Работодатели, работници... защо се бави ръстът на заплатите у нас?

Коментар на Владимир Каролев и Кольо Парамов пред Bulgaria ON AIR
27 юни 2018 11:30, Анисия Иванова
250

България е на едно от последните места в Европа по размер на заплатите. Това отчетоха международните синдикални лидери, които се събраха на конференция в София. Там премиерът Бойко Борисов обеща ръст на средния и минимален доход до края на мандата си.

"Няма друг начин за увеличение на доходи, освен чрез увеличаване на производителността на труда. Тук са замесени както работодателите, така и работниците. Всички други изказвания са популизъм", категоричен бе икономистът Владимир Каролев.

Според него производителността на труда в България расте по-бавно, отколкото заплатите.

"Това засега не е проблем, но в дългосрочен план ще бъде. Производителността трябва да изпреварва ръста на заплатите", подчерта той.

"От 2010 г. насам пропуснахме период, в които да обмислим нова доходна матрица. Българските предприемачи пропуснаха много неща. Ако темата заплати в държавния сектор беше поставена през 2010 г. и постепенно се развиваше, ние днес щяхме да имаме по-голяма конкуренция в цената на труда", отбеляза икономистът Кольо Парамов.

Каролев изтъкна, че без да се проверява дали постоянните протести имат резон, инвестиции няма да дойдат в държавата.

"За да си решим проблемите, трябва бързо да влезем в банковия съюз, еврозоната и да изготвим нов бюджет", допълни Парамов пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
42
 
! Отговори
пецата преди 5 години
аз ще ви кажа защо, бизнеса снася на партиите а те пазят капиталите им чрез полиция, служби и медии, всички тези звена на партиите саботират народа, няма начин да се вдигнат заплатите защото партиите се хранят с парите на бизнеса, единствения начин да се вдигнат заплатите е работниците да спрат да ходят на работа масово, когато започнат загубите на фирмите а те ще започнат на 30тия ден да са осезаеми, тогава вече ще са готови да вдигнат заплатите, но това го правят всички заедно
32
0
 
5
 
! Отговори
BB преди 5 години
До Анонимен 46 Я кажи защо, че нещо не се сещам
31
16
 
6
 
! Отговори
Весело преди 5 години
Защо никой не споменава като виновни ком. Минало, хората със старо мислене, червените ***, рубладжиите, ДС то, БКП то, Путин, Ердоган, Русия и така до края на света?!?
30
0
 
36
 
! Отговори
ДОЙЧЕ преди 5 години
До АнонименЕ ти като си корифей на икономиката би ли ни светнал защо цените на горива ток и храна са еднакви в България и Германия ?
29
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орешарски съсипа страната!
28
0
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как така един работник, като работи за български работодател има ниска производителност на труда, а същия като емигрира и работи за чужд работодател, веднага му се вдига производителността? Кой е виновен за прозводителността: работника или работодателя?
27
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно, викнали сте Каролев, който освен като политически обвързан и некадърен консултант с нищо друго не е известен, да коментира защо заплатите са ниски.Вие сериозно ли бе?
26
0
 
45
 
! Отговори
Прованс преди 5 години
В провинцията в предприятията вземат само роднини и любовници е как да работят?В Разград в едно голямо предприятие не ме взеха взеха една булка бременна в 4 -ти месец.След 2 месеца ми се обадиха да ми кажат ,че ме искат за една година, докато е в майчинство "племенничката" на една от "ръководните" лелки....
25
31
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДОЙЧЕ"Тогава защо заплащането в България е 10 пъти по- ниско от в Германия." защото си нямаш идея от ценообразуване на продукт.
24
0
 
53
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 5 години
Та пак да спомена според мен причините са две : 1. Неработещите профсъюзи , сравнете броя стачки за година у нас и във Франция или Германия ! 2.Умишлено липсващия контрол от държавата - как фирмажия с доход под 10 000 лв. купува и поддържа кола за 300 000лв. КАК ДЪРЖАВАТА ЗНАЕ ,ЧЕ ЗА ЕДНА ГОДИНА У НАС СА ВНЕСЕНИ 12000000кг. ПАЛМОВА МАЗНИНА И НЕ ЗНАЕ КЪДЕ Е ВЛОЖЕНА ?
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 37На Иван Костов ли е?Тъй рекоха агент Пор и мадам ВВ
22
3
 
43
 
! Отговори
ДОЙЧЕ преди 5 години
По данни на Евростат производителност на труда е с 50% по ниска от Германската (главно поради стари или нерентабилни производствени линии и липса на добър мениджмънт).Тогава защо заплащането в България е 10 пъти по- ниско от в Германия.Ако в германия в един завод германеца получава 3000 Е(българи и румънци в същия завод получават по 1500Е защото са роби на агенции) ,а в Българския 400Е при условие, че 50% по-ниска производителност трябва да е 1500Е...
21
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 32и защото ти лично работиш във фирма с висока производителност, означава че това е валидно за цяла България? Аз всеки ден гледам тълпи от "интегриращи се" дето са наети от държавата да вършат работа. 20 броя не могат да изметат една улица цял ден - нещо което 1 човек с машина прави сам за 2 часа. Я кажи колко им е "производителността" на тези?
20
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УМОЛЯВАМ ВИ, БЪЛГАРСКИ ЖУРНАЛИСТИ, РАЗХОДЕТЕ СЕ В ПОКРАЙНИНИТЕ НА БАНКЯ И ПРОВЕРЕТЕ НА КОГО Е ТОЗИ ПАЛАТ ТАМ?
19
1
 
10
 
! Отговори
Експерт преди 5 години
До Анонимен 31Съгласен съм с вас, двете неща вървят заедно.
18
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"България е на едно от последните места в Европа по размер на заплатите. Това отчетоха международните синдикални лидери, които се събраха на конференция в София." въпросните синдикални лидери отчетоха ли че огромна роля за ниските заплати у нас имат нашите български синдикални лидери, които вместо да защитават правата на работниците, гледат само как да са дупе и *** с политиците на власт за да си запазят поста и държавната субсидия?
17
0
 
34
 
! Отговори
Тапак до 21 преди 5 години
Само дето в нашата фирма сме две бригади на норма и 30 човека на заплата, дето цял ден чакат ден да мине, друг да дойде.И почти никой от надничарите не си вади заплатата. А понеже съм наясно с цените на суровината, консумативите и ел. енергията, също така гледам и фактури към контрагенти и имам достатъчно акъл да сметна от една бройка колко грубо е кяра. Днеска, като изработим 50 и сме си извадили парите, суровината и останалото. Ама не спираме на 50, а правим 250.
16
1
 
50
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Няма ръст на заплатите, защото сме в плен на мафията, която си има Правителство, парламент, КЕВР, прокуратура, съдии и всичко. Нищо в тази държава не функционира нормално. ОСТАВКА!!!
15
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ръст на заплатите има,защото нашите работници са свободни да се преместят да работят в по-богатите европейски страни.Конфликтът между работник и работодател е бил и е и ще бъде.Единият винаги ще иска повече,другият никога няма да даде и стотинка,ако може да не я даде..Никога няма да плати и лев на български работник повече,ако може да му дойде чужд за по-малко.За това.е този рев за внос на работна ръка.
14
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Намирам доста популизъм в думите на икономиста. Как да изкараме максимални печалби с минимални разходи. Това е.