Казана бизнес дума, хвърлен камък: Двуцифрен ръст на заплатите!

КРИБ: Пречка за повече пари е квалификацията на работниците
Обновена: 21 ное 2018 18:50 | 21 ное 2018 16:15, Веселина Йорданова
229
Казана бизнес дума, хвърлен камък: Двуцифрен ръст на заплатите!
Снимка: Dnes.bg

Бизнесът обеща ръст на заплатите и догодина, но сред коментарите, че той ще е двуцифрен, се прокраднаха и проценти под десет.

Работодатели, синдикати и министри разговаряха днес по темата за доходите при премиера Бойко Борисов.

Според шефа на КРИБ Кирил Домусчиев двуцифрен ръст на средните заплати има през последните две години и тази тенденция ще се запази през 2019 г. За още по-значително увеличение пречката била само квалификацията на работещите. Той обясни, че няма кадри и съответно желаещи за възнаграждения, които са "впечатляващи".

Още по темата

Според Пламен Димитров от КНСБ има нужда тази тенденция на двуцифрен ръст на доходите да бъде гарантирана през следващата година. Той посочи, че 78% от работещите са в частния сектор.

Според него за решаване на проблема с кадрите трябва да се търси начин за трайно привличане на хиляди българи, които в момента живеят в Молдова и Украйна.

Димитър Бранков от БСК потвърди, че очакванията са за растеж на средната работна заплата заради недостига на работна сила, но за повишение, което да не надхвърли 7-8%.

Цветан Симеонов от БТПП коментира, че бизнесът е вдигал заплати и без призиви в предходните години и това ще продължи. Ръстът в обществения сектор обаче трябвало да е свързан с поставени предварително цели и тяхното постигане.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че голямата тема е политиката по доходите, като подчерта, че от 3.1 млн. заети само половин милион са в публичния сектор. Това е и инструментът за привличане на квалифицирана работна сила, за която според Дончев трябва да се борим. Ръстът на заплатите обаче поставял нов въпрос – кои производства след това ще станат неконкурентоспособни и какви промени в икономиката ще предизвика това.

Икономическият министър Емил Караниколов изтъкна, че инвестициите у нас не са намалели, а отбелязват ръст с повече от 2%. Бизнесът пък инвестирал в машини и съоръжения, което показвало, че иска да остане в България.

Синдикатите засегнаха и темата за запазване на българския въгледобив. По нея ще има нов разговор при премиера Бойко Борисов следващата седмица преди предстоящата среща за климата в Катовице, на която страната ни ще бъде представена от президента Румен Радев.

На 29 ноември по инициатива на индустриалните федерации на "Подкрепа“ ще бъде организирано митинг шествие, което ще представи виждането пред институциите в подкрепа на родния въгледобив. То ще завърши пред сградата на ЕК у нас, тъй като тя налагала "да сме по-католици от папата“ по този въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
28
 
! Отговори
zzz преди 5 години
Само инфлацията за опследната година е около 10-15 %! Т.е. това двуцифрено ( в най-добрия случай ) увеличение просто ще покрие инфлацията и няма да доведе до реално увеличение на доходите... Пак хвърляме прах в очите на хората.
45
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трай,коньо,за зелена трева!
44
4
 
26
 
! Отговори
Камата преди 5 години
Българите сме скромни хора.Имам предвид обикновеният отруден народ.Не ламтиме за много пари.Бях прочел в един от романите на Хемингуей,че за да те обичат хората,дай им малко пари.Но,това не го разбират нито бизнесмени,нито управляващи.
43
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Карам новата C класа вече, понеже трябваше да подменя автомобила заради дизелфарфербота в Кьолн. А вие в Кочинистана какво карате приятели?
42
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българска работа,само лъжи!!!
41
3
 
32
 
! Отговори
Кифладжията преди 5 години
Минималната работна заплата трябва да е над 1000 лева. Всичко друго, което ви дрънкат по телевизора са глупости на търкалета. Линчувайте ги най-накрая, бре!!!
40
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МРЗ е от значение най-вече за бюджетните. Частният бизнес не му дреме за МРЗ.
39
1
 
25
 
! Отговори
до 28 преди 5 години
Братя Диневи, Кирил Домусчиев, Валентин Златев, Бойко Борисов, Делян Добрев - още трябват ли ти.
38
5
 
4
 
! Отговори
До 30 преди 5 години
10% увеличение на МРЗ води до по-малко увеличение на средната работна заплата, защото все пак не всички са на МРЗ. Вероятно средната ще се увеличи със около 7-8%, заради повишаването на МРЗ с 10% от 510 на 560 лева.
37
3
 
31
 
! Отговори
Глупости преди 5 години
Значи, тия глупости ги пробутвайте на някой друг баламурник.Работя в голяма фирма в която от 10 години не са мърдали заплатите. Кви са тия глупости, които непрекъснато тръбите, като всички бирници се стискат. Вие ли им определята, колко да дават или те сами си преценяват?!!! БОКО, *** си, като гадулка.
36
1
 
26
 
! Отговори
до 28 преди 5 години
Наивник, оригарсите нямат цвят, защото те нямат и ПРИНЦИПИ.За тях са важни единствено властта и парите.
35
1
 
16
 
! Отговори
NEKOISI преди 5 години
До Анонимен 28KIRETO GELA !!!!
34
1
 
20
 
! Отговори
Halloween преди 5 години
До АнонименИ с тая твоя математика, където 10% от 510лв е 5.10 аз спокойно ще ти дам 100% увеличение = 5,10 Х 10 (10% х 10 = 100) - 51,00лв. Аман от *** ***!!!
33
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КРИБ: Пречка за повече пари е квалификацията на работницитеАми, пичове, кадърните ги изгонихте. Ще карате на каквото е останало.
32
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази скапана държава се лашна от едната крайност комунизъм към другата фашизъм.
31
1
 
28
 
! Отговори
до 28 преди 5 години
Не си разбрал - Олигарсите са НАД ГЕРБ. Те не са вътре. Просто намериха послушни самовлюбени глу паци, които да им коват законите и да ги закрилят.
30
3
 
15
 
! Отговори
До 35 Средногорец преди 5 години
Я пак!Върни се в началното училище да научиш колко е 10% от 510 лева.Ти явно си продукт на образУванието (както пишете обикновено такива като теб) след 1989 година.
29
3
 
28
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Реално хората очакват двойно и тройно увеличение на заплатите, за да станат по-нормални по размер, а това означава 100-200% увеличение, т.е. трицифрен ръст на заплатите. Вместо това разни мафиоти пак ми говорят, че повишение няма да има - едноцифреният ръст е заради повишаването на МРЗ от 510 на 560 лева, което е почти 10% повишение.
28
15
 
6
 
! Отговори
Средногорец преди 5 години
До Анонимен 30Двуцифрено увеличение от 10% на МРЗ от 510 лв. е 5.10 лв., т. е. новата МРЗ ще е 515.10 лв., а трябваше да стане 560! Пак ни прецакаа ...Като ти гледам сметките само ще си ходил на училище през хубавото време, когато УбразУванието(както пишете повечето такива) е било безплатно.
27
5
 
4
 
! Отговори
+ преди 5 години
Каква аудитория тук се вихри -за чкдо и приказ 10% не знаят да сметнат,друг пък от 10 %-7-8 % от тях ще вземат ....и аз се въртя тук ... .