Цената на горивото: 2,20 за литър – левче за държавата, 20 ст. за търговеца...

Близо 50% от цената на горивото за крайния клиент отива в хазната
15 ное 2018 12:45,
113
Цената на горивото: 2,20 за литър – левче за държавата, 20 ст. за търговеца...
Снимка: архив Reuters

Близо или дори над 50% от стойността на литър гориво, която плащаме на бензиностанцията, се прибира от държавата.

Грубата сметка показва, че след като се добави акцизът към цената на 1000 л гориво на едро, и към данъчната основа се прибави ДДС-то, горивото поскъпва почти двойно. След това пък в тази сметка трябва да добавим и печалбата за търговеца.

Според изчисленията за бюджета отива над 1 лев от литър бензин и дизел. Търговците на дребно работят с марж от 18-21 ст., а чистата им печалба е 3-4 ст. на литър, пише "24 часа".

Преди дни министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че ще предложи промяна в наредба, с която търговците ще са задължени да изписват на касовата бележка надценката, с която се продават бензина и дизела. Така клиентите ще имат информация каква част от парите отиват при търговеца и каква в хазната.

Още по темата

Текстовете все още не са изготвени и не е ясно как ще се процедира с тези, които не издават касови бележки. По такива бензиностанции горивата са с по-ниски цени заради ДДС схеми и "спестяване" на данъка, и обикновено се плаща само кеш, без да се дава документ на клиента.

В същото време легално регистрираните обекти издават касов бон за всяка продажба.

Днес представители на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) отиват на среща с вицепремиера Томислав Дончев, за да обсъждат цените, ситуацията на пазара и промените в наредби.

Според изчисления на БПГА 2/3 от стойността на литър идват oт данъците и петрола. Останалата част е за производителя и търговеца, като с нея те трябва да покрият разходите си - за доставки, наеми, режийни, за съхранение и за задължителни запаси, за опазване на околната среда и охрана на труда, за изследователска и развойна дейност, такси, за маркетинг и реклама, за амортизации и т.н.

Цените зависят и от транспортните разходи и дали има възможност за внос. Във Варна и Бургас например влияние оказват горива, внасяни през пристанищата, за крайдунавските региони - вносът от Румъния, за регионите на Пловдив, Благоевград, Кърджали и Кюстендил - от Гърция, в Софийски и Пловдивски - горива от Сърбия.

На това се дължали и по-ниските цени в граничните региони, особено в Кюстендил и близките до Турция области, където имало внос. В Северозападна България цените били едни от най-високите заради нейната отдалеченост от основните маршрути за доставка и слабите продажби, които са недостатъчни да покрият издръжката на бензиностанциите.

Има редица обекти в Северозападна България, чийто обороти са в пъти по-ниски. Те обаче не се закривали, тъй като хората нямало откъде другаде да заредят.

Наблюденията на търговците показват, че при равни други условия ключов фактор при избора на потребителите е цената, а след това е по-доброто качество на продуктите и услугите. Затова никоя верига или отделна бензиностанция нямала интерес  да повишава изкуствено цени, тъй като веднага намалявали продажбите.

Цените падат - но защо?

Цената на бензина вече успя да падне до малко над 2 лева на някои бензиностанции, а средно се търгува за 2,19 лв./л. Цената му е най-ниска от поне шест месеца насам. Дизелът пък се продава за между 2,38 и и 2,21 на различните бензиностанции у нас.

Причината за поевтиняването на горивата са падналите котировки на петрола. Те вече са малко над 66 долара за барел, а при поскъпването на бензин и дизел през октомври бяха стигнали 85 долара. Ако тези нива се задържат, е възможно до края на месеца да има ново намаление на горивата с 4-5 ст.

В сряда от Комисията за защита на конкуренцията пък съобщиха, че паралелно със започналото секторно проучване на конкурентната среда на пазара на горива се извършва и контрол за спазване на поетите задължения през март 2017 г. от страна на големите петролни компании.

Тогава се ангажираха да въведат вътрешни процедури, които да гарантират ефективната конкуренция. От ведомството на Юлия Нинкова уточняват, че тези процедури трябва да гарантират и липсата на възможност за антиконкурентни договорки и за координиране на пазарното поведение на дружествата при вземане на стратегически решения.

От регулатора допълват, че при осъществяване на контрола по изпълнение на поетите задължения може да се приемат сигнали и информация от всички физически и юридически лица, включително предприятия, сдружения, държавни органи и такива на местното самоуправление, неправителствени организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
26
 
! Отговори
хахахахаха преди 5 години
3-4 ст. била печалбата!?! Ами ако е само 3-4 ст. как така има разлика от 20-30 ст. по различните бензиностанции? Ще излезе, че Марешки работи на 20 ст. загуба от литър? Какъв родолюбец
61
6
 
7
 
! Отговори
от немско преди 5 години
До 58 АнонименАз съм в немско от 12 години и познавам много хора ти ще ми разправяш как е и как не е. *** от софия знае всичко как е по света то затова и държавата и толкова пропаднала
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз взимам 2500 нето, обаче наема ми е 1000 евро и ми остават по-малко пари отколкото на теб :))
59
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От списаното по горе се разбира че "Лукойл нищо не печели". Защо будните граждани не протестират пред савецката рафинерия и не спрат да зареждат в бензиностанциите и???
58
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 2.20лв за литър имаме 0.65лв акциз и 0.36лв ДДС... И Лукойл не купува от скъпия Брент а внася евтин и некачествен Урал, микс от различни находища, от Волга до Сибир... Високачествения петрол заминава за Китай...
57
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С 550 можеш да живееш добре, стига да ти пащат наема. Работата е там, че колегата е грешно осведомен. На Харцфиърите им плащат наема, но им дават само 300 евро на месец за храна и да живеят. Тези пари стигат да си купиш за ядене и за някоя дрешка, но до там. Въпреки това, един социално слаб живее стотици хиляди пъти по-добре отколкото в Кочинистан.
56
0
 
8
 
! Отговори
Me преди 5 години
Е, аз пък съм контрактор в ЮК.Взимам по 450£ на ден в не голям град и да си призная не се оплаквам. Карам чисто ново БМВ 5ца и ходя където си искам по света. В БГ също печелех доста като за човек на заплата. Но въпреки това се застъпвам винаги за толерантност, търпимост, коректност и съм против тесногръдието което се налага като нещо хубаво в страната ни.
55
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На немските пенсионери им било трудно. 5% хахаха, абе приятел, от глад и мизерия бълнуваш, това да не ти е Кочинистан?
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 54 АнонименЯ *** и пробвай в германия да живееш с 550 евро на месец.
53
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 54 АнонименДа. В германия пенсионерите не ровят в кофите но си продават семейните ценности и спомени по бит пазарите за да свързват нормално крайщата. Около 5 % от немските пенсионери са добре, на останалите им е трудно.
52
3
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Само в България нафтата е по-скъпа от бензина.
51
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия след като направиш определени години стаж и вече дори и да те съкратят, помощите ти за безработен са 550 евро и отделно държавата ти плаща наема. А с 550 евро можеш да си купиш и дрехи, и да си нахранен, и да водиш социален живот.В Германия пенсионерите не бъркат в кофите за *** за разлика от в Путинландия.
50
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че бяха българските протести че Тръмп и Путин да свалят международната цена на петрола.
49
0
 
37
 
! Отговори
Жалко преди 5 години
Работя в Германия за 2560 Е бруто, след данъци получавам 1720 Е. Това е за първи данъчен клас. Дизела е 1.33 Евро, наем 550 Евро. За храна месечно без никакви лишения 300 Евро. След други разходи ми остават над 400 Евро свободни в джоба. Това в България беше непосилно и затова емигрирах.
48
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на 1 октомври 2018 - цена за сорт брент $86на 15 ноември 2018 - цена за сорт брент $66цените за крайния потребител се качват през периода 1 октомври - 15 ноември 2018очевадно:има картел за горивата, между търговците на едро, шефовете на рафинерии, големи вериги бензиностанциибезспорно:държавните структори бездействат
47
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това вече го играхме. Оставка!
46
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В чужбина работиш ли и бориш ли се за правата си имаш пари, не работиш ли няма пари.В България, работиш, не работиш, пари няма.
45
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във нашата фирма, който е избягал на Запад не се е върнал. Освен един, който може и пак да замине.Ще дам пример само с едно момче, дето беше служител на месеца, но при нашите условия живееше в мизерия, и отиде при кака си в Германия. Познайте кога ще се върне. Няма как да стане.
44
16
 
5
 
! Отговори
До номер 33 преди 5 години
Виждам че си запленен от високото заплащане в Макдоналдс в Копенхаген и 30 лева които получаваш на час при работна седмица за теб от 20 часа.Всичко написано от теб звучи перфектно и че живота ти е супер там,НО защо не обясниш на хората че плащаш 40 % данък върху заплатата си.Защо не кажеш колко пари даваш за матрака на който спиш,за транспорт и за храна,която е най-скъпа в Европа.И истината е,че никакви пари не изкарваш там,защото доникъде не ти стигат и там си беден.
43
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Успиват ви с голи обещания и се подготвят за удар през това време.Първо едната групировка на БКП нанася удар, после другата отговаря... Междувременно на все повече хора им става ясно къде са попаднали и просто емигрират.