Промените в ГПК да се оттеглят, предлага Цацаров

Правомощията на прокуратурата не трябва да се разширяват
Обновена: 6 апр 2015 18:17 | 6 апр 2015 18:15, Анисия Иванова
9
Промените в ГПК да се оттеглят, предлага Цацаров
Сотир Цацаров. Снимка, архив Булфото

За мен най-доброто решение е законопроектът за изменение на Гражданския процесуален кодекс /ГПК/ да последва съдбата на законопроекта за изменение на НПК т.е. да бъде оттеглен. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти преди да участва в дискусия за съдебната реформа, организирана от АБВ.

Според Цацаров другият вариант е да се мисли за корекции само по отношение на правомощията на финансовия министър. По думите му и сега по ГПК държавният интерес се защитава от финансовия министър.

Още по темата

Цацаров добави, че е съгласен с мнението на министъра на правосъдието Христо Иванов, че правомощията на прокуратурата не трябва да се разширяват. Той смята, че не трябва да се създава свръхструктура, която не се знае след една-две години как ще функционира, пише БТА. Главният прокурор каза още, че и най-големите работодателски организации и премиерът са съгласни със становището му. Работодателите виждат в предвижданите правомощия главният прокурор да спира сделки до 48 часа заплаха за  бизнеса.

Цацаров заяви, че нагласа за съдебна реформа има, но има разминавания във вижданията как тя трябва да бъде осъществена.

По-рано днес главният прокурор се срещна с ръководители на бизнес- и работодателски организации - Васил Велев - Асоциацията на индустриалния капитал в България, Божидар Данев -Българската стопанска камара, и Кирил Домусчиев - Конфедерация на работодателите и индустриалците в България. На срещата, състояла се в Съдебната палата, Цацаров е запознал гостите си с измененията в ГПК, както и с резултатите от днешната му среща с премиера Бойко Борисов.

Представителите на работодателските организации и на прокуратурата са се съгласили, че възлагането на нови правомощия на прокуратурата в гражданското съдопроизводство създава условия за намеса на държавни органи в частноправни отношения, което може да създаде опасни прецеденти в развитието на нормалния граждански оборот, се посочва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
do 5 преди 9 години
Sled kato otriee porednata izlogba.. nali za tova mu plachame
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bog da gi nakage vsichkite zatova che naroda umira zaradi tah narode dokoga che gi tarpim
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОГА ЩЕ СЕ САМОСЕЗИРА ЦАЦАРОВ ЗА УЧЕБНИЦИТЕ НА УЧЕНИЦИТЕ В КОИТО ПРОЧЕТОХ ЧЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ Е ПРЕСТЪПНИК? И ПОРАДИ ТОВА ТУРСКАТА ПОЛИЦИЯ ГО АРЕСТУВАЛА И ОСЪДИЛА НА СМЪРТ ЧРЕЗ ОБЕСВАНЕ.
4
0
 
6
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Почти 95 % от прокурорите и съдиите са номенклатурни кадри на БКП-БСП-ДС . Така , че от тях не може да се очаква нищо добро . Единствения начин е всички вън и конкурс за прокурори и съдии на възраст до 35 години . Така Германия се е справила с неонацистите след войната . Понеже това сега няма как да стане единствената възможност е съдия Макаров . Той поне не бърка и съди бързо и точно .
3
2
 
3
 
! Отговори
me преди 9 години
Ъх, нали той си ги поръча тия промени, ко сега недоволства? Какво, мислеше си, че народът няма да разбере колко са рискови и зловещи ли?
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-добре е цацата и целия съд да се хвърлят дружно от някой мост и да забравим за тях с тях и без тях все едно днес асъдиха един жесток убиец на 12 г. ако беше в САЩ щяха да са най-малко 50 г.
1
0
 
7
 
! Отговори
Б.Ванков преди 9 години
Какви прокурори, какви правомощия! Тези корумпирани мазници не вършат никава работа. На всичко отгоре не искат повече правомощия за да си продължат да дремят и да получават тлъстите заплати. Например цяла България знае къде са Галеви - в Саудитска Арабия, само прокуратурата не знае!?!?! Корупция, некъдърност и безхаберие, това е родната прокуратура. И много банкети с ядене и пиене на корем. Народа плаща заплати, те плюскат.