Плевнелиев дари Папата с 200-килограмово яйце

Президентът и Бенедикт Шестнадесети водеха насаме разговор на немски език
24 май 2012 19:15, Бойчо Попов
260
 Плевнелиев дари Папата с 200-килограмово яйце
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев, който пристигна тази сутрин на официално двудневно посещение, бе на аудиенция при Негово Светейшество папа Бенедикт Шестнадесети.

Церемонията по посрещането започна във вътрешния двор на Апостолическия дворец, известен като "Кортиле Сан Дамазо" по името на папа Свети Дамас Първи, който е 37-ият понтифекс в хронологията на Римокатолическата църква. Почетен караул на

Папската швейцарска гвардия отдаде военни почести. Българският държавен глава бе приветстван от висши духовници и членове на корпуса на папските благородници, които ги придружиха до личната библиотека на папата.

Росен Плевнелиев и Бенедикт Шестнадесети водиха насаме разговор на немски език. След това на Негово Светейшество бяха представени членовете на официалната делегация, която включва заместник-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, дейци на културата, образованието и науката.

Президентът Плевнелиев дари папата с творба на скулптора Георги Андреев - огромно великденско яйце. То е изработено от иноксова стомана и има златно покритие. Обсипано е с кристални камъни в цветовете на дъгата. Яйцето се състои от 11 сектора под формата на ромб, в средата на който има вписан кръст. В кръста са вплетени символите - цвят, сърце и четирилистна детелина. То е с размери 2,3 метра и тежи 200 кг.

Целият ансамбъл символизира 12-те апостола. На върха на яйцето има кръст. В диагоналите на скулптурата са пръснати 2000 рубинено червени кристали.

Освен великденското яйце президентът подари на папата и икона "Архангелски събор" копие на Димитър Зограф от 1836 г.

Папата пък поднесе златен плакет с личния си герб, върху който има човешка глава - герб на родното му място Регенсбург, глиган - символа на Мюнхен (Бавария), както и раковина - символ на поклонничеството. Личният герб на Светия отец пък е украсен с папска тиара и двата ключа на Свети Петър за райските двери. Долната част пък прилича на човешки уши, което за непосветените в хералдиката може да означава, че папата чува молитвите на всички свои чада.

"Папата отправи най-топли поздрави и пожелания към българския народ по случай празника на Светите Братя Кирил и Методий, които са вечен мост на културата. Той изтъкна ролята на България за опазването и развитието на тяхното дело," сподели президентът Плевнелиев пред българските журналисти след срещите в Апостолическия дворец, предаде БТА. 

"Обсъдихме и някои, въпроси свързани с общоевропейското семейство и неговите ценности. Кардинал Бертоне изтъкна, че Светият престол е силно впечатлен от икономическата стабилност на България. Това е така - поясних аз - благодарение на това, че българските политици винаги са мислили за следващото поколение и аз съм благодарен на предишните правителства, че са спазвали тази традиция," подчерта президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
3
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Поредната идиощина на една бедна държава.Същият ефект би имал и една икона.
185
5
 
21
 
! Отговори
ТОВА СА ФАКТИТЕ преди 11 години
ТОВА ГОЛЯМО ЯЙЦЕ Е ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ НА МЕГАЛОМАНСКАТА МАНИЯ НА МЕНТОРА НА ***- БАТЕ МУ БОЙКО. ПОРЕДНА БЪЛГАРСКА ПРОСТОТИЯ. НО И В ТОВА ИМА СТРАХОТЕН СИМВОЛ - "ТИРЕ, ГОЛЕМИ ЯЙЦА"(УДАРЕНИЕТО Е НА"Я"). И Е ВИДНО И КОЙ ГО "СНЕСЕ"- КЛАСИЧЕСКИЯ ***.*** Е САМО ПРИНОСИТЕЛЯТ МУ. ГОЛЕМ СМЕХ, ГОЛЕМ РЕЗИЛ. ИЗОБЩО, ПОСЛЕДНИТЕ ПУБЛИЧНИ ИЗЯВИ НА БЪЛГАРИЯ КАТО ИЗЦЕПКАТА С НЕСЪСТОЯЛАТА СЕ 16 РЕПУБЛИКА,"ГОЛЯМОТО ЯЙЦЕ", ЧАЛГАДЖИЙСКИЯ РЕЗИЛ НА ЕВРОВИЗИЯ Е ГОЛЕМ ШАМАР ЗА ТЪПАТА ДНЕШНА МУТРОБЪЛГАРИЯ.
184
0
 
9
 
! Отговори
Гошо преди 11 години
еееееех , герберска им работа , сега предизвикват макетата да изс..ат 3 метрово яйце
183
3
 
18
 
! Отговори
Язе преди 11 години
Най-доброто което прочетох по този повод:"Яйце от щастливи българиПрезидентът ни дари папата с огромно позлатено яйце. Няма начин в това да няма дълбока скрита символика. Така както по изискванията на Европейския съюз яйцата трябва да се снасят от щастливи кокошки, така и по презумпция скъпоценният дар би трябвало да е снесен от щастливи данъкоплатци. Последните изказвания на управляващите потвърждават това."
182
3
 
1
 
! Отговори
do 206 преди 11 години
Ami ako pc-to im niama kvo 6te kage6,a *** TAKAV!!
181
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българите да пишат на български = КИРИЛИЦА, останалата *** на маймуница!
180
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този *** по гюзмета ще надмине леля Цецка (Виетнам, Баку ...) и другите ГЕРБадоси.Ами този угоен свинчок Анастас Анастасов за какво и той се е повлякъл там?Хайде ***, пък следващото ти гюзме да бъде до Паго Паго, та да похарчиш повече български пари, защото Дянков вече е уредил нов 3 милиарден заем.
179
0
 
1
 
! Отговори
Язе преди 11 години
trud.bg/Article.asp?ArticleId=1390141
178
5
 
4
 
! Отговори
ъхъ преди 11 години
Ееееее, голяма сензация бре!! Разгеле някой българански политик да знае още един език освен някой диалект на книжовния български! Невероятно! След още 20 години може да имаме и доказано грамотен президент. Плевнята му е дуднал на немски, ама Папата що ли е разбрал.... няма да ни каже. Освен това трябва да спазват дипломатическия етикет- трябвало е да говорят с преводач.
177
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Podlizur6tina za skapania i izkukorigal PAPA
176
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"българските политици винаги са мислили за следващото поколение"...Мазния има предвид, че ГЕРБ винаги мислят за следващото *** поколение, като верни техни избиратели.Боже, прибери си вересиите Боже!
175
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Повръща ми се от тая балканска простотия и парвенющина. Боже, кога ще имаме едни наистина културни и нормални политици или тоя народ вече необратимо се ***.
174
6
 
22
 
! Отговори
Петела Гого преди 11 години
Това яйце го снесе бат бойко и петела цвъки?????Няма друг начин.
173
1
 
8
 
! Отговори
сиганин преди 11 години
Много джилязу бе батеее...
172
3
 
21
 
! Отговори
Жельо Желев преди 11 години
Намирисва ми на контрабанда.Няма да се учудя ако вътре в яйцето е бил поне единият Галев.
171
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До: press***president.bg, office***president.bg, webmaster***president.bg, info***president.bgОтносно: sram Rosene ,che si ot G.D.Otide "tam" da pokazhesh ,che znaesh nemski li ?Дата: Петък, 2012, Май 25 07:43:35 EESTИ ти ли използваш властта за злини и в услуга на погублението на България ?! И ти ли отиваш да се поклониш на папата,при положение,че си имаме достатъчно мерзавци от сорта-попове, като това ти поклонение го пренасяш и в България.
170
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига с това "бедстващия народ"!Я погледнете и прочетете какво казва Мутрата!"България е в цветущо икономическо и финансово състояние"!И действително е така!Как иначе ще може да снесе 200 килограмово яйце!КЪДЕ ДРУГАДЕ ПО СВЕТА ИМА ТАКОВА ЧУДО?
169
5
 
18
 
! Отговори
dt преди 11 години
КОЙ Е ТОЗИ ?МАСОНСКА СЛУГА КОЛКО ЗЛАТО ИМА В 200 КИЛОГРАМА ЖЕЛЯЗО ОТ КЪДЕ ПАРИ ЗА ТАКИВА ПОДАРЪЦИ НА ФОНА НА БЕДСТВАЩА БЪЛГАРИЯ ?КОЙ ГО ИЗБРА ТОЗИ ?КОГАТО 80% ОТ БЪЛГАРИТЕ НЕ ГО СЧИТАТ ЗА СВОЙ ПРЕЗИДЕНТ.
168
6
 
29
 
! Отговори
Andreshko преди 11 години
След земетресението в Италия,техният Премиер се завърна спешно от Америка,за да бъде сред бедстващите,а този след земетресението в България,отива в Италия,за да подрява яйца на Папата.Пълен ***...
167
4
 
19
 
! Отговори
Andreshko преди 11 години
Кога успя да снесе яйцето и го подарява на Папата...

Спонсорирани публикации