Данъчни нарушения в ЕРП-та, Борисов иска ред

Премиерът: Лобита оказват натиск, ще си имаме неприятности
20 юни 2010 16:00,
353
Данъчни нарушения в ЕРП-та, Борисов иска ред
"Научил съм си урока от Ангела Меркел - нищо да не се крие от обществото". Снимка: БГНЕС

Части от доклада на ДКЕВР за електроразпределителните дружества ще бъдат предадени на НАП и ще бъде извършена данъчна проверка в дружествата.

Това каза премиерът Бойко Борисов след обявяването на доклада от одита на дружествата.

„Много от договорите, сключвани в ЕРП-тата, са без дати, а за тях са представяни фактури. По части от докладите вероятно ще бъде сезирана прокуратурата, каза Борисов.

„Има нарушения, които касаят данъчните закони”, каза още той, цитиран от „Фокус“.

„Регулаторен одит на електроразпределителните дружества се провежда за първи път в такъв обем и такава дълбочина“, заяви пък председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. 

Трите оператора осъществявали дейността си спрямо европейските стандарти, с малки изключения. Техническото състояние на ел. мрежите се подобрява през последните години, сочи един от докладите.

Броят на жалбите в хода на проверката пък намалял рязко, което показвало, че дружествата трябва да бъдат проверявани по-често.

„При юридическата част и организацията на дейността на дружествата и сключваните договори са установени по-сериозни нарушения, свързани с изискванията по лицензията.

Става дума за възлагането на външни услуги. Според доклада има пряко нарушаване на някои от условията на лицензията, което е свързано с допълнително възлагане на външни услуги“, обясни Семерджиев.

При ЧЕЗ и Е.Он почти всички дейности са изнесени от компаниите–майки, които са възлагали тези дейности на други фирми. Чрез клаузите на договорите са създавани условия за непазарно непрекъснато увеличаване на разходите.

"За да махна натиска върху регулатора, присъствам на днешната пресконференция”, обясни още премиерът Бойко Борисов.

„Това, което правим в момента, ще ни донесе много неприятности. Огромни лобистки кръгове ще окажат и оказват огромен натиск”, заяви Борисов и каза, че в западната преса имало „изказвания на уважавани от мен посланици, но аз съм си научил урока от Ангела Меркел, че нищо не трябва да се крие от обществото“.

„Сега с възможностите на държавата, с глоби, ще се опитаме да върнем парите, които са дадени. ДКЕВР така трябва да регулира, че да е справедливо за българските граждани. Искам в България да има ред”, каза Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
обаче винаги така става...вдигне ли цената на някоя стока и правителството тръгва с голямата кошница...обаче така и не я пълни...ето пример за цигарите..от както са ги увеличили...нито веднъж не съм си купил цигари с бандерол...цигари цигари нелегални всякакви... нищо не го плаши българина...винаги намира начин да заобиколи магазините и не иска да пълни гушата на никого... пък и то да сме бяла държава...ама не сме..а бе пада им се на лакомиите...
304
0
 
0
 
! Отговори
Стефан преди 13 години
Извинявам се! МОЯ ГРЕШКА. Просто отстрани времето изглежда повече. ИЗВИНЯВАЙТЕ! /те си знаят за кои е!/
303
0
 
1
 
! Отговори
Стефан преди 13 години
Има две вълшебни думички - бекъп и квалификация! /Те си знаят за кого говоря/ Банването не решава нито едно от двете!
302
0
 
0
 
! Отговори
Стефан преди 13 години
В този смисъл, на каква база са им отпуснали 13 пъти по-голям кредит? /може да не ми отговаряш, въпроса е реторичен/
301
1
 
4
 
! Отговори
Стефан преди 13 години
Борисов, преди месец щеше да им късаш договорите а днес те притискат?! Разкажи какво се случи през този месец! Моля!
300
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Борисов се оплаква, че лобистките кръгове го били притискали! Що за държава е това, в която лобистките кръгове носят неприятности на правителството Борисов, а не обратното? Хората са ви избрали, вие да носите неприятности на лобистките кръгове, а не те на вас.
299
0
 
2
 
! Отговори
Варненско преди 13 години
Година по-късно след закупуването на дружеството от Е.ОN, приходите от дейност са нараснали с почти 10 млн. лв., надхвърляйки 72 млн. лева, а фирмата е отчела загуба от 7,951 млн. лв., каза Кръстев. За пръв път в страната електроразпределително дружество отчита такава голяма загуба, коментира той. Според изнесените от представителя на потребителската организация данни, преди продажбата дружеството е имало заеми в размер на 1 милион лева. През следващата година заемите са нараснали на 13,027 млн. лв. Почти двойно са се увеличили и административните разходи, каза Кръстев. Докато през 2004 г. те са били 7,484 млн. лв., година по-късно са станали 13,950 млн. лв. Разходи "други" през 2005 година са се увеличили два пъти в сравнение с предходната година и са 27,491 млн. лева.
298
0
 
2
 
! Отговори
Варненско преди 13 години
През октомври 2006г адвокат Иван Кръстев (Варна) сезира Главна прокуратура че ЕОН източва дружеството. Отговора на прокуратурата бе че няма данни за това. Да вземат сега да проверят чие лоби обслужи Борис Велчев.!!! Цитат:" В отчета на варненското Електроразпределение за 2005 г. е посочено, че през 2004 година, когато дружеството е било държавно, приходите от дейността са 63,584 млн. лв., а финансовият резултат - печалба от 3,714 млн. лв.
297
1
 
8
 
! Отговори
Капиталист преди 13 години
. В началото на Студената война 1947 г. - Алън Фостър Дълес първият шеф на ЦРУ - заявява: Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата, ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството - тоест безнравствеността. Нужни са писания, осмиващи естествеността и почтеността като архаични отживелици. Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат. Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ.През 1992 г. Държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър заяви пред техния конгрес: Ние изразходвахме над 30 хиляди милиарда долара, за да победим в студената война срещу СССР и неговите сателити, за да предизвикаме материален и духовен срив.
296
0
 
3
 
! Отговори
номер 1 преди 13 години
и това не е малко, да си спомняте подобен натиск върху енергийните дружества преди? съмнявам се
295
11
 
2
 
! Отговори
да свалят пожарникар преди 13 години
Това ще бъде хубаво, ако ЕРП-тата успеят чрез лобитата си да свалят пожарникаря!
294
10
 
6
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Добро утро, Бойко!И успешен ден!:)
293
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Опа...,сега дойде ред и на ЕРП-та да бъдат оправдани."Вижде направихме им проверка,но се оказа,че не само не лъжат народа ,ами даже са на загуба".Това прави Бойко.Изчиства името на всички крали и опетнени.
292
0
 
3
 
! Отговори
МУСТАФА преди 13 години
Самите клаузи на сключените договори с ЕРП -тата и безкрайния брой анекси към тях, недвусмислено сочат за множество пороци в добросъвестността, морала и добрата търговска практика при воденето на преговори и сключването на договори, което е и основание за прогласяването им за нищожни. Няма такъв международен натиск, който би могъл да оправдае факта, че 35% от средният доход на домакинствата в тази Българска мизерия се харчи в полза на юридически лица, без каузално правно основание.
291
1
 
14
 
! Отговори
МУСТАФА преди 13 години
ЕРП -тата не извършват каквато и да е дейност в България. Възложили са дейности на Български под-изпълнители, а в страната са регистрирали само банкови сметки. Познавам и секретните приватизационни договори на ЕРП-тата(Овчаров, Овчаров, Овчаров........да ти *** майката Овчаров) и в тази връзка при цялото ми уважение към кабинета смятам, че всеки толеранс към тази банда мародери е стрелба в собствената глава.
290
0
 
5
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Съгласен съм, че представителят на държавата в управлението на ЕРП трябва да блокира неправомерни искания за по-високи цени, ако може. Ако не може, то ДКЕВР със сигурност може. Другото е цирк за наивници. А че държавата иска да събира данък върху по-високи цени, за да кърпи "бюджета" - и това е вярно. ТРЯБВА ДА ПРОТЕСТИРАМЕ, АМА МНОГО ХОРА И ПОСТОЯННО, ДОКАТО НЕ ГИ ОТУЧИМ. Иначе емираме.
289
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Слава, слава. Да живей.
288
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко вдигна осигоровките на самоосигуряващите се БЕЗРАБОТНИ без право на обезщетение и социялна помощ и въведе глоба за неплащането им промени НПК да може принудително да се събират задължения чрез отнемане на имущество !Защити БОГАТИТЕ от наглите и крокодилите остави апашите да тормозят целокупното население
287
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко ни еб**ава, това е истината!! Един ден- така, друг ден-иначе....Никой не дава смислен отговор защо при официално декларираните печалби на ЕРП-тата от 120 млн. лева годишно, се налага вдигане на цените на тока....Отвсякъде ни го вкарват, а ние си траем..
286
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
заключението е само едно - на калпава ракета космоса и е крив!