Новите мощности на АЕЦ Козлодуй щели да са опитно зайче на "Хюндай"

Това бил първият опит на компанията с технологията AP1000
50
Новите мощности на АЕЦ Козлодуй щели да са опитно зайче на "Хюндай"

Парламентът реши, че за изграждане на новите блокове на АЕЦ "Козлодуй" ще се водят преговори с "Хюндай".
Целият процес се обърна с главата надолу. Петков каза, че парламентът е съставен от ядрени специалисти - очевидно, след като самият Петков гласува технология, по която да се строи електроцентралата, за да бъде необратимо решението. Обратимо е единствено, ако се вземи друго решение на парламента. Това заяви  енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

"Очевидно става въпрос за едни пари. Не мога да твърдя със сигурност, но в крайна сметка става въпрос за много пари. По официални данин на Американсия ядрен регулатор последната централа, посторена недокрай от "Уестингхаус" в Джорджия, до момента струва 30 млрд. долара за два блока. Единият блок влезе в експлоатация миналото лято", даде пример Куюмджиев.

Той уточни, че "Уестингхаус" няма да строи след опита в САЩ, а си търсят компания, която да строи по тяхната технология - създават проект и го дават за строеж. Те имат договор с минимум две компании в света, едната от които е именно "Хюндай".

"Хюндай" са наистина компания, която е построила над 40 реактора. Дори във въпросната американска централа са корейски. В Джорджия са също корейски, построили са всички корейски атомни централи, и едва в ОАЕ", добави енергийният експерт.

Пред Bulgaria ON AIR гостът заяви, че "Уестингхаус" са имали търг за избор на технология, с искане за оферта с цена и срокове на двата бъдещи реактора.

Има 4 различни решения, които са възможни за България - америкаци, французи, китайци. Чехите обявиха търг за избор на технологията - с искане за оферта с цена и срокове.

"Американците бяха отстранени, защото не можаха да дадат цена и срокове. Кой е правил този търг - не разбрах. Излезе информация за тръжна процедура за преквалификация - по технически параметри корейците са минали през критериите.

Имало е някакво сито, в което някакви хора са определили, че от тримата участници "Хюндай" са подходящи. Китайците трудно биха могли да се справят с технологията AP1000. И изведнъж от ПП-ДБ казват - хайде да участват о "Бехтел", коментира експертът", заяви Куюмджиев.

Енергийният експерт посочи, че в България ще бъде първият опит на "Хюндай" да строят по технологията AP1000 и ние ще сме един вид опитно зайче, защото само са правили реактори за AP1000.

"Сигурно ще са справят, корейците са сериозни хора, те са дали твърда цена и твърд срок за построяване до 2037 г. Важно е обаче кога от "АЕЦ Колзодуй нови мощности" ще са готови с документацията и ще вземат разрешително за строеж . Най-сложно е разрешението за площадка, имат само за един блок, цялата процедура трябва да започне отначало за две площадки", посочи събеседникът.

Куюмджиев заяви също, че до построяването на новите блокове на АЕЦ "Козлодуй" вероятно ще има поскъпване на енергията.

"Не би трябвало да има колосални проблеми по отношение на енергийния баланс, но ще отпаднат ТЕЦ-овете, в някои часове на деня да бъде много евтино, в други - много скъпо, като цяло ще бъде по-скъпо", заключи Явор Куюмджиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: Явор Куюмджиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Китайците ще ги спират американците. Американците не са подходящи за строител, защото сме им подчинени и те са господарите в България. Не можеш да съдиш и изискваш от Господарят си да спазва срокове и да не вдига цената. Най-подходящи са корейците, защото те не са членове на НАТО и Европейския съюз, на които сме роби и подчинени колонии. Ще можем да поставяме условия и да ги съдим при неизпълнение.
47
0
 
1
 
! Отговори
СПОКО,БЕ.... преди 2 месеца
.....ше вземете да пометнете, за тия руски реактори....ХАХАХАААА.....ТЕ УМРЯХА, ЗАБРАВЕТЕ!
46
0
 
3
 
! Отговори
до аа1820 преди 2 месеца
Хюндай е наистина огромна корпорация, само който е живял в Азия може да види размерите на тази компания - строителна техника, багери, фадроми, камиони, генератори, кораби, кранове. Те не се целят в европейският и американски пазар защото азиатският им е предостатъчен, но ако решат да се разширят на тези два континента нищо няма да им се опре.
45
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До aa1820 Да построили са 40 реактора но само в Корея и най-важното, построените от тях реактори НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ТОВА, КОЕТО НИ НАБУТВАТ СЕГА. Това, което набутват на България от посолството са ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ РЕАКТОРИ, котка в чувал купуваме, без история, без опит, без доказана безопосност. Ще ни ползват за лабораторна мишка и няма гаранция какво може да ни се случи с тези реактори след някое и друго време.
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Марионетките на посолството ще ни водят Хюндай да строят АЕЦ по ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА ТЕХНОЛОГИЯ от ТРИ ПЪТИ ФАЛИРАЛИТЕ Уестигхаус, при това на поне ДВОЙНА ЦЕНА, но с обработката на отпадъците става ТРОЙНА цената спрямо руските реактори!!!! Честито на всички глууупаци, които гласуват за прислужниците на посолството от "Сглобката"! На следващите избори преди да гласувате пак за тях първо се чукнете в главата, дано ви проработи мозъка!
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Рут Абе от къде измисли китайски АЕЦ "изграден" от Toshiba в Турция?!? Турция строи първата си АЕЦ по руска технология и с руски реактори, до края на годината ще са готови 4 броя реактори ВВР 1200 и след това ще започнат втората АЕЦ. Toshiba продаде Westinghouse, беше го купила при второто му фалиране, но след като фалира трети път го продаде.
42
0
 
1
 
! Отговори
aa1820 преди 2 месеца
"Корейците са сериозни хора" е като лафа "Дакела е голям човек"...приказка за маса. Всичко трябва да се основава на договори, препоръки, референции, гаранция, опит - какво е построила въпросната фирма (40 реактора е нещо огромно, ако е вярно...).
41
1
 
4
 
! Отговори
как точно е станало преди 2 месеца
На тръжната процедура се явили китайци, американци и корейци, политиците ги питали за цената на двата реактора - китайците казали 10 милиарда - 5 за реакторите и 5 за труд, американците искали 20 милиарда - 5 реакторите и 15 за труда. Корейците искали 30, питали ги какво включват - 10 за китайците да направят реакторите, 10 за нас и 10 за сглобката
40
0
 
0
 
! Отговори
Тома неверни преди 2 месеца
Мнооого експерти в тая територия,затова сме на тоя хал....По добре да дадем думата на "аджемиите",а??
39
0
 
3
 
! Отговори
САТАНАТА преди 2 месеца
Хуюмджиев, това е положението
38
1
 
1
 
! Отговори
Спеца преди 2 месеца
Прав беше Вили Цанков навремето , че ще дойдат български политици , които ще се учат да бръснат по народната глава и той , народа ще ходи винаги окървавен!Превърнаха България от райска градита в мъртвило!
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В България и в евроггейййския съюз няма политик който не може да бъде купен, така че не се оплаквайте.
36
1
 
1
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 2 месеца
А, КИТАЙСКИТЕ АЕЦ-МЕНТЕТА, ПО-ДОБРИ ЛИ СА....ХАХАХА
35
1
 
1
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 2 месеца
А, КИТАЙСКИТЕ КВИ СА.....!!???
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако гръмне АЕЦ Козлодуй съседните държави трябва да съдят тази шайка,а не държавата.Ние българите вина нямаме,че ни ги насадиха сащисаните с ала бала и гледат какво да откраднат,за да ходят по разни острови.
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще имате ядрени слънцааа. Х 2.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато нещастници те управляват, *** ставаш.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Онзи ден казаха, че брат на Христо Иванов избрал,, Хюндай". Сега тоа ми мели нещо,че ПП/ДБ пробутали,, Бехтел",излаза, че единствено чисти са китаискит консорциом,, Флоур".Китай, новата опорка за комунистите.
30
3
 
1
 
! Отговори
Рут преди 2 месеца
Вижте и проверете,колко струва изградената АЕЦ в Турция от японската Тошиба? При нас ще е две за лев и три бакшиш!
29
1
 
7
 
! Отговори
Йоан преди 2 месеца
Парламент от ядрени специалисти, космонавти,катъри,куци магарета и меки китки!

Спонсорирани публикации