Знаят ли родните партии кои са рисковите им членове?

В нормалните държави политикът израства от млад
Обновена: 4 апр 2019 21:02 | 4 апр 2019 19:38, Екип на Bloomberg
5
Знаят ли родните партии кои са рисковите им членове?
Снимка: Pixabay

Политическите партии в България нямат вътрешни механизми, чрез които да селектират хората, които са рискови за тях. Това каза Тихомир Безлов, експерт по сигурността в Центъра за изследване на демокрацията, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"В развитите демокрации изграждането на един политик започва от младежките му прояви, а развитието му продължава при положение, че няма инциденти – не се облагодетелства, няма крайни залитания. Така до встъпването му в длъжност като депутат, той вече е един завършен кадър“.

Според Безлов липсата на училище за политици в България не е пречка.

"Въпросът е, че дълго време у нас новите, модерни партии постоянно се рушаха. Това е феномен на цяла Източна Европа, а по-неприятното е, че в някои страни от Стария континент има такива кризи и при старите партии“.

Ако партиите искат да запазят доверието в себе си, трябва да се опитат да намерят инструменти, с които да премахват най-големите рискове - поне тези на равнището на търпимостта на избирателите и тяхната политическа култура, коментира експертът.

Друга тема, на която Безлов се спря, е свикването на Консултативния съвет по национална сигурност на 8 април от президента Румен Радев, като темата е „Противодействие на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки".

"Въпросът е как точно ще се формулира темата – дали ще бъде просто едно политическо противопоставяне, или ще се търсят конкретни инструменти за решение на проблемите“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Hamilton преди 1 година
За развитието и израстването на една държава не би трябвало да е от особено значение какви са индивидите или партиите, а е важно да има устойчива структура която представлява основата, център в който стои СЪДЕБНАТА СИСТЕМА. В развитите демокрации партиите са просто една "козметика" в дългосрочния план. По тази логика, би следвало дискусия около реформата в съдебната система да заема първо място в дневния ред!
4
1
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 година
Властта , в която и да е партия, се получава по 4 начина:
1.Издига се лесноманипулируем човек, безличен, а други дърпат тайно конците/примери-бивш президент, председателки на НС, а в международен аспект-цялото сегашно правителство/.
2.Предава се по полов път,или по наследство, във всички партии, на преки наследници или на любовници и роднини.
3.Купува се/особено по избори за централна и местна власт/.
4.Назначават се на принципа-ти сега-на мене, а аз после-на тебе услуга, и некакви въпроси после
3
2
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
И какво ни интересува това нас, нормалните хора?
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Темата е по същество несъстоятелна!
1
1
 
2
 
! Отговори
Да!Знаем! преди 1 година
Сичките,които сме назначили на постове и до втора резерва.Слд втората резерва назначаваме непроверените.