МВФ: Кризата ще бъде по-драматична в Източна Европа

Българският финансов министър обаче е убеден, че банковият сектор в страната остава стабилен
2 фев 2009 13:56,
30
МВФ: Кризата ще бъде по-драматична в Източна Европа
Снимка: БГНЕС

Българският финансов министър е убеден, че банковият сектор в страната остава стабилен, а прогнозата за икономически ръст от около 2 процента през тази година е реална. Но според Международния валутен фонд (МВФ) рисковете за България са огромни.

Предупрежденията за ефекта на финансово-икономическата криза в Източна Европа се сгъстяват. В силно занижената си прогноза за икономическия растеж през 2009 година миналата седмица МВФ предвиди негативен растеж и в Източна Европа – минус 0,4 на сто, съобщава DW.

А в доклада си за световната финансова стабилност, също от миналата седмица, институцията казва ясно, че продължаващата финансова нестабилност засяга пряко новите пазари в Източна Европа.

Единствената глобална асоциация на финансови институции – Институтът за международни финанси (ИМФ) преди няколко дни също би тревога за Източна Европа. Доклад на института посочва, че всички формиращи се икономики ще бъдат засегнати от рязкото намаляване на притока на чужди капитали.

Източна Европа ще пострада най-много, се казва се в доклада. Цифрите, които водят до това заключение, са следните: през 2009 година в региона ще постъпят само $30 милиарда долара капитал, или само 1% от БВП на региона.

За сравнение през 2007 година чуждите капитали са били 13% от регионалния БВП. Миналата година притокът на капитали също е бил много по-висок: около $254 милиарда долара.

Поради голямата зависимост на Източна Европа от притока на външни капитали, регионът ще пострада от това „пресъхване” много повече, отколкото от външните финансови проблеми, се твърди в доклада на ИМФ.

В него се посочва още, че скоростта и степента на това „пресъхване” на капиталите е безпрецедентно. Комбинираният ефект на финансово-икономическите проблеми върху новите пазари в Източна Европа се сравнява с ефекта им върху другите формиращи се икономики в света.


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
aec преди 12 години
Вече се чудя защо пиша като знам че глас в пустиня Обосновете причината за отварянето на АЕЦ с финансовата криза, която ни НАСТИГА ИМА НУЖДА ОТ СВЕЖИ ПРИХОДИ!!
28
0
 
0
 
! Отговори
epikur преди 12 години
Тук иконом.закони не важат!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
27
0
 
0
 
! Отговори
koko преди 12 години
Летяла си кризата над света да види каква работа е свършила.Прелетяла над Щатите и гледа - безработицата се увеличава, индексите падат и казала "добре съм си свършила работата". Прелетяла над Англия, Франция - също- добра работа съм свършила. Прелетяла над България и казва "я, аз тук не съм идвала, а виж какво става долу"Дано да Ви хареса вица, ама е истина
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
*** аз не се радвам и това не е нещастие а мързел.Няма ли да проумееш че трябва да работиш а не да се оплакваш и да се сърдиш на другите.обработвай земята на дедите си гледай животни и ще живееш добре.
25
0
 
0
 
! Отговори
Самолетоносача преди 12 години
Toва българите съе много мързеливи и глупави.пак някой друг ви е виновен.Мързи ви да гледате седите и чакате някой да ви оправи.Ще чакате дълго време най много някой да ви оправи отзад.Глупаци кога най после ще разберете че трябва да работите а не само да пиете и да се оплаквате.За мързелив и некадърен и глупав народ оправия няма.Идете да стачкувате и да упреквате политиците че нямате пари и ви е студено.В ЕС ви вкараха върнаха ви земята най ниските данъци в света имате и пак сте недоволни.Господ ви пази няма земетресения наводнения суша войни.Дал ви е плодородна земя планини реки море.Еб..ал съм ви майката некадърна и мързелива.Ще умрете от мързел и пиене
24
0
 
0
 
! Отговори
stefo преди 12 години
e kak da se useti kato ni sme si ot ima nema 20 godini i s teq taksi .... salfetkaa da poiskash v bankata shte ti slojat taksa! V bulgaria samo taksi za vsichko da imash kreditna karta 18 % lihva.... ei tva e jivei v Bylgaria i si svirkai!
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
На кого да вярваме????!!!! на министър от тази триада - уж независим министър, ама в тези длъжности независими няма!!! - или на международно призната финансова институция, на която България също е член и благодарение на която изобщо имаме държава - МВФ!? Аз бих повярвал на фактите , а те са:1. БГ е 100% зависима от външни капитали, от външни енергоизточници и от световните икономически и политически сили! И в този смисъл: никой няма да се погрижи за нас, ако нещата станат лоши: всеки лидер ще предпочете да си гледа собствената нация, а не продажна държава и политици като нашата!!!!! така че Орешарски, като ги прикзава тези неща, да не забравя, че той е икономист, а не партиент агитатор и главната му задача е да мисли трезво, а не партийно!!!!! защото всеки студент по икономика ще ти каже, че когато лихвите по депозитите се вдигат над годишната лихва - става нещо страшно!!!! Спомнете си 96-а година, когато банките даваха 20% годишна лихва по депозитите! Целта беше да се приберат парите в банките, за да се спре печатницата на пари!!!!!!
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
не сме ***, ние сме клоака, а политиците са ***
21
0
 
0
 
! Отговори
минаващ преди 12 години
че в Източна Европа винаги е имало и ще има един ***!
20
0
 
0
 
! Отговори
минаващ преди 12 години
че в Източна Европа винаги е имало и ще има един ***!
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
ние Българите живеем най-зле в Европа, дори да ни подмине кризата и да имаме растеж 10% пак ще живеем зле
18
0
 
0
 
! Отговори
nqma преди 12 години
ako imashe konkurs po tupota za nashite ministri, shteshe da ima samo puwri mesta!!!a tozi da ne se prawi na mnoog umen, 4e edna *** po-dobre bi se spravila. sushtoto se otnasq i za onova neshto nare4eno "ministur-predsedatel" - da mu e 4estit praznika!!!!!!!!!!
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
управляващите се надяват че докато се чудят има ли криза или няма тя кризата ще отмине
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Глупаци сте всички тук. Не разбирате ли, че МВФ има интерес от кризата, защото самото МВФ е международна мафия. Всички се опитват да правят черни прогнози, за България, но въпреки това именно България е стабилната държава в момента.ВеликобританияЛатвияГърцияУкрайн а Никарагуа
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Глупаци сте всички тук. Не разбирате ли, че МВФ има интерес от кризата, защото самото МВФ е международна мафия. Всички се опитват да правят черни прогнози, за България, но въпреки това именно България е стабилната държава в момента.
14
0
 
0
 
! Отговори
ЛИСА преди 12 години
АМА КАКВА КРИЗА БЕ Г-Н МИНИСТЪР ??? ЗАЩО СТЕ ТАКА УГРИЖЕН, НАЛИ НЯМАШЕ СТРАШНО ЗА БЪЛГАРИЯ,ИМЕШЕ ОГРОМЕН ИЗЛИШЪК,БАНКИТЕ СА СТАБИЛНИ И Т.Н. ПРОСТО СИ ВЗЕМЕТЕ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ ОТ ЛЯТОТО И ГИ ПРЕПРОЧЕТЕТЕ !!!И ХОП СЕГА - УЖАС !!! АМА ВИЕ НАС РАБОТЕЩИТЕ ХОРА В ТАЯ ДЪРЖАВА ЗА *** ЛИ НИ МИСЛИТЕ ??? САМО КАТО ДОБАВКА - АКО СТЕ ЗАБРАВИЛИ И ЧУЖДИ ЕЗИЦИ ВЛАДЕЕМЕ, ТА ЧАТ ПАТ ПРОЧИТАМЕ И В ЧУЖДИ САЙТОВЕ ЗА ДЕРЕДЖЕТО НА БЪЛГАРИЯ !!!!
13
0
 
0
 
! Отговори
14merkator преди 12 години
Де да беше така! Голият и босият ще почне да умира от глад! Богатите ще закъсат, но за храна и топло ще имат винаги!!! А за бедняка в БГ, кой ще се погрижи?! Мизерията, която се задава ще удави бедните и средната класа...кой ще оцелее (физически) е много спорен въпрос!
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
15% са онези в Парламенти и техните лобита,така че тях не ни интерисуват...да ги закопае дано
11
0
 
0
 
! Отговори
Селянина преди 12 години
Ората са казале, че кога Америка кихне- Европата е фаща грип, а Българията влиза у реанимацията. Те тава е положението Баце!
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
А! Нали нямаше криза, бе??