ОмбудсМая се възмути: Топлофикация дере хората!

Трупат пари за нещо, което не предоставят като услуга
8 дек 2015 08:56,
68
ОмбудсМая се възмути: Топлофикация дере хората!
Снимка: архив Bulphoto

Таксата "юрисконсулт” на "Топлофикация- София", води до трупане на печалба за непредоставена услуга на гърба на българските граждани, настоя омбудсманът Мая Манолова.

По думите й, в съда при делата, които води "Топлофикация" към длъжниците си се начислява такса, която е известна като такса "юрисконсулт".

Според нея за едно обикновено заявление до съда, което изпраща столичната топлофикация, има до 300 лева такси и по този начин сметките нарастват. Пред bTV тя показа документи на "Топлофикация-София", които показват "юрисконсултските” възнаграждения.

Още по темата

"Ако абонатът не плати тези 300 лева срещу него започва производство за събирането", поясни тя и посочи, че след като това стане се стига до частен съдебен изпълнител, които да изземе дължимото и по този начин сметките нарастват в хиляди проценти.

Манолова каза, че е имала среща с ръководството на "Топлофикация-София".

"Ръководството на топлофикация ми обясни, че не могат сами да се откажат от такса заради това, че са общинско дружество", поясни омбудсманът. По думите й, тя ще ангажира, СОС, правителството и министъра на енергетиката във връзка с проблемите, които създава "Топлофикация-София".

"Трябва да принудим "Топлофикация-София" тази порочна такса да бъде променена", категорична тя.

Омбудсманът показа справки от съда. "654 дела води "Топлофикация-София" към свои длъжници само за 10 дни", каза тя. Мая Манолова поясни, че в резултат на тези дела софийската топлофикация е получила 196 200 лева заради това, че е дала свои клиенти на съд, благодарение на таксата "юрисконсулт”.

Тя каза, че ако не бъдат изплатени парите по тези 654 дела и се стигне до събиране от частен съдебен изпълнител те ще нараснат до близо 9 милиона лева. Според нея друг проблем, който създава "Топлофикация-София" е свързан с лошата информационна система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
2
 
! Отговори
пешо преди 8 години
ама, майо, толкова си проста, че няма накъде повече... не се възмущаваш на високите проценти сградна инсталация, не се възмущаваш на физично нереалните стотици киловати за подгряване на топлата вода, ами си се хванала за такса юрист консулт... винаги когато в съда се съдят две страни, всяка от тях има правото да ползва адвокат и да изиска загубилата страна да поеме разноските по адвокатите и на двете страни. така или иначе, ти в момента се грижиш за нередовните платци, а редовните кучета ги яли!
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам Мая Манолова да вземе позиция и по повод електроснабдителните дружества. Имам много познати, които са абонати на Топлофикация. С години не плащат, предлагат се варианти за разсрочване безлихвено. Има месеци, в които парите не ни стигат, но първото, което плащаме е тока, за да не останем на тъмно и студено. Зимните ни сметки от един радиатор на ток са 200-300 до 450лв. Температурата в стаите, в които не се отоплява са 15-16 градуса. Това го няма по сгради където има парно.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 56 Въпрос на гражданска позиция е като се установи кражба, да се сигнализира в прокуратурата! Не бъдете мишки и не оставяйте съседите си да ви крадат!
49
1
 
3
 
! Отговори
До 54 преди 8 години
(продължение)вида на инсталацията няма голямо значение - хоризонтална или вертикална. Разбира се има разлика, но тя се отнася до нещо друг. Предимството на топломерът при хоризонталната инсталация е, че е един, т.е. плащаш за отчитането на един уред, а не на няколко. Недостатъкът е, че и при него може да има манипулации. Най-добре е да се плаща на кубатура и да не се плаща за измерване и за уреди за измерване.
48
2
 
5
 
! Отговори
До 54 преди 8 години
Дали си поне донякъде прав или не, зависи от гледната точка. тези, които са си набили мисълта, че потребяват само това, което им премери топломера, никога не можеш да им промениш мнението, каквито и разумни доводи да даваш. Това са хора, които не искат да разберат, а не че не могат. Примерно, във всяка топлофицирана сграда става значително по-топло навсякъде, когато се пусне парното, даже и без да се пускат радиаторите. Това е очевАден факт, по-топло, значи потребяват и тук вида на инсталацията
47
2
 
1
 
! Отговори
До 53 преди 8 години
Много си наивен. В последните години съм живял на 4 различни места и навсякъде се краде като за последно. Изравнителната сметка няма нищо общо и не знам за какво я цитираш. Пломбирани водомери също се свалят и т.н. Поне за парното може да се избегнат донякъде кражбите като се плаща на кубатура, но за водомерите няма как.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЮрисконсултското възнаграждение се начислява на основание чл. 78, ал. 8 от ГПК. Общите правила на закона уреждат в кои случаи не се дължи, а именно-когато е платено преди да бъде инициирано съдебно производство. Минималният размер на възнаграждението е определен с Наредба. До преди година същото беше 100лв., отскоро е 300лв. Тези правила важат за всяко едно юридическо лице.
45
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 19 отпреди 4 часаПри хоризонтално разполагане на линиите, вертикалните линии са само две и са извън жилищата като едновременно с това са топлоизолирани. Тогава няма такова нещо като "отопление на сградата", т.е. "сградна инсталация". Не оставяйте да ви "промиват мозъците" с този термин. Този термин има смисъл само, ако вертикалните тръби са във всяко помещение и са открити и нетоплоизолирани.
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ОбективенТова което казваш не е кражба, защото след изравняване на сметките към м. май, този който не е плащал, ще дължи, а на друг - ще му връщат. В края на сезона, ако искате може да сформирате комисия, която заедно с отчетниците от фирмата за топлинно счетоводство, може много лесно да хване кой краде. Без да се източи водата от системата и при липса на непломбирани втори кранове на радиаторите, няма как да се краде. Нека да проверяват и фабричните пломби на водомерите.
43
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 17Вече писах как Топлофикация краде! А тя се оправдава със загубите по тръбите до абонатните станции, с течовете, с неефективните генератори. Но в действителност всичко това е калкулирано в цената на мегаватчас.
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНе че го защитавам, но срещу закона нищо не може да се направи, а той няма законодателна инициатива. Тази длъжност е нещо като "арменски поп", но с право да се изказва в медиите и да пита.
41
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЧокиПрав си, но не съм видял съдия-изпълнител да е взел от някого суми над 1500 лв. в полза на Топлофикация. Тъй като същата е най-големия лъжец, когато съди потребител с адвокат (а не задочно) често губи делата заради неточните и не отговарящи на търговския закон (дори на закона за енергетиката) фактури. А осъдения задочно винаги може да спечели дело в Страсбург и потърпевш ще бъде съдия-изпълнителя. Затова последния се ограничава до 1000 лв., че и за тях се замисля.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ФактНе вярно! Законът беше променян много пъти, а при приемане на последния, Мая Манолова гласува за приемането без да си отвори устата за защита на потребителя. Така, че сега си прави пиар, защото срещу закона нищо не може да се направи - най-много на един-двама да им опростят сметките от 8-10 лева и да си пише заслуги в борбата за защита на "простосмъртните".
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИМПЕРИАЛИСТДа краде и то повече от . Истината съм посочил по-долу!
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
(продължение)Проверката да стане в чужбина, защото всички лаборатории у нас са на бивши началници от Топлофикация или енергетиката, които са свързани с Топлофикация и се "хранят" от нея.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
допълвам: дори с циркулационна помпа, не може 1 м3 да се отоплява до 53 градуса на изхода с повече от 70 kWh, което при сегашните цени за отопление (0,0708 лв. за киловатчас) прави максимум 4,96 лв. В никоя сметка в София няма по-малка цена на 1 м3 гореща вода по-малко от 6 лв. Направете си сметката колко ни лъжат.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първият въпрос е: За какво плащаме? Би трябвало да плащаме за поддържането на определена температура в помещенията, но вместо това плащаме за нещо друго. Това е една от главните причини да има толкова много хора недоволни от парното.
35
0
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
(продължение)вкараха някакви измислени измерители и възможност за спиране на радиаторите, което наруши топлинният баланс на сградите и доведе до огромни разлики между реалното потребление и заплащането на това потребление, както и до възможността за междусъседските кражби. Всичко това под мотото: Да се плаща това, което се потребява и повечето хора повярваха че така трябва да бъде.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека другарката Манолова да поиска от прокуратурата да запечата внезапно 20 абонатни станции произволно и после комисия да ги отвори и свали топломерите. Същите или част от тях да бъдат изпратени в чужбина в акредитирана лаборатория да бъдат проверени! Тези пари после след съдебен процес ще бъдат възстановени от виновните лица. Топлофикация манипулира топломерите!!! Според законите на физиката, при новите топлообменници, PVC-тръби, дори с циркулационна помпа,
33
0
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Проблемите с парното започнаха, когато народа обедня и не можеше да си плаща за парното. Разбира се всички последвали изменения водеха до по-лошо, но винаги ни внушаваха, че така било по-справедливо и като гледам над 90% от хората вярват, че така трябвало да бъде. Първата измама беше, че ни подмениха услугата - вместо отопление на всички помещения в сградата до определена температура, както е по замисъл да работи парното, вкараха някакви измислени измерители и възможност за спиране на радиаторит