Ричард Ран: Забраната на шистовия газ беше "автогол"

България е постигнала огромен напредък през последните 25 години
Обновена: 1 апр 2014 19:32 | 1 апр 2014 16:50,
424
Ричард Ран: Забраната на шистовия газ беше "автогол"
Снимка: Булфото

Забраната за добив на шистов газ в България е необмислена постъпка, която може да направи лоша услуга на страната. Такова мнение изрази икономистът Ричард Ран в ефира на телевизия Bulgaria On Air. Специалистът дори определи това решение на правителството ни като „автогол“.

Въпреки това обаче Ран вярва в по-доброто бъдеще на България и е очарован от промяната, която е настъпила в страната ни през последните 25 години.

Ран е оптимист за бъдещето на България, тъй като установява огромен напредък за последните години и вижда възможност за продължаване на модернизирането и просперитета на държавата ни най-вече в икономически план.

Той припомни старите автомобили, лошите пътища, ограничения брой заведения и ресторанти, като и липсата на пълна свобода, невъзможността да правиш всичко, което си пожелаеш. Днес Ран прави констатация, че България е една модерна държава, а нейното лице София е прекрасна европейска столица.

В интервюто си Ран заяви, че напрегнатите отношения между Русия и Украйна, и по-скоро Крим, могат да прераснат в нещо много по-голямо, въпреки че се въздържа от някакви конкретни прогнози относно развитието на ситуацията. Според него президентът Путин би трябвало да премисли положението и да действа по-спокойно.

„Вярно е, че повече от половината от населението в Крим е рускоговорящо, но това все пак не може да оправдае руския президент изцяло, че действа все едно тази територия е негова, което изглежда е крайната цел“, коментира Ран.

Напълно реално е скоро Русия да поиска да привлече към себе си и други страни, намиращи се в близост до нея, като освен Приднестровието, има вероятност да предяви претенции и към Беларус и балтийските страни, предупреди икономистът.

За съжаление, санкциите, които САЩ се опитват да наложи, не могат да бъдат приети сериозно и нямат и не биха имали ефект и в бъдеще. Ясно е, че се налага затягане и по-сериозно отношение към проблема. Една от евентуалните мерки би трябвало да бъде финансова санкция, поне така смята икономистът.

Тук обаче също има уловка, понеже Европа в момента е зависима от Русия, тъй като внася от нея газ и петрол. Разбира се, и Русия зависи от Европа, заради приходите, които получава от износа си. Така се получава един порочен кръг и затова Ран не знае дали и финансовите глоби биха имали резултат.

Той определя като възможност за излизане от този омагьосан кръг сценария Европа сама да произвежда шистов газ и да е напълно независима. Според него това е абсолютно възможно и дори посочва като пример САЩ, които не разполагат с по-големи възможности от Европа, тъкмо обратното, но пък там се осъществяват много повече проекти и затова Америка може да се похвали с енергийна независимост. Определено разковничето според него е в добиването на газ в Европа, защото тя има възможност за това. По този начин ще се освободи от символичното робство, наложено й от Русия.

В случай че все пак бъдат наложени глоби и Русия реши да спре износа на газ, със сигурност и двете страни ще бъдат ощетени. Ричард Ран подчерта, че някои европейски страни биха били в голям степен засегнати, защото внасят 95% от газа си от Русия и тези страни са Литва, Латвия, Естония, Финландия, Швеция и България.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя добре ли е?Шистов газ го гони тоя ***!Ние с Русия не сме се карали ***!Русия за нас газ ще даде винаги *** ***!
266
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До delia,къде ги видя тези мислещи американци, та чак и прогресивно мислещи?
265
23
 
5
 
! Отговори
delia преди 10 години
Браво мистър Ран! Добре, че има такива хора, които да помагат на нашата родина да се пази от пост-комунистическо нашествие! Дано повече прогресивно мислещи американци да идват в България с инвестиции и идеи!
264
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нема да видите шистов газ в България! Нас Господ ни пази от такива изчадия адови!Урагани ще ви удрят, в наводнения ще се давите, ще се свличате, докато си разкарате мръсните пипала от нашата земя!
263
6
 
21
 
! Отговори
kane преди 10 години
... ей ***, няма ли кой и другото око да ти извади и бял ден да не видиш бе ***, както многото бедни българи дето заробихте след предателството на горбачов!Мама ви *** фашисткаНяма ли ботуш дето да ви смаже завинаги
262
24
 
9
 
! Отговори
Благодарен българин преди 10 години
Да е жив и здрав тоя човек - без него щяхме да сме смазана от руски ботуш гладна посткомунистическа *** като Молдова !
261
1
 
21
 
! Отговори
Гено преди 10 години
Гледна точка на икономист фокусиран върху краткосрочния икономически баланс. Дали някой ще се трови в дългосрочен план не е обект на неговия анализ. Досега никоя медия не се е ангажирала да дискутира положителните и отрицателните влияния на добива на шистов газ. Това не е журналистическа статия, а преразказ на нечие изявление. Пълна скука и ви чета весника, само защото и другата преса е скучна. Единствен Валери Наденов смее да провокира хорската мисъл, без значение далие е прав или крив.
260
3
 
37
 
! Отговори
Румбо преди 10 години
Тоя "***" има наглостта да се появи отново!Ама то американците са оперирани откъм съвест,срам и задръжки още от детска възраст.Ами ако решим да сондираме за шистовия газ чрез български или други неамерикански фирми,дали ще е такъв фен?
259
4
 
33
 
! Отговори
Крумъ преди 10 години
Извадете му и другото око барем прогледне. Я по добре го набийте на кола
258
3
 
6
 
! Отговори
Emigrant преди 10 години
Abe zachto ne si gledat tiahnata ami si vrat nosa navsiakade....jalki skapernici i egoisti....te chte ni kajat kakvo triabva kak li pak ne
257
1
 
7
 
! Отговори
Бади преди 10 години
Ооколо санкциите срещу Русия шистовия газ е отново е актуална тема.
256
3
 
18
 
! Отговори
Косто и Ран се барат преди 10 години
У бе, мазен ***!!Да те ритат дано, да ти спукат далака от шутове на тебе, мазен ***! В предаване ше те дават- за затвора си ве, ***! Но Костов е тоя дет най-вече трябва да е в затвора където редовно да му точат корите, мазно *** Костовско! Ех как не мога да те сритам в муцуната, знаеш ли каква демокрациоя щи дам?
255
5
 
34
 
! Отговори
Долу Ран преди 10 години
До MMДоказано е, че плана Ран-ът (Ран съвместно с Ът ) по демагогия на Костов се изпълнява сткриктно през последнтие 25 години и България се превърна в ***! Преватизацията на Костов беше част от този отвратителен план. Така ни спасиха от комунизма, че ни закопаха 20 км. под земята.
254
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 265: абе ***, ти с г*зъ ли си мислиш. това което предлагаш е невъзможно. По тази логика ако в бг се стигне до това разпарчеросване,много естествено че и тя ще изчезне.Това харесва ли ти,*** дивашка? Много ниско се навеждаш.
253
2
 
24
 
! Отговори
Плана Ран-Ът преди 10 години
"Той припомни старите автомобили, лошите пътища, ограничения брой заведения и ресторанти, като и липсата на пълна свобода, невъзможността да правиш всичко, което си пожелаеш.------Забравил е да спомене съвременната липсата на здравеопазване в България, на нормално функционираща правна система, законност, образование, модерно и проспериращно общество и прочие.Може ли човек да яде и да се лекува с асфалт, бе, Рански идиоте ***>? Демократичните *** на чело с Иван Костов съсипаха Бг.
252
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дано му извадят и другото око на този ***!
251
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази гад едноока ***...
250
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След като този тип заявява, че забраната за шистовия газ е била "автогол", значи това е било правилно решение!!!Този екземпляр и останалите хищници около него, които закопаха България за много години напред, с техния план Ран - Ът, нека да вият сега от мъка, че не могат да изтровят Българската земя, за да изкарат пари на гърба ни!!!Може би Франция е глупава, като е забранила добива на шистов газ, защо ние ще сме толкова "хитри", че да се съгласим?!? USA отрови и съсипа своя територия, ние не.
249
24
 
4
 
! Отговори
MM преди 10 години
Трябва да си жестоко вглупен човек, за да вярваш, че този едноочко е виновен за състоянието на държавата. Той няма общо нито с нивото на корупция, нито със съдебната система, нито с енергийната зависимост от една "миролюбива" славянска страна, нито за чалгата.
248
1
 
12
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Доктор Сърп Пичук, че ти си *** бе ***!