Задава се поскъпване на горивата у нас с 10-15%

Според компании от сектора законови промени вдигат разходите им
4 дек 2009 16:15,
76
Задава се поскъпване на горивата у нас с 10-15%
Снимка: Булфото

Промените в Закона за акцизите и данъчните складове, влезли в сила от 1 декември, вместо да намалят сивия сектор, увеличават бюрокрацията при търговията с горива.

Това становище изказа днес председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

По изчисления на компании от асоциацията въведените изисквания за пререгистрация на петролните фирми и техните обекти, както и задължителното разтоварване на камионите с горива на границата, ще оскъпят горивата за крайния потребител с 10-15%.

Според финансовия директор на Петрол АД Цветан Димитров поскъпването може да се отрази на крайната цена след около три до шест месеца.

По думите му ако това увеличение на цената доведе до намаление на потреблението с 10%, то държавата може да загуби от акцизи около 200 млн. лв.

Досега дадена фирма за търговия на горива се е регистрирала по адрес на седалище, като е описвала всички свои обекти, в случая бензиностанции, и един камион е можел да разтоварва горива на повече от една бензиностанция, обясни Димитър Тортопов от Еко България.

Вижте още
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Салахадин преди 14 години
А иначе историята е още 90-те години на миналия век,когато умишлено се докара "Плама" до фалит за да бъде монополист само "Лукойл".Този факт май го забравихте.Попитайте Костов колко е дела на жена му в "Приста ойл".Ако знаете какви кадърни специалисти се редяха на опашки за обезщетения.Тези хора на запад ще ги позлатят.Нефтопродултите са единствените със 6 пъти в печалба.А "Плама" влезе в историята,като единственната губеща рафинерия на света.И по това показахме на света че сме уникални!!!
33
0
 
0
 
! Отговори
kj преди 14 години
Цена на барел 149$ =2.40 лв 70$ =2.30 лвНещастници няма ли да умрете в един и същ ден и да ни освободите от вешето робство което продължава от 1878г.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
НЯма ли кой да му е.бе м.амата на Петрол и сие. Ае стига -накрая в БГ ще е най-скъпия бензин в Европа!Пълна смешка сте!
31
0
 
0
 
! Отговори
asdasdwe преди 14 години
Искам сивия сектор !!! По евтини цигари , по евтини горива ! Това финансиране и аз мога да го направя Дянков , като вдигна всичко ясно ми е от къде ще дойдат пари я.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
АМИ ВДИГАТ СЕ ЦЕНИ,ЗАЩОТО НЯКОЙ ПЪЛНОУМЕН ВДИГА АКЦИЗИ И ТАКСИ...ПЪК ТИ СЕ СЕТИ КОЙ Е...
29
0
 
0
 
! Отговори
Поп Сланинкьо преди 14 години
Как става, цената на петрола за месеци напред пада, а у нас се вдига. Само ние сме балъци. То не беше дране, сега остава на кол да ни набият.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
a vdignat li se gosivata....samo zaplatite nqma da sko4at
27
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 14 години
излиза,че моят глас за тях е...пълна загуба...
26
0
 
0
 
! Отговори
ne преди 14 години
yaka dalavera pak na nyakoy ot %%%%%%%%%%%%%
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ревът копеленцата защото им вързаха касовите апаратчета с данъчната.до вчера отчитаха по стотина двеста лв. от бензиностанция дневно а днес си отчитат десетки хиляди- реалните обороти. и печелбата вече не е река от кинти , и те ревът, и искат увеличение на цените.....мамицата им алчна крадлива.....
24
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 14 години
да бе-Герберите ни лук яли,ни лук мирисали.Американският дог само ни ръфа по потфеила.една положителна новина от правителството на ГЕРБ не е имало!!!
23
0
 
0
 
! Отговори
zhka преди 14 години
Пак ни взеха за "мезе"! Дано Правителството се справи с тази т.н. "бълг. газова и петролна асоциация" или по-скоро ГАЗОВА И ПЕТРОЛНА М А Ф И Я!!! Това и децата го разбират!
22
0
 
0
 
! Отговори
Peev преди 14 години
Nqkoi da mi obqsni ima li kartelno sporozumenie mejdu EKO,OMV,PETROL,LUKOIL I SHEL!!!Ednata e gr1cka,drugata avstriiska,b1lgarski i rumynski rafinerii,a cenata na gazta edna i s16ta!!!Vse si mislq,4e vsi4kite zarejdat ot Neftohima!!!
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Нищо общо няма това с правителството (не съм му фен). Тия "горивопродавачи" винаги са лъгали с цените на горивата.
20
0
 
0
 
! Отговори
Ужас преди 14 години
Това според мен се прави, защото оборотите на Петрол АД, Лукойл и всички бензоностанции паднаха доста заради затруднената икономика, та огладняха копеленцата мръсни, намаляха им леко безумните печалби...и ето го резултата!!!Ние сме единствената държава, в която по време на криза, падащи световни цени, падащи заплати - се вдигат цени, и то в по 10-15% ей така като нищо!!!А ние си стоим и пляскаме с уши!!Не знам вече как да коментирам?!?
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
някой помни ли че миналата зима когато нямаше криза цените бяха много по-ниски от сега.аз лично съм зареждал газ на 0.68 лв за литър а сега е над 1 лв,бензина и дизела не си ги спомням колко бяха но и те бяха доста по ниски.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Teq mafioti pak li ogladnqha :)
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе тия от държавата явно са пълни ***, на световните пазари петрола пада стремглаво тук се вдига цената на бензина !!! Абе българина все е преебан яко отзад от тия държавници.
16
0
 
0
 
! Отговори
Lukoil преди 14 години
За какви промени в закона за акцизите говорите? Нали ББ обеща да не вдига акциза на горивата през 2010? Да не бъркате нещо с акциза за ракията? Или вашите петролни продукти са на ракиена основа? И пререгистацията е нещо еднократно, да не би всеки месец да имате разходи по пререгистрации???И това "задължителното разтоварване на камионите с горива на границата"... на коя граница - Сръбската, Македонската, Турската ли?Какви са тези безумици за които пишете, че ще повишат цената на горивото?
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Емииии как? Много лесно - цената на петрола формира едва 25% от крайната цена още около 15% идват от разходите за преработка, останалите 60% (!!!) са АКЦИЗ и разходи по събирането му (митнически складове и т. н.), на АКЦИЗА (в момента акциз = Дянков) не му пука от цени на петрол, курс на долар, международно положение - той си има пица и крайната цена ще се качи (заради допълнителния разход по събиране на налога)!