Обраните нашенци край Солун се прибират в България

МВнР обаче си настоява: Консулът е действал правомерно!
18 авг 2015 16:15, Анисия Иванова
42
Обраните нашенци край Солун се прибират в България
Снимка: Dnes.bg

Обраните българи край Солун са изкарали една тревожна нощ, но днес се прибират в България. 

В ефира на телевизия Bulgaria On Air потърпевшият Любомир Цветков разказа, че са имали 30 евро след вчерашния обир. "Това беше бюджетът ни, с който бяхме останали на плажа", обясни той.

Вчера колата на българското семейство беше обрана на паркинг на заведение на 40 км от Солун. Семейството установява, че автомобилът им е разбит, а от него са откраднати пари, скъпи вещи, техника – смартфони и лаптоп, както и документите им за самоличност.

Още по темата

При потърсена помощ от българското консулство в Солун им съобщили, че трябва да платят глоба от 67 евро за загубени лични карти, както и 75 евро на човек, за да им се издаде временен документ за самоличност - пасаван, за да се приберат в България.

Цветков обясни днес, че са прекарали нощта в притеснение. "Бяхме много разстроени. Благодарение на една българка, която вчера ни помогна, тя има къщи за гости, за настаняване, жената ни приюти и останахме при нея. Вече сме малко по-спокойни", каза той.

Обраните нашенци край Солун се прибират в България

В 11.00 часа днес потърпевшите е трябвало да получат документа от полицията, който удостоверява кражбата на личните им вещи, както и документите за самоличност. С него те могат да преминат границата.

"Разбира се, глобите в България ще си ги заплатим за издаване на нови лични карти", каза той. Цветков обясни, че в крайна сметка няма да плащат глоба от 67 евро.

Мъжът отново припомни, че от консулството вчера не са получили никаква подкрепа. "Звъняхме на всички възможни контакти, които бяха предоставени. Накрая, след като се разчу по медиите, главният консул ни съдейства. След толкова опити чрез медии и социални мрежи той лично говори с началника на полицейското управление, който ни увери, че днес в 11.00 часа ще получим документите за самоличност", каза Цветков и поясни, че очаква днес да успеят да се приберат.

От МВнР излязоха със становище по случая, в което се твърди, че консулът ни в Солун е действал абсолютно правомерно и според правомощията си.

При издаване на временни паспорти консулът е длъжен да събере от тях сумата от по 67 евро, както и да им наложи съответните глоби, уточняват от ведомството. Според нормативните документи, ако пострадалите български граждани представят полицейски протокол за извършената кражба, то те се освобождават от заплащане на таксите и глобите.

От вътрешното министерство припомнят още, че в началото на юли са призовали българите, които възнамеряват да пътуват за Гърция, да внимават за личните си вещи и да не ги оставят без контрол.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Otkradnati bylgari....maitap
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да се учудя, като се приберат в къщи, заварят апартамента разбит.
24
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дреме ми за нашенците в Гърция. в тая чалгия не стъпвам повече.
23
0
 
40
 
! Отговори
Stiv преди 8 години
Нека изнесат/да ги накараме/ списък с българските консули в Европа.Ще се изумите каква номенклатура стои за дебелите завеси и си брои еврото получено на месец.Купуват си храна и алкохол с преференции и се натискат да изкарат поне 2 мандата.Това са дребни душички,а ние чакаме съдействие,замах в решаване на ситуации...ТРЯБВА КОНКУРСИ И СМЯНА
22
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно за много хора не е ясно, че си има правила. Все едно да питате някой лекар защо не иска да плати операцията на някой нуждаещ се пациент. Или защо от банките не дават повече пари на най-бедните пенсионери.
21
2
 
38
 
! Отговори
BG преди 8 години
Чакам министър Митов да отзове подчинените си за безхаберие, безсърдечие и просташко поведение .
20
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като пишете за обраните нашенци,напишете и за обраните гърци в таверната на Темби от нашенското 5-год.дете с неговите родители... А така същия и за убития грък на 71 год. в Ираклио,починал от множество прободни рани с цел кражба на 100 евро, също от нашенци на 19 и 21 години... Жалки истории и в единия, и в другите случаи...
19
5
 
27
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Какво ще ги глобяват? Направо да им теглят въжето и толкова. А консулът като компенсация за трудностите които е срещнал с тях да бъде компенсиран с двойна заплата и да бъде пуснат в платен отпуск за три месеца.
18
1
 
52
 
! Отговори
куто преди 8 години
обирали са ме в атина. останах без нищо. гръцката полиция ми съдейства безупречно- разбиране, търпение, протоколи и всичко необходимо, но щом стигнах до посолството нещата бяха по- зле от филма мисия лондон. неадекватни служители, адски груба и проста охрана, някакви чистачки те питат глупости, опашки пред соц. огради. пълна отврат. доста нерви похабих. никому не го пожелавам, бъдете бдителни.
17
0
 
51
 
! Отговори
66 преди 8 години
Така е.В посолствота гледат на нас със презрение!Пуста тояга дрянова...
16
2
 
6
 
! Отговори
грамотен преди 8 години
До Джедай МастърДжедай ли си къв си, за загубена се плаща. Като докажеш, че не е загубена (например чрез полицейски протокол) не плащаш. Това е направено за да се грижиш за документите си и да не ги продават *** като теб. Само че вие пак му намирате цаката.
15
2
 
6
 
! Отговори
по-дяволите преди 8 години
Българи арестувани за жестоко убийство в ГърцияЖертвата им бил намушкан с нож цели 57 пътиПрочети още на: dnes.bg/balkani/2015/08/18/bylgari-arestuvani-za-jestoko-ubiistvo-v-gyrciia.273643
14
8
 
12
 
! Отговори
Гошо тъпото преди 8 години
Абе много *** народ има тук. Личи си по това, че пишете без да мислите. Вие знаете ли що роми идват всеки ден в косулствата и се обявяват за изпаднали ве беда и искат пари? Единия го излъгали, другия го обрали. Какво правим ако на всеки почнат да раздават? Мислите ли с тия големи грозни глави? За всеки да се води разледване, дали наистина е в беда ли? И като е в беда какво? Ми те и в България всички са в беда. Къде дават така пари. *** *** сте. А думата "***" я цензурират тук. А ром?
13
5
 
23
 
! Отговори
по-дяволите преди 8 години
Нашенци са обрали нашенци в Солун!
12
3
 
16
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
След като са ги обрали за какво да плащат глоба? Един вид те наказват, защото си жертва. Явно не е така, но мързеливият служител в консулството се е правил на интересен.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де, МВнР, разбрахме, че за вас "правомерно" и "правилно" са две противоположни концепции...
10
2
 
39
 
! Отговори
Пипи преди 8 години
Хора, запомнете: дипломатите и консулите ни в чужбина са там заради самите себе си, а не заради сънародници! Това е правило в МВнР!
9
1
 
21
 
! Отговори
Меца преди 8 години
Добре де, тия неща консула не можа ли да ги свърши без да се вдига шум? Много ли беше трудно да им обясни, така и така, утре ще получите документ, че са ви откраднали нещата, аз лично ще се погрижа да е готов сутринта, за да не висите на милостиня 24 часа...някакви ей такива чисто човешки неща? Много е важно отношението в подобни ситуации! Сега пак свърши същата работа, но половин България го кле!
8
6
 
25
 
! Отговори
някой си преди 8 години
Току що говорих по телефона с жената от обраното семейство, която се оказа .... моя позната.Ако знаете за какво срамно отношение към тях ми разказа .... И на гръцката полиция и н консула, който трябва да ни защитава като представител на държавата??!! Това безусловно затвърждава убеждението, че изходът е само Терминал 1. Никой не иска вече да живее в тази ***.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кое е правомерно отношение,това че тези *** ,които живеят именно от парите на данъкопладците такъв охолен живот,че именно тези,които единствено са изпратени в тези държави ,за да помагат в нужда на техните граждани,...срамота действали правомерно...,нещастници и обирджии на българския народ,,,,винаги е било и е така ,но трябва да се промени най нарая...тези избрани от народа хора (президент,правителство,депутати),забравят ,че и те са част от този народ,и са там за да защитават нацията си....