Сивата икономика у нас - близо 38% от БВП

Мащабите на потреблението в България многократно надвишават доходите
Обновена: 14 окт 2010 16:53 | 14 окт 2010 15:26,
29
Сивата икономика у нас - близо 38% от БВП
Снимка: БГНЕС

Сивата икономика заема 37,7 процента от брутния вътрешен продукт /БВП/ на България, сочи проучване на консултантската компания "A. T. Kearney", поръчано от Visa Европа. Това означава, че за първото полугодие на 2010 година сивият сектор е малко над 31 млрд. лева, показва проучването, представено днес на форума "Електронни разплащания срещу сивата икономика", организирано от Visa Европа. 

Предлагат се промени в законодателството, които да изравнят ползите за хора и фирми при плащане в брой или с банкова карта. Това може да стане с  намаляване на ДДС за стоките, плащани по електронен път.

Увеличаването на електроните разплащания с 10 процента би свило сивата икономика с пет процента, което само за първата половина на 2010 година би донесло за държавата хазна над 1,5 млрд. лева смятат участници във форума.

През тази година и през 2011 г. се очаква увеличение на дела на сивата икономика в Европа най-вече в строителството и туризма заради увеличението на данъчните ставки, посочиха участници в конференцията.

Мащабите на потреблението в България многократно надвишават и не съответстват на декларираните доходи на фирми и физически лица, каза Стамен Тасев, изпълнителен директор на Българския форум на бизнес лидерите. През 2005 година имаше само 17 000 души, които платиха максималните социални осигуровки, съответстващи на годишно възнаграждение от 16 400 лв. Следващата година бяха закупени 42 000 нови лека автомобила и около 12 000 нови жилища, обясни той.


"Транзакциите в брой, които се регистрират от банките - над 30 000 лв. са се утроили в периода 2004-2008 година: от 98 000 броя кешови операции през 2004 г.  до над 345 000 през 2008 г., което е увеличение с 252 процента и е притеснително на фона на 6-7% годишен ръст на икономиката и приблизително толкова на доходите ни.
По мой източник извън пределите на България през 2008 г. ДАНС е получил данни за общо 344 897 кешови операции над 30 000 лв., от които 592 със съмнителен характер и само тези 592 са на обща стойност надхвърляща 500 млн. лв.", каза още Тасев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: сива икономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
КАПУТИН преди 13 години
Защото сме социалисти
26
2
 
1
 
! Отговори
VISA EU преди 13 години
С такива информаций ВИЗА цели да направи монопол на разплащанията .
25
4
 
4
 
! Отговори
Владко преди 13 години
Аз винаги плащам с карта или по електронен път, само при краен случай - кеш. Винаги искам бележка от касов апарат при плащане кеш. Но виждам, че хората рядко си искат бележка. На баничарницата на спирката пред нас изброих за 20 мин 53 човека, които си купиха баничка и не им дадоха бележка. А колко майстори има, дето примерно ти боядисат и вземат кеша, при което в хазната не влиза нищо. Отделно колко не си плащат данъците. От обществото си зависи всичко. Явно така ни е добре и нещата са в равнове
24
0
 
3
 
! Отговори
gtf преди 13 години
до 23 - банките ще обявят фалит преди всички да са си изтеглили парите. Главното е че са обвързани с политически и мафиотски структури (което е горе долу едно и също).
23
0
 
3
 
! Отговори
ФАНТОМАС преди 13 години
ФАМОЗНА КОНСТАТАЦИЯ!
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дори да си платил всички данъци.Когато парите са ти чисти и се разплатиш през банка тя ти взима пари за ''услугата''.Да ,но ако всички изтеглим спестяванията си ?Но те знаят ,че е почти невъзможно това да се случи.Иначе всеки доброволно си прави влог и там си пише,че има такси.Но тя банката разполага с тези пари на всички ни и ги върти и от това печели.Но защо си цакат спосорите банките?Ами защото не сме единни и си траеме.Я да почне масово теглене на депозити да ги видя дали ще искат таксипосле
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Банките са много голямо зло.Кешовицата е на път да изчезне и банките да се превърнат в едни трезори.Само, че има закон за тях и няма как ние помежду си да се разплащаме без тях.Всяко електронно плащане минава през банка.Няма как всеки човек да си е електронна банка с картата си не е разрешено да се заобикалят.Чрез банките правителствата държат контрол върху плащанията и няма как законно да се избяга от тази матрица.Би било прекрасно да си плащаме помежду си без такси и без да се наблюдава от БНБ
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
в закона да запишат, че банките нямат право да начисляват каквито и да било такси на разплащания с карти. Аман от банкерски тарикатлъци - пъхаш картата в банкомата и хоп 60ст в касичката им.
19
3
 
8
 
! Отговори
yy преди 13 години
Тези проучвания са направени и платени от Банките. Те са заинтерисовани разплащанията да са само по банков път. Тогава какво лапане от такси и комисионни ще падне. Не че и сега банковия сектор не е най големия експлоататор и виновник за кризи фалити и ограбване на работещите. Давайте наливайте вода в мелницата на банките. Те се и отблагодаряват.
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кой закон ме задължава да имам банкова сметка?Аз поне не знам да има такъв.Но ето,че ми се случи застрахователно събитие и ми искат да посоча банкова сметка за да ми изплатят щетата.Ами нямам сметка,но те отговарят ,че нямат каса за кешови разплащания.Получава се така,че ако не си открия сметка няма да ми изплатят обещетението.Биг Брадър може да знае всичко,но аз не искам да давам пари за такси на банки.Реално сега трябва да загубя от това,че закона е така направен,че без банка неможе.А защо????
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А как те гледат чужденците като разберат и какви са банковите такси?
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Но монетата има и обратна страна.По принцип всеки иска да е на светло и бизнеса му да е чист.Обаче държавата не стимулира с нищо това.Напротив дере бизнеса по всички параграфи и наредби и после се чуди защо някой рискува и предпочита глоби и актове в даден момент ане декларира всичко.Със зор държавата изтиква дребните риби от пазара и налага монопол.Еми естествената реакция е да се крие от държавата.Щом тя така и бизнеса така.
15
2
 
22
 
! Отговори
Чочо преди 13 години
На доста места като кажеш, че искаш да платиш с карта те гледат като теле, все едно си им казал, че искаш да платиш с камъчета.Още по-опулено гледат чужденците, като разберат, че на повечето места в България се плаща само в брой.
14
1
 
11
 
! Отговори
генчо преди 13 години
много си *** иванеее - декларират се суми само на 10.000!!!ходи си на бридага и недей да ръсиш глупости по форумите
13
6
 
21
 
! Отговори
gtf преди 13 години
Преди няколко дни от банката ме уведомиха, че месечната поддръжка на картата вече е 1лв. Съответно си закрих сметката ..от къде на къде държавата ще ме задължи да плащам за услуга, която реално не ми е необходима. Тва правителство не е корумпирано - то е хипер корумпирано и обслужва само лобистки интереси !
12
2
 
13
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Добре де нали преди време писаха колко много пари влизали в държавата под формата на парични преводи от чужбина от българи към техни роднини тук в страната. Ами тези пари се харчат тук, но са изкарани навън. нормално е после да има несъответствие. Аз като ходя на бригада всяка година си се връщам с 4-5 хиляди паунда и си минавам през летището и никой не ме знае с колко влизам. Аз не декларирам нищо тук. Пълно е с такива пари в България
11
3
 
28
 
! Отговори
An Elementary Truth преди 13 години
*** народ, крадлив народ.*** народ, слаба държава.*** народ, бедна държава.*** народ, корумпирана държава.*** народ, некомпетентно управление.*** народ, лош живот.
10
3
 
18
 
! Отговори
Банкерска идилия преди 13 години
Начи ударно със закон вкарваме сичкото пара през банките. 10% на 75 милиарда годишно са си 7,5 милиарда лева. Като им вземем банковите таксички 2-3% и те ти ги чисти 200-300 милиона за банките! Чиста работа! Само защото си на гишето!Отделен въпрос е, че 2/3 от сивите са там защото така оцеляват. И като ги натоварят така допълнителни с още 2-3% "квазиданък" или ще се откажат, или ще минат на черно.
9
2
 
26
 
! Отговори
Перелинко преди 13 години
Мащабите на потреблението в България многократно надвишавало декларираните доходите.Като гледам незаконите палати из цяла България никак не се учудвам.Има причина да сме най-бедната и корумпирана държава в ЕС.И вместо Борисов да се ..."срамувал" от ниските ни данъци, да конфискува и продаде/оползотвори тези палати за благото на народа.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ето ги резервите, ето ги!