Бизнесът издирва кадри: Машинни оператори, шофьори, продавачи...

Красимир Стоев е от 30 г. електромонтьор, но не вижда на кого ще предаде занаята
3 яну 2019 07:00,
219
Бизнесът издирва кадри: Машинни оператори, шофьори, продавачи...
Снимка: pixabay.com

Две трети от работодателите у нас търсят да наемат нов персонал през тази година, показва проучване на Агенцията по заетостта. Едва 3 на сто са посочили, че възнамеряват да съкраващат хора.

Още по темата

Проучването е сред почти 6 хиляди работодатели от цялата страна. Най-много работниците ще се търсят в областите София, Пловдив и Варна. А най-малко – в Разград, Видин и Кюстендил, пише bTV.

Какви конкретни кадри "издирва" бизнеса, за да наеме тази година – проучени са нуждите в две групи с професии. В едната – на първо място са машинните оператори, следвани от продавач-консултанти, шивачи, строители, готвачи. В другата група са професии, изискващи висше образование или специфична правоспособност, на първо място – шофьорите, следвани от инженери, специалисти в здравеопазването и образованието.

През 2019 г. ще се търсят над 1000 машинни оператори и над 5600 шофьори. В повечето фирми – с постоянна заетост.

Красимир Стоев е натрупал над 30 години стаж като електромонтьор. Сега не вижда на кого ще предаде занаята: "Младите хора някак си не искат да заваряват, не искат да работят на металорежещи машини".

Предприятието произвежда и ремонтира съоръжения за енергийни обекти у нас и в  чужбина. За да привлече млади хора работодателят на Красимир дава 5 стипендии на учащи годишно. Ако останат на работа при него – през първите години заплатата им не зависи от постигнатото, а след това компанията плаща и магистратура у нас или в чужбина.

Въпреки това заводът "издирва" още специалисти. "Има по-модерни специалности, по-привлекателни, може би – и по-печеливши. Основно интересът се проявява в средното професионално образование, там трябва да се акцентира", смята работодателят Иван Желязков.

Проучването показва и каква ще е нуждата от кадри след 3 години.

3/4 от фирмите са казали, че ще имат нужда от 30 хиляди души с висше образование – най-много ще са инженери по електротехника, електроника и автоматика. Най-малко потребности пък ще има от висшисти по направленията "Право" и "Химични технологии".

След три години бизнесът ще търси да назначи и 80 хиляди души със средно образование, предимно за производство на текстил, облекло, обувки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
0
 
2
 
! Отговори
Радек от Боктор преди 5 години
От къде да има кадри и защо да има? Е, няма да има и бизнесът сам си е виновен!!!! Така му се пада!!!! Като не ще да плаща така ще е....Три пъти се опитвам да си намеря работа, като втора такава ( втора или нощна смяна ) и.....първо ме харесват, а после.....ми не става, защото основния договор не е при нас?!?!?!? И какво от това, че не е при тях? Нали им трябват хора? ....... Аз си намерих и там ме ценят, но болшинството са едни тесногръди и смотани, червени, алчни кратуни....ХАК ИМ Е ДА ИМ Е..
191
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
фирмите са казали, че ще имат нужда от 30 хиляди души с висше образование най-много ще са инженериНе прочетох какво имa за инженерите или ще ги карат да сглобяват! Образованието е толкова паднало, че няма да се очудя това да е перспектива!
190
0
 
11
 
! Отговори
hmmm преди 5 години
Бизнеса да не се тревожи, както става ясно от друга новина Мария и други като нея активно работят по темата да има кадри(на 15 години второ дете, а двамата родители не ходят на училище)...та нали затова ги финансира държавата.
189
5
 
1
 
! Отговори
от сиднеи австралия преди 5 години
До този с 5к в БГ, само си за съжаление, ти зимаш колкото един портиер в сградата в която работя, и той ги зима с нищоправене за разлика от теб бе!Тук минималната заплата е $2800 я зимат хамалите! Начинещи студенти почват с $75к без накав стаж. Хората с професия като мен с опит в Европа и Австралия зимаме по 6 цифри на година в долари някой стигат до 200к. Пише го на всяка 3та обява за работа ако отвориш сеек.ком.ауТия 5к лв. ако не беше казал че е заплата щях да мисля че си на соцял бе!
188
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2О18 беше от най успешните в живота ми $$$$$$ а 2О19 ще е още по успешнаПо3драви на всички клошове в БГ, и тази година няма да стигнете по далеч от панелната килия защото родения да пълзи не може да лети! Които е способен да успява в БГ кат мен, го може и в Западна Европа, и на другия край на света Ав$ тралия, доказано от личен опит, дано разберете някой ден защо сте лузари и дано тоя ден дойде 2019 защото when you change the way you look at things, the things you look at changeПоздрав отСидни
187
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ше търсят ама няма за тези заплати сами да си работят
186
3
 
3
 
! Отговори
Така е преди 5 години
До ДЕМ 19 Инженер в превад значи конструктор.На 1 000 инженери едва ли има един конструктор. Дипломата не значи че си конструктор.Това е дарба и не е за всеки.Една такава инженерка имам в къщи , дето хабер си няма от техника.От всяко дърво свир,ка не става.Това вожи и за всички професии.
185
2
 
13
 
! Отговори
До предприемач преди 5 години
Не знам какъв предприемач си , но в Чехия и Полша има над 2 милиона *** от украйна :) за каквито ги смяташти , та тия същите за под 1500 лв не се хващат на работа , а ти ги чакай за 300 лв в БГ
184
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема на българските работодатели е че само правят сметка на парите които плащат като заплати и никога не правят сметка на парите които изкарват и които харчат.А всичките пари са дошли благодарение на хората които им работят.Без тях зеро 0 !
183
4
 
20
 
! Отговори
Глас народен... преди 5 години
Моето новогодишно пожелание е така нареченият "бг. бизнес" да фалира най-накрая и платените драскачи да престанат да ни го натрапват.А дано скоро това да започне да се случва и да е масово.Амин
182
35
 
3
 
! Отговори
Предприемач преди 5 години
Българския работник знай само да иска, насреща само мързел и скатавка. Ша ми иска голяма заплата а иначе на вързано куче хляб не може да ми даде. Дал съм хляб на 30 човека, постоянно гоня и земам млади нови. Ам нищо не става, с туй качество на работата 800 лв. за 8 часа им давам и май са им много. Ам напускайте ве, ще дойдат тук млади хора работливи, у украйна е 200 евра заплатата, тук за 400 песен ша пеят и са по работливи от вас
181
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Младите си търсят работа с заплата над 100-200 лв чисто на ден а те искат някой да им работи за 20 30 лв на ден а това няма да стане
180
0
 
19
 
! Отговори
USA преди 5 години
Ами създайте си ги. Хора има. Курсове - също ( да, ама ги търсите наготово - да не се минете ) дайте прилични заплати, да могат хората да се издържат, да си плащат данъците и сметките. Да си карат колите - нали с тях идват на работа ) и ГОТОВО. Стига сте ревали, че няма хора
179
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова половин България се евакуира на запад, а другата половина го обмисля.
178
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
стига с тоя пиклив бизнес и тия пикливи бизнесменчета г.рберасчета жалки
177
0
 
18
 
! Отговори
Трифонов преди 5 години
Законите в НРБ са абсурдни, остарели и не отчитат интересите на работещите. Затова половин България се евакуира на запад, а другата половина го обмисля.
176
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДЕМ Най-ценния ресурс на капитализма - са будалите ..
175
0
 
10
 
! Отговори
ДЕМ преди 5 години
До Анонимен 190А виж, това вече си зависи от инженера. Ако някой учил за титлата инженер толкова време, инвестирал в себе си се самоунижи да работи като оператор на машина, проблемът си е негов. Не мой. Нали така - будала?
174
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДЕМ Не будала искат да наемат инженер на заплата на стругар..
173
8
 
1
 
! Отговори
ДЕМ преди 5 години
До Анонимен 185Хах. Тогава за какво ти е стругар? Трябва ти оператор на машина, което е ниско-квалифицирана професия и следователно се заплаща като труд с ниска добавена стойност. Дори не е необходимо да съм учил да струговам, а само да сменям програми да махам и слагам материал. Е? ти би ли плащал 2000 лева заплата на някой, който прави 1, 2 и три, а всичко останалото е машинен труд? Аз не. Бих платил на квалифициран майстор да ми поддръжа машините така, че да се чупят по-малко.