата на което стои изборът". Това заяви последният съветски лидер Михаил Горбачов, който участва в международната конференция "Европа гледа на Изток", която се провежда в София.

"Когато казват, че перестройката е претърпяла поражение, аз заявявам: тя не е претърпяла поражение, тя бе прекъсната, нея я прекъснаха. Но даже това, което успяхме да постигнем във всички направления – политически реформи, свобода, демокрация – всичко това ни дава основание да кажем, че ние бяхме стигнали до такава точка, след която връщане в миналото бе невъзможно. Това е най-важното", убеден е Горбачов.

Последният съветски президент призна, че "имаше политически грешки и аз давам отчет за тях вече 20 години и навярно ще се отчитам още 20 години" и добави: "нямам нищо против, ако ми се удаде възможност да доживея до 100 години".

За Горбачов перестройката е това събитие от края на ХХ век, което има голям световен отзвук.

"То трябва да бъде оценено като сериозен завой, открил възможността към промени в Централна и Източна Европа, към промени в международните отношения", подчерта той.

Горбачов оцени бившия комунистически лидер Тодор Живков като "способен държавник".

"Тодор Живков е направил много за България, даже в тази част от моя живот, когато аз бях начело на СССР. Той използваше своите способности, за да надхитри събеседниците си. Много способен човек", заяви Горбачов.

Според него Живков е спомогнал много за българската модернизация – трансформацията на българското общество от селско в модерно градско.

"България и българите трябва да знаят, че нашите отношения си остават топли, сърдечни, братски, с каквото се отличават при всички периоди. Преживяхме труден период – и вие, и ние, и разбрахме, че сме си нужни един на друг", завърши Горбачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


518
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
487
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И последно - световната икономическа криза с всички нейни социални последствия върху целия свят е резултат именно от начина по който функционира съвременния капитализъм - пари създадени от въздуха т.е. без покритие, икономика базирана на купувам/продавам без никой нищо да произвежда. Кажи ми от чисто здрав разум мога ли да ти дам аз на заем нещо което не притежавам, примерно книга? Защото банковата система при капитализма прави точно това т.нар. система с частичен резерв
486
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Накратко - властимащите навсякъде затягат примката около обикновения човек. Да разбира се че в по-богатите държави ще им трябва повече време да стигнат дъното и българите може да не сме между живите да го видим - но в чисто икономически план капитализмът рухва, по-точно рухва върху главата на малкия човек а елита става все по-богат. Това е
485
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да но има нещо друго, самата система капитализъм в този си най-див вид в който е и в САЩ позволява това да се случва. Разбираш ли? Ок отхвърлихме комунизма но американския тип демокрация и безконтролна власт на големия капитал НЕ Е разрешение на проблемите от комунизма, а тяхно задълбочаване. Ония там се раждат в дълг и умират в дълг. За да може да живеят те с евтини стоки това е с цената на ресурсите и труда на други нации. Европейските държави са с 1 идея по добре но и тук нещата се влошават.
484
1
 
1
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: 491P.S.: И точно това сега, наследниците на Тодор Живков (да речем "бизнесменът" от комунистическо потекло Георги Гергов и много други като него) сега наричат "демокрация".
483
1
 
1
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: 491Да така е, съгласен съм. Но това финно и изпипано лишаване от свобода го дължим единствено и пак на бившите комунисти!!! Това искам да кажа! Просто и ясно - Тодор Живков не беше никакъв държавник, а овчар от село (което е темата на статията). Неговите наследници сега - последователите на Тодор Живков продължават да ни управляват, защото заблудиха овчето стадо, че СДС били едва ли не фашисти. Затова сега са ни впрегнали "финно и изпипано" и ни работят яко! Заслужаваме си го!
482
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това са плодовете на демокрацията. За съжаление. А жалкото е че дори не изразяват свои позиции, а просто повтаряни и крещяни хиляди пъти лозунги без съдържание и без мисъл.
481
0
 
1
 
! Отговори
събота преди 13 години
466-- *---останалине сме хора с много ховече изисквания----* 476-- *-----пукай се от яд,ако щеш--* Някъде между изискванията и пътуванията сте си ЗАБРАВИЛИ човещината и културата Вярвам,че преди това сте ги имали
480
1
 
0
 
! Отговори
няма смисъл преди 13 години
Няма смисъл да се спори с комунисти! Едната част не може да мисли, а останалата демагогства.
479
3
 
0
 
! Отговори
до 383 преди 13 години
Такива панелки хората строят след бедствия. Доколкото комунизмът е бедствие -да, нормално е да ги има.
478
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти май не прочете какво ти писах. Идеолоиите са за плебейте. Само че примката върху раята се затяга. Точно това се мъча да ти кажа. Разбира се че по-лесно се управлява стадо което СИ МИСЛИ че е сводободно. Преди при комунизма липсата на свобода беше очевидна, сега е много по-финна и изпипана. Днешният роб може да умира от глад но си вярва че е свободно. По-просто и ясно няма как да ти го напиша.
477
1
 
1
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: KaizerТи да не си учил ВМЕИ? Иван Костов преподаваше по икономика, не знам да е преподавал история на комунизма, но както и да е.Няма да му обсъждам личните качества, като личност и аз не съм му фен, но зад СДС заставам твърдо! Това са единствените които направиха нещо макар и съвсем малко, но *** Балкански не им позволи повече. И не съм идеалист - в СДС не всички бяха добрички. Имаше всякакви. Но като цяло бяха умни и способни хора.
476
0
 
1
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: 486Първо, не ни потупват непрекъснато по рамото - в заблуждение си!!!Даже напротив - съвсем наскоро търпяхме сериозни критики заради калпавата ни съдебна система - да не би да не е вярно? Надежда Михайлова я "потупваха" защото отвори границите и можем вече да ходим в Гърция без визи. А Бойко Борисов сега сам се тупа по рамото че догодина ще влезем в Шенген. За сведение на простолюдието - наше задължение е да влезем в Шенген - не е постижение! Той само ни заблуждава!!!
475
1
 
1
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: IlianОооо, ти си от Видин значи? И майка ми е от този край - видинския с най-много паметници на партизани - най-червения окръг в цяла България - видинския окръг!Сега ми е ясно защо плюеш по демокрацията и си мечтаеш за комунизма!Е да не би да беше хубаво по времето на бай ти Тошо? Всички боготворяха Петър Младенов защото беше от "нашия край", е и като стана министър какво направи? Още тогава кой свари се изнасяше от село във Видин, после от Видин в София.
474
0
 
1
 
! Отговори
Самсон преди 13 години
Аз не казвам, че е хубаво във Видинто никога не е било хубаво въпроса беше какво е построено и се строи
473
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А ти ми отговори на следното - защо щом и сега ни управлява олигархия от бивши комунсти западът и в частност САЩ ни потупват непрекъснато по рамото? Аз ще ти отговоря, защото и преди и сега големият капитал не е имал и няма никога да има идеология - самите понятия като комунизъм и демокрация са просто това понятия за плебейте. А РЕАЛНОСТИТЕ зад тези понятия винаги са в ущърб на обикновения човек.
472
1
 
2
 
! Отговори
Kaizer преди 13 години
Ооо да бе.Иван Костов демократ...Само кадето е бил от комунистическото котило,предаваше ми история на комунизма.И как се заяждаше,за нищо ако знаеш..
471
2
 
4
 
! Отговори
Ilian преди 13 години
Е и?Като имаме безмитна зона и дунав мост,каво?То града опустя от скапаната ви демокрация.Хората нали се изнесоха да бачкат в Италия и Испания като роби.Хайде не пиши колко е хубаво сега във Видин.От там съм.
470
1
 
4
 
! Отговори
някой преди 13 години
Лягам си, изморих се да отговарям на *** въпроси.Демокрацията в момента е направена от бившите комунисти - като твоя възлюбен Тодор Живков!Или ще кажеш че милионерът Георги Гергов не е бивш комунист??? Че той сам си го признава. Посочи ми - колко сегашни милионери не са били комунисти или агенти на ДС и УБО? И после ми говори за демокрация. Ама първо - спри да плюеш по СДС и Иван Костов. Те бяха истинските демократи но вие ги оплюхте. Затова сега сме в това положение!!!
469
2
 
4
 
! Отговори
Самсон преди 13 години
Като не го виждаш, *** до Видин и ще го видиш :)безмитната зона също, аз работя там, произвеждаме части за Реноама кво да ти обяснявам, ти си *** червена кратуна
468
1
 
4
 
! Отговори
vrv преди 13 години
Магистрали??? Курортни комплекси??? 2 ВЕЦА, добре, Метрото ако незнаеш е почнато още преди 89г.. Детски градини??? (То преди нямаше:))), нови летища да, Дунав мост 2 къде е точно, че не го виждам? Безмитна зона направена, ахах::) Солвей соди си до имаше и преди това, че го купиха не значи, че е построен. В Ловеч преди 89 г. се сглобяваха самолети и автомобили, ако незнаеш:)) Идеал стандарт добре..

Спонсорирани публикации