Ричард Ран: Забраната на шистовия газ беше "автогол"

България е постигнала огромен напредък през последните 25 години
Обновена: 1 апр 2014 19:32 | 1 апр 2014 16:50,
424
Ричард Ран: Забраната на шистовия газ беше "автогол"
Снимка: Булфото

Забраната за добив на шистов газ в България е необмислена постъпка, която може да направи лоша услуга на страната. Такова мнение изрази икономистът Ричард Ран в ефира на телевизия Bulgaria On Air. Специалистът дори определи това решение на правителството ни като „автогол“.

Въпреки това обаче Ран вярва в по-доброто бъдеще на България и е очарован от промяната, която е настъпила в страната ни през последните 25 години.

Ран е оптимист за бъдещето на България, тъй като установява огромен напредък за последните години и вижда възможност за продължаване на модернизирането и просперитета на държавата ни най-вече в икономически план.

Той припомни старите автомобили, лошите пътища, ограничения брой заведения и ресторанти, като и липсата на пълна свобода, невъзможността да правиш всичко, което си пожелаеш. Днес Ран прави констатация, че България е една модерна държава, а нейното лице София е прекрасна европейска столица.

В интервюто си Ран заяви, че напрегнатите отношения между Русия и Украйна, и по-скоро Крим, могат да прераснат в нещо много по-голямо, въпреки че се въздържа от някакви конкретни прогнози относно развитието на ситуацията. Според него президентът Путин би трябвало да премисли положението и да действа по-спокойно.

„Вярно е, че повече от половината от населението в Крим е рускоговорящо, но това все пак не може да оправдае руския президент изцяло, че действа все едно тази територия е негова, което изглежда е крайната цел“, коментира Ран.

Напълно реално е скоро Русия да поиска да привлече към себе си и други страни, намиращи се в близост до нея, като освен Приднестровието, има вероятност да предяви претенции и към Беларус и балтийските страни, предупреди икономистът.

За съжаление, санкциите, които САЩ се опитват да наложи, не могат да бъдат приети сериозно и нямат и не биха имали ефект и в бъдеще. Ясно е, че се налага затягане и по-сериозно отношение към проблема. Една от евентуалните мерки би трябвало да бъде финансова санкция, поне така смята икономистът.

Тук обаче също има уловка, понеже Европа в момента е зависима от Русия, тъй като внася от нея газ и петрол. Разбира се, и Русия зависи от Европа, заради приходите, които получава от износа си. Така се получава един порочен кръг и затова Ран не знае дали и финансовите глоби биха имали резултат.

Той определя като възможност за излизане от този омагьосан кръг сценария Европа сама да произвежда шистов газ и да е напълно независима. Според него това е абсолютно възможно и дори посочва като пример САЩ, които не разполагат с по-големи възможности от Европа, тъкмо обратното, но пък там се осъществяват много повече проекти и затова Америка може да се похвали с енергийна независимост. Определено разковничето според него е в добиването на газ в Европа, защото тя има възможност за това. По този начин ще се освободи от символичното робство, наложено й от Русия.

В случай че все пак бъдат наложени глоби и Русия реши да спре износа на газ, със сигурност и двете страни ще бъдат ощетени. Ричард Ран подчерта, че някои европейски страни биха били в голям степен засегнати, защото внасят 95% от газа си от Русия и тези страни са Литва, Латвия, Естония, Финландия, Швеция и България.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
20
 
3
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
шистовият газ е вреден за РУСИЯ...това е положението!!тя и атомната енергетика е опасна ама руснаците напъват за електроцентрала у нас...а и е намерен начин и технология да може да се използва..същото се отнася и за шистовия газ
246
2
 
11
 
! Отговори
далновиден преди 10 години
Трудно е ние да не сме нито за Щатите или Русия, нито против тях. Трябва да се спазва неутралитет, интересите на България са преди всичко. И двете сили ще ни третират винаги като слаба карта, докато ние сме такива. Политиката е изкуство, което трябва да се отстоява с риск за живота.
245
1
 
0
 
! Отговори
Мишо преди 10 години
Доктор чалга май не е ходил на уроци по история.
244
2
 
24
 
! Отговори
Пачаман преди 10 години
До Доктор Сър Пичук До *** Пикчук Да ти говори нещо -Берлински Конгрес - Ньойски договор.( по това време Русия не съществува) Като ни освободи Русия ,бяхме 3,5 милиона.Станахме 1989г. -9 милиона , сега откакто ни обгрижват САЩ-Я има 6,5млн. я не. САЩ разби Българската икономика , заводи и селско стопанство, да може да ни контролира и експлоатираТова се казва геноцид.А ако Русия почне да продава изкупеният дълг на САЩ, кой кого ще размаже. Абе мисли с главата си не с г..за си.
243
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Балансирана политика и на първо място - българските интереси. Всички други приказки за това - кой е по добрия повелител - САЩ или Русия са извънредно глупави. И едните и другите са готови да ни прецакат и са го правили. Американците да ни надупчат земята, да изнесат каквото могат и след това внос на питейна вода и зърно от Америка ... Шисти да си търсят и в Америка
242
1
 
15
 
! Отговори
бг преди 10 години
его единия *** от плана ран-ът за затриване на бг бил вярвал в бг ,***
241
5
 
21
 
! Отговори
малко факти преди 10 години
Англия и сие бяха подръжници на Османската империя Русия е водила война за освобождаването ни от турско робство Русия подписва САНСТЕФАНСКИЯ договор , според който България си възвръща почти съшите територии 0т 1396 -та Германия , Англия и компания правят берлинския договор , според който България е раздробена на части САЩ са бомбардирали цивилно българско население Разликата между СССР и Русия е огрооооооооооооооооооооомна
240
3
 
14
 
! Отговори
До 271 преди 10 години
До Доктор Сър ПичукПиченце, не забравяй, хапченцата!!! Бързо да си ги изпиеш!
239
38
 
8
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
русия разби България на малки парченца, за да може по-лесно да я контролира:-русия беше против Съединението на България-русия подари Западните Покрайнини на Сърбия-русия подари Северна Добруджа на Румъния-русия чрез създаде Македония чрез гошо тарабата пияницата-русия създаде лъжите са шопска, добруджанска и тракийска нация у нас-русия изби цветът на българската интелигенцияНо идва видов ден най-накрая и е време САЩ да смаже русия по същия начин както русия смаза нас. Има справеливост...
238
1
 
13
 
! Отговори
до 256 преди 10 години
До Доктор Сър ПичукГладна кокошка - просо сънува! Пиченце, а когато се събудиш - чаршафа ти целия в г.за :)
237
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Na kriva dyrzava Pan-Yt i prechi :)
236
2
 
19
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
До Доктор Сър Пичук: И какво ще спечелим ние ако се отслаби Русия: Да се кланяме по ниско на САЩ - нищо повече. Трябва да се помнят поуките от историята: България е печелела тогава, когато е балансирала политиката си с противоборстващи си "велики сили", а е губила тогава, когато е била васал само на една.
235
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 10 години
До Знаещ преди 2 часа от Българин--130Айнщайн все пак е трябвало да избира между Хитлер и "страната на свободата"...Но попитай *** по негово време в кой автобус са пътували и дали са ползвали басейн за бели...
234
1
 
36
 
! Отговори
San4o преди 10 години
Тази долна,*** и гадна твар кой я пусна в БГ?Не се ли разбра,че това US *** заедно с нашите *** ни докара на този хал?Сега е дошъл да ни трови и с шистов газ!ВЪН ОТ МАЙКА БЪЛГАРИЯ!!!!!
233
26
 
4
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Независимо от това, колко ще струва, трябва да се положат всички усилия да се разединяват всички съветски републики и те да се настройват срещу русия. След като русия е заобиколена само от врагове от всички страни, на нейна територия трябва да се организират множество саботажи и да се настройват отделните републики от федерацията една срещу друга и срещу централната власт в москва. Така в продължение на много време като се къса парче по парче ще се разбие руската държава веднъж завинаги.
232
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С темата за добив на шистов газ в България сме ПРИКЛЮЧИЛИ. Нямаме земя за унищожаване!
231
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сатаната има много лица,Ран е едно от тях
230
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако позволят на тези *** да извличат шистов газ това ще бъде третата национална катастрофа.Влезте в ютуб и вижте какво се случва в Америка на местата където се добива шистов газ.
229
1
 
37
 
! Отговори
дам преди 10 години
зърното се яде , шистовия газ - не затова Ричард , гледай си работата
228
4
 
5
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
Явно Русия копира САЩ.Там са Съединени Американски Щати.Може би ще има СРЩ-Съединени Руски Щати.В Америка имаше гражданска война между Севера и Юга.Дано в Русия минат само с референдуми....А що се отнася до Ричард Ранд-да прочете малко историята на САЩ...

Спонсорирани публикации