ГЕРБ vs. Борисов: Цацаров все пак ще разваля сделки

Участието на прокуратурата обаче е минимализирано
8 апр 2015 11:17,
16
ГЕРБ vs. Борисов: Цацаров все пак ще разваля сделки
Сотир Цацаров. Снимка: архив Булфото

ГЕРБ не се отказва от идеята си да даде правомощия на главния прокурор да спира бизнес сделки. Това стана ясно от думите на шефа на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

Поправката беше внесена в парламента след като които банкерът Цветан Василев продаде шест дружества на консорциума LIC33 за 1 евро. Изменението трябваше да бъде гласувано в петък, но изненадващо беше оттеглено за прецизиране.

Още по темата

В понеделник срещу промяната се изказа главният прокурор Сотир Цацаров, който след разговор с премиера обяви, че е успял да го убеди, че това е популизъм. Тогава и Цветан Цветанов съобщи, че е възможно не главният прокурор, а финансовият министър да бъде натоварен с развалянето на сделки.

Днес от ГЕРБ обясниха обаче, че правомощията на главния прокурор остават в проекта за промени в ГПК. Участието на прокуратурата в процеса обаче е минимализирано.

"Ограничили сме видовете прокурори, които могат да участват в такъв процес, уточни се, че това може да е само главен прокурор или упълномощен от него заместник от ВКС. Махнали сме всички други форми на встъпване в граждански процес", каза Данаил Кирилов.

Освен това е премахнато и задължението на съда да уведомява прокуратурата за наличие на дела, в които се засяга държавният интерес.

Данаил Кирилов все пак обясни, че измененията са съобразени с изявления на всички институции. Той съобщи, че промените остават за след Великденската ваканция. Депутатите щели да обсъдят и идеята финансовият министър да разваля сделките, а не обвинител номер едно, защото има внесено такова искане от РБ. Изменение има внесено и от ПФ, но Кирилов не уточни какво е то.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Т преди 9 години
Яко битки и кланета за пусто БТК. И докато се стискат за гушите и топките, ВТБ ще си дойде и ще си влезе като у дома и да ги видим тогава какви ще ги фъфлят голените спецове.
13
0
 
2
 
! Отговори
Ангела Меркел преди 9 години
Няма и европейска практика държавата да ти е пълно дъно.
12
0
 
2
 
! Отговори
a преди 9 години
Аз също смятам, че цацаратурата НЯМА право да се меси в сделки ! Убеден съм напълно, че няма такава 'европейска практика' в Германия и Великобритания, например !
11
2
 
3
 
! Отговори
a преди 9 години
За добрата си работа в борбата срещу престъпността Цветанов многократно е получавал награди, грамоти и похвали от ФБР , ***, Европол, Сикрет сървиз . Този факт е повече от показателен за уважението и признателността на международните служби към него и работата му като бивш вътрешен министър и настоящ депутат .
10
2
 
2
 
! Отговори
a преди 9 години
ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ , г - н Цветанов !С най - добри пожелания за Вас и Вашето семейство !Името на бившия вътрешен министър Цветанов ще бъде записано в Златната страница от Историята на България, защото той има изключително голям принос в борбата срещу организираната престъпност у нас - акциите 'Октопод' , 'Килърите' , 'Наглите' . За добрата си работа в борбата срещу престъпността Цветанов многократно е получавал награди, грамоти и похвали от ФБР , ***, Европол, Сикрет сървиз . Този факт е повече от показателен за уважението и признателността на международните служби към него и работата м
9
0
 
1
 
! Отговори
Kukla преди 9 години
Verno li e 4e goranov ima Jalta kni6ka a sa zAzarov se snae koi gi dovede v Sofia i go napravi gl Prok. Drugarite mu bB zz kade e deloto ot plovdiv na zz saschto go premestihame v Sofia zazarova milionerkata koi ja proverava sa danazi korupzii nikoi fam zazarova bkp Sega sa Pak Dobre i pri gerb nagada4ite sa ok v bg
8
0
 
4
 
! Отговори
Дани преди 9 години
Заради една сделка гласуват тоталитарни закони, а в същото време други сделки минават между капките.
7
0
 
4
 
! Отговори
Калин преди 9 години
Цацаров по какъв критерий ще спира сделки? Интересно е, как смятат да привличат инвеститори, след като взимат недемократични решения.
6
0
 
4
 
! Отговори
Весо преди 9 години
Тотален хаос в държавата. Имам чувството, че всеки си гласува според собствените интереси.
5
0
 
2
 
! Отговори
Ужас преди 9 години
Този Данаил Кирилов се оказа като изключително ***.
4
1
 
2
 
! Отговори
Нана преди 9 години
Аз съм против. Цацаров е човек на Пеевски.
3
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ТРЯБВАШЕ ДА ИМА РЕШАВАЩА ДУМА ОТГОВОРНОСТА СЕГА СЕ РАЗМИВА И ПАК НЯМА ДА ИМА ВИНОВНИ И НАКАЗАНИ
2
0
 
1
 
! Отговори
дрон преди 9 години
до 1:сигурно е журналястическа грешка, има се предвид заместник от ВКП
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
прокурор или упълномощен от него заместник от ВКС.И после ни разправяйте че съда и прокоратурата са две независими една от друга институции!