Нов регламент за опериране с личните данни

Бившият шеф на ДКСИ Цвета Маркова пред Bloomberg TV Bulgaria
6 юни 2017 11:00, Екип на Bloomberg
0
Нов регламент за опериране с личните данни
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новият регламент за опериране с лични данни в ЕС, който ще влезе в сила от 25 май 2018, има за цел да уеднакви работата на всички национални органи за опазване на личните данни. Това коментира бившият ръководител на Държавна комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ регламентът има пряко приложение в националното законодателство.

"Надявам се обаче, практиката, която комисията за защита на личните данни би установила, така също и административните съдилища, да е в посока на поносимост на големите глоби, предвидени в регламента", отбеляза тя. 

Маркова коментира и опцията, която предоставя възможност на гражданите да избират къде и дали да споделят лична информация. 

"Тази възможност съществува и сега с подписването на декларация от всеки един гражданин за това, че той дава информирано съгласие за обработването на неговите лични данни", посочи експертът.

Според Маркова обаче проблемът е в степента на осъзнаване и факта, че не всеки гражданин си дава сметка, че спокойно може да откаже да подпише такава декларация. 

Наблюдава се положителна промяна от гледна точка на качеството на актовете, постановявани от комисията и съда по делата и казусите, свързани със защита на личните данни, отбеляза още тя.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари